Інформатор Калуш

ГРОШІ

У Калуші хочуть ремонтувати дороги коштом підприємців

У Калуші хочуть ремонтувати дороги коштом підприємців

Як ремонтувати дороги в умовах безгрошів’я? У Калуші готові вдатися до експерименту: шукатимуть підрядника, який виконає робіт на 10 мільйонів у цьому році, а плату отримає — в наступному.

Детальніше розповідає Інформатор.

Депутати Калуської міської ради сьогодні надали дозвіл управлінню житлово-комунального господарства Калуської міської ради на проведення закупівлі послуг “Поточний ремонт вулиць та доріг міста та старостинських округів” на суму 10 мільйонів гривень. Якщо закупівля буде успішною, то договір з підрядником укладуть терміном на два роки.

“Ви бачите, який у нас стан доріг, і знаєте, який прийнятий бюджет. Цього року коштів на поточний ремонт доріг у нас практично немає — 600 тисяч гривень. Можна зняти ще з капітального ремонту 500 тисяч. Тобто мільйон гривень, які ми можемо цього року виділити на поточний ремонт доріг. До прикладу, минулого року на такі роботи було виділено 19 мільйонів гривень”, — звернувся до депутатів начальник управління ЖКГ Тарас Фіцак.

За його словами, торік ремонтували ті ділянки доріг, які були в критичному стані (в районі колишнього кафе “Веселка” на С. Бандери, біля вокзалу, на вулицях Ринковій та Долинській). Підхід такий — асфальтувати великими “картами” ті ділянки, які стали непроїзними. І підприємці з огляду на ситуацію готові робити це у кредит. Один мільйон гривень виконавцю робіт заплатять у цьому році, а решту, тобто 9 мільйонів гривень, гарантовано передбачать у бюджеті 2025 року.

“Буде оголошений тендер. Подивимося, чи реально хтось прийде і чи будуть бажаючі”, — пояснив головний комунальник міста.

Міський голова Андрій Найда закликав прийняти таке рішення, мотивуючи, що стан доріг у громаді дуже поганий. А дехто з депутатів одразу почав “підказувати”, де треба зробити першочергово…

“Всі дороги одинакові. Нам легше сказати, де дорога в нормальному стані, аніж перелічувати всі погані”, — зауважив очільник громади.

Зрештою, депутати ініціативу підтримали. Утім, чи буде її реалізовано і наскільки рятівною вона може бути, питання дискусійне.

В коментарі Інформатору заступник міського голови Богдан Білецький зазначив, що на таку суму зробити можна приблизно 1,2 кілометри дороги при її ширині у 8 метрів. Але це, якщо рахувати суцільне покриття. У даному випадку міряти зроблену роботу будуть метрами, адже поточний ремонт передбачає латання ям, а не суцільний ремонт. Та навіть попри це, загалом 10 мільйонів гривень у розрізі усіх доріг громади це — мізер.

Також заступник із песимізмом оцінює вірогідність знаходження підрядника, який вкладе 9 мільйонів гривень власних коштів. Більш вірогідно, що це може бути на 3-5 мільйонів. А це означає, що навіть в форматі такого експерименту мешканці громади дуже суттєвого покращення у стані доріг не побачать.

Читайте також — Дорожню розмітку в Калуші оновлюватимуть львів’яни. Ціна “впала” на понад 800 тисяч гривень

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору