Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Сьогодні — Благовіщення: історія свята, піст та народні прикмети

Сьогодні — Благовіщення: історія свята, піст та народні прикмети

Благовіщення Пресвятої Богородиці відзначаємо сьогодні. Це — одне з дванадцяти найбільших християнських свят, яке встановлене на згадку євангельської події, коли посланець Божий, архангел Гавриїл, сповістив Діві Марії благу, радісну звістку про те, що Вона стане Матір’ю Спасителя. Цей день Благовіщення – рівно за 9 місяців до свята Різдва Христового, 25 грудня. 

Інформатор розповідає, чим особливе це свято, як варто провести цей день і що нам підкаже нинішня погода.

Благовіщення Пресвятої Богородиці традиційно святкували 7 квітня, але після переходу на новий календар Благовіщення у 2024 році випадає на 25 березня.

Сучасна назва свята Благовіщення (грецьке Ευαγγελισμος – “блага звістка” або латинське Annuntiatio – “сповіщення”) стала вживатися в церковному лексиконі через 600-700 років після Різдва Христового. Святкування Благовіщення почалося у Східній Церкві наприкінці IV або на початку V століття, повідомляє ПЦУ.

В перших століттях це свято вважалося Господнім, як на Сході, так і на Заході. На це вказують його первинні назви, такі як “Христове Зачаття”, “Благовіщення про Христа”, “Початок Відкуплення”, “Благовіщення”, “Благовіщення Ангела Марії”, “День Привітання”, “День або Свято Благовіщення”. Тільки в VII столітті затверджується нинішня назва для всієї Східної Церкви: Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Оскільки це велике церковне свято, то на Благовіщення Пресвятої Богородиці добре відвідати літургію в церкві та помолитися.

До Діви Марії звертаються з особливими проханнями – просять здоров’я, захисту, допомоги у важких ситуаціях, прощення гріхів, а також дякують за отримані блага. Не має значення, яку молитву читати Богородиці або ж звертатися своїми словами – головне, щоб молитва була щирою.

Традиції і прикмети

У народному розумінні Благовіщення – початок весняно-літнього півріччя, пише Главком. Сама ж назва свята тлумачиться ширше. Воно асоціюється не тільки з повідомленням Діві Марії про появу на світ Сина Божого, а ще й із благою звісткою про пробудження землі від сну і настанні весни.

У народі існує традиція вмиватися цього дня талою водою — вважається, що це зміцнює здоров’я. Господині ж запасаються благовіщенською сіллю – вірять, що вона рятує від усіх хвороб.

У цей день, як і в усі великі свята, не можна займатися фізичною працею та роботою по дому. Забороняється шити, в’язати та вишивати. Під забороною – зрізання квітів та обрізання дерев. Цього дня раніше не ходили в гості, оскільки вважалося, що свято необхідно провести у сімейному колі.

Благовіщення припадає на період Великого посту, тому не можна вживати їжу тваринного походження. Але в цей день деякі обмеження пом’якшувалися: можна було їсти рибу та морепродукти.

До теми: Початок Великого посту: яку їжу можна вживати і коли йти до сповіді

На Благовіщення у храмах не відбуваються заупокійні служби та моління, а також не проводять вінчання.

А погода нам сьогодні підкаже наступне:

  • Яке Благовіщення, такий і Великдень.
  • Якщо на Благовіщення ніч тепла, то весна буде дружна.
  • Якщо до цього дня ще не прилетіли ластівки – весна буде холодна.
  • Ранковий туман – до великого розливу річок і струмків.
  • Якщо вітер, туман і іній, то рік буде врожайний.
  • На Благовіщення дощ – вродить жито і буде грибне літо.
  • Сонячний день – до хорошого урожаю ярих.
  • Гроза – до теплого літа й урожаю горіхів.
  • Сонячний день – вродить пшениця.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору