Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калуські активісти прийшли у мерію з трьома вимогами

Активісти прийшли до міського голови

У Калуші представники ініціативної групи, яка вимагає від влади більшої підтримки для армії, прийшли у міську раду. Про це було домовлено під час вуличної акції минулої суботи.

Подробицями ділиться Інформатор.

У понеділок вранці, кажуть активісти, вони телефонували у мерію, щоб уточнити годину зустрічі. Домовились. Але у зазначений час міського голови, на розмову з яким сподівалися люди, на місці не було.

Після деяких очікувань у приймальні, представникам ініціативної групи запропонували поспілкуватися з першим заступником міського голови Мирославом Тихим. Він, нагадаємо, дискутував із протестувальниками й під час нещодавнього мітингу.

За “столом перемовин” одна з активісток Вікторія Сущак, зазначила, що їхня група створена нещодавно — одразу після першого людного виходу калушан на пікет проти “кривавої бруківки”. Ніхто людей не курує і не підштовхує до мітингів, запевнила жінка. Мотивація лише одна — зупинити нецільове використання коштів місцевого бюджету та нагадати чиновникам, що в країні війна, а отже, першочерговими мають бути витрати на ЗСУ, а не скейтпарки, бруківку та інші ремонти.

“Ви самі роздратували народ: своїми безкінечними вихваляннями, що там бруківку роблять, а там ще щось…”, — додала інша представниця громади Галина Свирид.

Активісти кажуть: якщо раніше люди були міцнішими і морально, і фінансово, то зараз сили й ресурси вже вичерпані. Тому до української перемоги військовим мають допомагати коштом бюджетів громад, а не лише за рахунок донатів свідомих громадян.

Отож, перша вимога — направляти 20% від дохідної частини міського бюджету на допомогу військовим.

“Це неможливо, — апелював Мирослав Тихий. — Окрім дохідної частини бюджету, є і витратна. Ми мусимо закривати захищені статті. А щоб 20% направити на підтримку військових, доведеться “врізати” фінансування інших програм”. 

За даними активістів, Калуш серед громад Івано-Франківщини у плані витрат на військо відверто пасе задніх. За даними посадовця міської ради — навпаки: у трійці лідерів. За 10 місяців цього року, каже Мирослав Тихий, сумарно виділено вже 39 млн гривень (торік витратили 19 млн гривень).

Це все одно дуже мало, твердять активістки, й одразу зазначають, як робити, щоб захисникам перепадало більше.

Вимога друга — зупинити фінансування непріоритетних проєктів та стоп високим чиновницьким зарплатам.

Позиція протестувальників незмінна: бруківка й ремонти можуть зачекати, а посадовці міської ради проживуть і на зарплату без премій, надбавок та виплат на оздоровлення — прості люди виживають на значно менші гроші.

І вимога третя — повна прозорість влади перед людьми.

Активісти наполягають: громада має знати й контролювати, як і на що витрачаються кошти бюджету…

Загалом довкола цих тем дискутували близько години. Конкретних домовленостей не досягли. Представники ініціативної групи мають намір і далі відстоювати потреби військових, зокрема необхідність закупівлі для них дронів. А якщо у громаді зараз розпочинатиметься процес формування бюджету на 2024 рік, то мають намір контролити цей процес та інформувати громадськість. Мирні пікети, найімовірніше, щосуботи відбуватимуться і надалі.

   

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору