Інформатор Калуш

ДОЛИНА

На Долинщині у пробах стічних вод виявлено ротавірус. Що це означає і де криється небезпека?

На Долинщині у пробах стічних вод виявлено ротавірус. Що це означає і де криється небезпека?

За результатами проведених лабораторних досліджень проб стічних вод на Долинщині виявлено ротавірус. Це свідчить про циркуляцію вірусу в навколишньому середовищі, що є високою ймовірністю підвищення рівня захворюваності на ротавірусну інфекцію.

Повідомляє Інформатор з посиланням на Долинський відділ ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ”.

Фахівці відділу постійно здійснюють моніторинг циркуляції ентеровірусів з об’єктів навколишнього середовища. Днями було виявлено ротавірус.

“Нагадуємо, що поліо-, ентеро-, ротавіруси є представниками кишкових вірусів, циркулюючи в навколишньому середовищі можуть стати причиною важкого захворювання, як поліомієліт”, — додають фахівці.

Нагадаємо, що ротавірусна інфекція, як і всі кишкові інфекції, передається фекально-оральним шляхом через контакт із забрудненими поверхнями, їжею, водою, а також через прямий контакт з інфікованою людиною. Найчастіше зараження відбувається взимку і навесні.

Що таке ротавірусна інфекція і як попередити її?

Ротавірусна інфекція( ротавірусний ентерит) – це захворювання, що вражає слизові оболонки ротоглотки і тонкого кишківника (ротавірусний гастроентерит, “кишковий грип” ) і є найчастішою причиною тяжкої діареї у дітей, а іноді і смертельної. Хворіють в основному діти, а особливо немовлята та діти які відвідують організовані колективи, про те випадки захворювання зустрічаються і серед дорослих. До 5-тирічного віку майже кожна дитина заражається ротавірусом щонайменше один раз.

Для діагностики ротавірусної інфекції використовують експрес-тест.

“Найкраща профілактика була і залишається вакцинація дітей віком від 1,5 до 6 місяців. Вакцинація не входить до календаря профілактичних щеплень, тому Вам потрібно самостійно подбати про захист Вашої дитини.

Також профілактичні заходи включають: дотримання санітарно-гігієнічних правил (мити руки перед їжею,після вулиці, після вбиральні, коли руки візуально забруднені), проводити правильну кулінарну і термічну обробку їжі, вживання очищеної або кип’яченої води, ізоляція хворих та дезінфекційна обробка поверхонь”, — інформують долинські фахівці.

Раніше ми писали, що Ваша історія з вакцинацією не закінчується у 18 років | Які щеплення варто поновити.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору