Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Без історії, але з водоспадами | Експедиція до річки Сукіль на Болехівщині

Без історії, але з водоспадами | Експедиція до річки Сукіль на Болехівщині

Днями ми вперше відправились в експедицію Калущиною в пошуках цікавих матеріалів, й несподівано опинилися майже на краю області, але все ще в межах Калуської ОТГ — в Болехові. Звісно ж привезли для вас декілька цікавих матеріалів. Серед яких і трошки краси. 

Ділиться Інформатор.

Отож, ми вирішили продовжити тему й розповісти вам про ще одну річку Калущини. Загалом, на території Івано-Франківської області нараховується 8 294 річки. Серед них і вже згадувані нами в попередніх матеріалах Сівка, Млинівка та Лімниця. А також сьогоднішня героїня — Сукіль.

Одностайності в походженні назви серед дослідників немає. Дехто вважає, що назва походить від кельтського Sucellus (тобто “божество з молотом”), інші ж довіряють легенді, згідно з якою назва річки має тюркське походження та утворюється з двох коренів: “Су” — вода, “Кіль” — іде на нас

На жаль, на цьому історія річки й закінчується. Про вік водойми згадок знайти не вдалося.

Так Сукіль виглядає сьогодні:

Проте, пару цікавих фактів знайти таки вдалося:

  • Річка Бесарабка (права притока) в місці впадіння в Сукіль значно повноводніша (і довша) від нього. Подібна “несправедливість” спіткала праву притоку Дністра річку Стрий.
  • Біля села Сукіль розташовані Сукільські водоспади на струмках Сукіль-Плайський, Сукіль-Набивківський та Бережки (праві притоки р. Сукіль)
  • У нижній околиці села Поляниця на річці є мальовничий Поляницький водоспад. Тут Сукіль спадає кількома широкими каскадами (перекатами) — свого роду сходами. На відстані 4 км від водоспаду розташовані знамениті Скелі Довбуша. А поблизу Поляниці на лівому березі Сукеля виявлено великі підземні печери природного походження.

Цікаво було б відправитись з нами у відеомандрівку цими приголомшливими місцями? Пишіть в коментарях 😉

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору