Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Лімниця — річка, яка тече крізь століття… | Історія і цікаві факти

Лімниця — річка, яка тече крізь століття... | Історія і цікаві факти

Наша онлайн екскурсія річками Калуша продовжується. Й коло замикається — ми дісталися до Лімниці.

Розповідає Інформатор.

Нагадаємо, що протягом березня ми підготували для вас цікавинки про Сівку: Забута Сівка: штучний інтелект показав, якою могла б бути центральна річка в Калуші, а також про Млинівку: Вся правда про Млинівку: історія та сучасність | ФОТОРЕПОРТАЖ.

Пропонуємо, переглянути, якою повноводною Лімниця виглядає сьогодні:

А тепер трошки історії

Перша згадка про нашу річку датується далеким 1240 роком. Більш детально про це ми розповідали у матеріалі: Звідки походить назва річки Лімниця?

І ще один цікавий факт: Нинішня назва сформувалася в останні 200 років замість попередньої “Ловниця”, вживаної ще в Йосифинській метриці — першому земельному кадастрі Королівства Галичини та Володимирії. Даний документ був укладений в період  1785–1788 рр. на підставі патенту (указу) австрійського імператора Йозефа II (1741–1790) від 12 квітня 1785 р.

До речі, гарно видно нашу Лімницю й на раніше згаданому “Атласі Галичини та де Лодомерія” Ф. Дж. Мейра:

Є вона вже як “Limnica” у “Новій карті королівства Галичини і Володимирії з дистриктом Буковина” (Carte Nouvelle des Royaumes de Galizie et Lodomerie, avec le District de Bukowine). Як зазначається в описі карти, її створили у XVIII столітті, видали в місті Аугсбург.

Сьогодні річка має довжину 122 км, й простягається Прикарпаттям від села Ясеня, Калуського району, аж до Галича, де впадає у Дністер. В межах Калуша влітку можна навіть відпочити на чотирьох пляжах, про які ми розповідали у матеріалі: “Літо, спека, ріка” — де відпочити у Калуші? | Добірка затишних місць

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору