Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Навіщо комунальним підприємствам у Калуші наглядові ради?

Наглядові ради у Калуші: уому потрібні і навіщо

У Калуші громадськість вимагає створити комунальним підприємствам наглядові ради. Міська влада наче й не проти, тим паче, що і законодавство відповідне є. Але на рівні міста процес рухається не так швидко, як цього хотілося би ініціаторам. Більше того — розроблене ними положення було вщент розкритиковане у стінах мерії. 

Що ж це за наглядові ради мають бути, хто до них зможе увійти, на яких умовах, хто лобіює це питання — дізнавався Інформатор.

Ідею створення у Калуші наглядових рад озвучила ініціативна група “Все для фронту та перемоги”. Вона, нагадаємо, утворилася близько трьох місяців тому, коли в громаді почалися регулярні акції протесту через недоцільні, на думку активістів, витрати на бруківку, премії влади тощо замість більшого виділення коштів на армію та лікування поранених. Люди об’єдналися та почали відстоювати свої вимоги аж поки їх не почули.

До теми: Калушани розповіли владі, де можна зекономити | ВІДЕО

“Нас дійсно об’єднала спільна мета: добитися більшої підтримки для української армії та прозорості у діях влади. І ми не були ні знайомі між собою до цих акцій протесту, ні координовані кимось “зверху”, — каже один із активістів Іван Качмар.

“Нас боліло наше місто. І досі болить”, — додає Світлана Вітковська.

Зараз в ініціативній групі — під три десятки людей. Не всі можуть і мають час ходити на сесії міської ради чи інші засідання, але дискусії у внутрішніх чатах, запевняють калушани, активні і продуктивні. Саме тому, що група багаточисельна, а процесами в місті починає цікавитись усе більша кількість людей, з’явилося бажання працювати на благо громади й далі. І працювати — безкорисливо.

“Влада нас допускала на якісь комісії, комітети, давала слово на сесіях. Бачимо, що така форма комунікації принесла певні результати…” — резюмують активісти.

До теми: У Калуші знайшли 11,5 мільйонів гривень на ЗСУ

“Спільна діяльність настільки нас об’єднала, що ми не будемо зупинятися. Громадськість має бути активною і має впливати на процеси, які відбуваються у місті. Тому зараз і виникло оце питання наглядових рад”, — наголошує Світлана Вітковська.

“Якщо помоніторити, що найбільше тригерить громаду, то це премії і захмарні зарплати керівників якраз комунальних підприємств, які при цьому є збитковими й увесь час дотуються з бюджету. Тому і запитання у людей логічні: куди діваються кошти? Створення наглядових рад — на часі. Вони допоможуть підприємствам стати більш прозорими та ефективнішими”, — вважає Іван Качмар.

Суть наглядових рад у тому, щоб спеціально утворена професійна спільнота, отримавши доступ до документації підприємства, допомогла визначити основні проблемні моменти у діяльності комунального підприємства, унеможливила зловживання у фінансових питаннях, допомогла керівництву переглянути механізми роботи й розробити більш ефективну стратегію розвитку. Це — реально, якщо знайти вмотивованих людей, з одного боку, та не буде супротиву, з іншого.

17 січня ініціативна група подала міській раді свій варіант Положення про наглядову раду. Розробляли його, кажуть, разом із юристом відповідно до Господарського кодексу України, Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та інших нормативно-правових актів.

У проєкті документу прописано критерії утворення наглядової ради в комунальному підприємстві, правовий статус, компетенції, повноваження і права, строки діяльності та відповідальність. Тексту — на 10 сторінок.

Днями активісти його “захищали” перед міським головою, керівниками комунальних підприємств та юристами міської ради. Але якщо на сторінках міської ради після зустрічі написали, що робота йде і це загалом справа корисна, то ініціативна група зустріччю залишилася невдоволеною, про що теж заявила публічно.

“Зустріч тривала близько години. І увесь час, фактично, це був монолог Петра Шевчука (директор КП “Калуська енергетична компанія”. — авт.) про неправильність положення. Йому там непасувало нічого, тому “пройшовся” по кожному пункту. Вступати з ним у дискусію ми наміру не мали. Так, він юрист, але він — керівник КП, тому й не хоче ніякого нагляду. При цьому юридичний відділ міської ради був абсолютно непідготовленим до дискусії”, — діляться учасники зустрічі з Інформатором.

“Закон про створення наглядових рад вийшов ще в 2016 році. І зараз бачимо, що деякі міські ради поприймали собі такі положення, які їм вигідні. Ми ж хочемо, щоб наглядові ради у Калуші були наділені реальними функціями, зокрема, могли аналізувати фінансовий план підприємства, бачили, які зміни ті планують і як їх обгрунтовують. Тобто якщо комунальне підприємство потребує більше грошей з бюджету громади, то має це обгрунтувати. Звичайно, це все не підходить для керівників комунальних підприємств. Ну, ми будемо відстоювати і, можливо, прийдемо до консенсусу”, — пояснює Любов Богусевич. 

Ініціативна група впевнена: діяльність наглядових рад не вимагатиме надто багато часового ресурсу для жодної зі сторін.

“Якщо раз на місяць, наприклад, прийде наглядова рада на підприємство і забере певну кількість документів, які потрібні для аналізу, то це сильно нікого не переобтяжить”, — додають вони.

За пропозицією активістів, до наглядової ради зможуть входити: 2 депутати, 1 представник виконкому, 4 представники громадськості. Кількість може бути й більшою, але головна ідея в тому, щоб від громадськості кількість членів була більшою, аніж від представників органів влади. А от чи створювати наглядові ради на всі комунальні підприємства (їх у Калуші зараз 17. — авт.) чи лише деякі з них, пропонують спитати у мешканців міста. В якій формі спитати (голосуваннями. опитуваннями чи ще якось) — то вже завдання для більш деталізованого плану.

   

“Не може бути такого, що одна наглядова рада буде всі підприємства моніторити. Нагадую, що це безоплатна діяльність. Тому, якщо є така потреба, то має бути створено кілька наглядових рад”, — акцентує Іван Качмар.

Отож, наразі — ще нічого конкретного. З міським головою активісти домовилися про ще одну зустріч — наприкінці лютого. До цього часу міська рада мала би напрацювати своє бачення і, якщо домовляться, то за найоптимістичнішим прогнозом на розгляд сесії це питання може потрапити наприкінці березня. Але більш вірогідно, що це буде ще пізніше.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору