Інформатор Калуш

ВЛАДА

Два варіанти і всі недобрі. У Калуші не дійшли консенсусу щодо наглядових рад

Два варіанти і всі недобрі. У Калуші не дійшли консенсусу щодо наглядових рад

У Калуші напрацювали два проєкти рішення щодо наглядових рад на комунальних підприємствах. За першим варіантом, членів наглядових рад можуть наділити всіма функціями керівника, за другим — вони матимуть менше повноважень і працюватимуть як консультативно-дорадчий орган. Цікаво, що ініціативна група, лобіюючи це питання, бачила цю роботу як волонтерську, тобто безкоштовну, а в міській раді зараз кажуть, що вона має бути оплатною.

Детальніше розповідає Інформатор.

У Калуші під час засідання депутатської комісії обговорили варіанти утворення наглядових рад. Доповідав Тарас Фіцак, начальник управління житлово-комунального господарства. За його словами, наглядові ради створені у 16-ти містах України й приблизно 95% із них працює на громадських засадах, хоча це суперечить законодавству.

Досвід інших міст у Калуші ретельно вивчили та адаптували під реалії нашої громади. Відтак — розробили два варіанти проєкту рішення. Зі спільного у цих проєктів — наступне:

  • Критерії, відповідно до яких утворення наглядової ради у комунальному підприємстві є обов’язковим;
  • Порядок утворення, організації діяльності та ліквідації наглядової ради комунального підприємства;
  • Порядок призначення членів наглядової ради комунального підприємства;
  • Вимоги до незалежних членів наглядової ради комунального підприємства.

Критерії утворення наглядових рад в обох варіантах міської ради

З ключового у цих розділах — кількість членів наглядових рад не може перевищувати 5 осіб, передбачено чіткий конкурсний відбір із доволі жорсткими критеріями (від вищої освіти та відсутності зв’язків з міським головою, депутатами, членами виконкому та іншими службовцями — до вимоги, що не була депутатом не менш як 5 років та не працювала на комунальних підприємствах) та затвердження кандидатур сесією міської ради, а ще — встановлюється виплата членам наглядових рад, розмір якої має окремо визначити міська рада при затвердженні персонального складу наглядової ради.

А от коло питань, що належать до виключної компетенції наглядової ради комунального підприємства у двох варіантах — різниться. В залежності від того, який оберуть, наглядова рада може бути наділена дорадчими функціями (погоджувати річні плани та програми підприємства, звіти про їх виконання, вносити пропозиції щодо покращення діяльності підприємства у вигляді конкретних заходів, подавати пропозиції міському голові щодо звільнення керівника підприємства у разі документального підтвердження порушення ним чинного законодавства України, фінансової дисципліни або неналежного виконання ним трудових обов’язків чи умов контракту тощо) або ж — мати функції контролю і, фактично, дублювати керівника підприємства (призначати та звільнення керівника підприємства за умови попереднього погодження кандидатури на посаду керівника та звільнення керівника з посади міським головою, погоджувати умови контракту з керівником підприємства, здійснювати контроль за виконанням ним умов контракту тощо).

Не підходить: ні депутатам, ні ініціативній групі

Питання наразі розглянули на засіданні депутатській комісії з питань власності, житлово-комунального господарства та екології. До її складу входить шестеро депутатів Калуської міської ради (Галина Матківська та Інна Білоус на час розгляду питання були відсутніми), у тому числі — Олександр Смолянський, який є директором КП “Екоресурс”.

Депутати переконані, що наглядові ради навантажать комунальні підприємства, насамперед — фінансово. Були припущення, що членам цих рад бракуватиме компетенцій. Зауважували, що надто строгою є вимога щодо депутатського бекграунду тощо.

Але зауваження до проєктів мали і члени ініціативної групи, які також прийшли на засідання депутатської комісії. Насамперед — через закладання заробітних плат для членів наглядових рад. На думку активістів, це має бути безоплатна робота, яка не забиратиме у людини велику кількість часу і не потребуватиме її присутності на підприємстві як на робочому місці. Також були зауваження щодо критеріїв підприємств, на яких мають бути створені наглядові ради та самої назви консультативно-дорадчого органу.

Критерії утворення наглядових рад у варіанті ініціативної групи

Нагадаємо, що позицію ініціативної групи щодо Наглядових рад Інформатор висвітлював у статті “Навіщо комунальним підприємствам у Калуші наглядові ради?”

У підсумку на депутатській комісії проєкт рішення ані в першому, ані в другому варіанті підтриманий не був. Члени ініціативної групи також були дещо  розчарованими. Тож, якою питання таки винесуть на сесію міської ради (а в порядку денному найближчого засідання воно є), то вірогідність дискусій щодо нього і не затвердження поки що висока.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору