Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калушани у Польщі святкують Великдень | Дивимось у їхні кошики і рахуємо вартість

Калушани у Польщі святкують Великдень | Дивимось у їхні кошики і рахуємо вартість

Чимало українців сьогодні святкують Великдень — одне з найбільших християнських свят у світі — далеко від рідного дому, зокрема й у Польщі.

Інформатор цікавився, що кладуть до святкового кошика там, скільки це коштує і що схожого до українців у традиціях мають поляки.

Як і в Україні, в сусідній Польщі люди випікають солодкий хліб за спеціальним рецептом, розмальовують крашанки та йдуть до церкви, аби посвятити свої кошики з їжею. У країні від суботи, 30 березня, і включно з понеділком, 1 квітня, — офіційні вихідні.

Два тижні перед Великоднем у Польщі вважаються сакральними, пише видання vikna.tv. Цими днями існують традиції, яких дотримується кожен вірянин країни.

  • Попільна середа — день, коли поляки йдуть до костелу, моляться та наносять лозою на лоб хрест. Він є символом тлінності мирського життя.
  • Жирний четвер: день, що передує посту. Тоді поляки їдять усе, чого забажає душа, бо з п’ятниці у них починається суворий піст.
  • Пальмова неділя — віряни згадують день, коли було вбито Христа. Це аналог Вербної неділі в Україні. Поляки вірять, що гілки пальм є оберегами від злих сил, а в будинку, в якому вони розташовуються, буде щастя і затишок. Бажають успіху з допомогою легенького биття гілкою пальми один по одному.

Далі розпочинається Великий тиждень, до якого також відносять Страсну суботу, сам Великдень та другий день святкування свята.

В Страсну суботу поляки готуються до свята, йдуть до костелу та висвячують те, що приготували на Великдень.

Нагадаємо, що перші кошики освячували вчора й у Калуші — в костелі Святого Валентина.

Що кладуть до “польського” кошика українці?

До кошика у Польщі обов’язково кладуть традиційну випічку, домашню ковбасу, сир, сіль, хрін, хліб, мед, яйця.

“У нас вдома мед до кошика ніколи не клали, то, святкуючи сьогодні у Польщі, я теж не ставила. Натомість у моїй сім’ї традиційно у великодньому кошику є кропива — символ здоров’я. Я зібрала невеликий пучок, але більше ні в чиєму кошику її не бачила”, — поділилася з Інформатором калушанка Наталія, яка святкує Великдень у Варшаві.

Загалом, розповідає калушанка, кошики у поляків — значно менші в об’ємах, аніж несуть у нас.

“У мене, напевно, був найбільший кошик і то шинка не вмістилася. Тут менші порції освячують, ніж у нас. Кладуть скибочку хліба, яйця, баранчика, по куску ковбаси і шинки. Прикрашають миртом”, — каже вона.

Світлинами і враженнями з Інформатором ділиться й Ігор та його донька Богдана — калушани, які знаходяться у місті Ковари.

Свій кошик вони освячували вчора.

“Освячення тривало хвилин 20. А загалом можна було прийти до костелу у проміжку з 9:00 до 15:00. Між кожним освяченням були нетривалі перерви. Усе відбувалося на вулиці”, — розповідають калушани.

Паска — яка вона у Польщі?

Головним атрибутом кожного кошика та столу на Великдень є паска. В Україні вона може бути солодкою, наприклад з родзинками та цукатами, або прісною і навіть сирною. Як кому до смаку.

У кожному регіоні Польщі великодні бабки (паски) мають свої особливості, пише видання sestry.eu. Одним із найпопулярніших варіантів є куявка, яка входить до переліку традиційних продуктів з Куявсько-Поморського регіону.

Традиційні рецепти великодніх бабок у кожному регіоні мають одну спільну особливість — здобне тісто. Хоча, в деяких місцях у Польщі, великодня бабка випікається з пісочного тіста. В Кракові до нього додають родзинки та цедру. В Ґданську бабку поливають глазурʼю, а на Куявах до великодніх бабок можуть додавати джем або ягоди.

Традиційна великодня бабка повинна бути вологою, а пісочна — розсипчастою, хоча це також залежить від рецепта.

“Паска — солодка і схожа на наші українські кекси. За формою є традиційні, а є також маленькі, наче кекси. І дуже м‘яка”, — ділиться враженнями Богдана.

А Наталія у Варшаві придбала паску, яка за смаком нагадувала бісквіт, але з яскраво вираженим лимонним присмаком.

Рахуємо вартість кошика у Польщі

Ціни — варшавські. Перед Великоднем, який більшість українців святкуватиме 5 травня, зможемо порівняти з нашими.

  • Кошик — 22 злоті
  • Паска — 5 злотих
  • Яйця —13 злотих за десяток
  • Ковбаса — 12 злотих
  • Шинка — 15 злотих
  • Сир — 6,5 злотих
  • Масло — 4 злоті
  • Шоколадні яйця — 6 злотих
  • Баранчик — 3 злоті

Загалом — 86,5 злотих.

Якщо цю суму перевести за курсом, то на українські гривні вийде приблизно 840 гривень за все.

Раніше ми вже порівнювали чеки з продуктових магазинів у Польщі та Україні.

Читайте також — Куркума, чорниця, шпинат — чим ще можна зробити оригінальні крашанки на Великдень?

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору