Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Архівні і сучасні знімки Калуша: Костел Святого Валентина сотню років тому і сьогодні | ФОТО

Архівні і сучасні знімки Калуша: Костел Святого Валентина сотню років тому і сьогодні | ФОТО

Дивіться також, як у давнину виглядали Народний дім та ратуша у Калуші і як вони виглядають сьогодні.

Пише Інформатор.

На думку академіка В. Грабовецького, перші відомості про римо-католицький костел у Калуші відносяться до 1450 р.

Перший дерев’яний костел Св. Магдалени у місті Калуші було зведено у 1464 р. Цього ж року, 5 квітня, згідно з привілеєм короля Казимира ІV Ягеллончика (1446–1492), було створено католицьку парафію. Для музичного супроводу богослужіння із Кракова до Калуша тоді привезли орган, придбали необхідну атрибутику і книги. До римо-католицької парафії в Калуші належало 35 сіл Баня, Боднарів, Бережниця, Берлоги, Довге, Грабівка, Голинь, Гуменів, Кадобна, Копанки, Котятичі, Кропивник, Підгірки, Хотінь, Яворівка та ін. Про це пишуть на сторінці Калуської міської ради.

Католицька парафія мала вагому економічну підтримку центральної влади. У 1464 році Король Казимир IV Ягелончик подарував калуському костелу в ужиток одну вареницю солі (солеварню).  Це право вивару солі із однієї панви костел зберігав за собою до 1680 р. Заснування католицької парафії у Калуші було пов’язано із початком розвитку соляного промислу.

29 березня 1469 року король Казимир Ягеллончик відновив привілей костелу Св. Марії Магдалени.

У 1595 р, під час турецького нападу, місто було повністю пограбовано і спалено. Постійною небезпекою залишалися й пожежі. Від вогню споруда зазнала великого пошкодження у 1565 р.  3 грудня 1578 р. король Стефан Баторій (1576–1586) підтвердив костелу попередню фундацію.  Він  видав  новий привілей костелу, і храм було  відбудовано. У 1695 р. зазнали руйнувань обидва костели Калуша – Св. Валентина і Св. Магдалени. У 1696 р. костел св. Марії Магдалени уже було відбудовано. Він був невеликий, з маленькою вежею-сигнатуркою. У 1764 р. за кошти родини Чарторийських у Калуші споруджено новий дерев’яний храм св. Валентина на мурованому фундаменті.

У 1765 р. у місті було два костели. Фарний костел Св. Валентина і костел Св. Марії Магдалени (місце знаходження поки що не встановлено) Останній у другій половині 60 рр. ХVІІІ ст. припинив своє існування. Заново його було  споруджено у 1770 р. із смерекового дерева і накрито ґонтами.

У 1841–1845 рр. католицька святиня була вимурована. У 1876 зведено нову вежу, а в 1886  збудовано нові вівтарі. Під час військових дій у 1917 р. пошкоджено одну з каплиць. Австрійське військо конфіскувало дзвони і органні пищалки. У 1928 р. споруджено новий головний вівтар авторства Яна Войтовича з Перемишлян. Нові образи Святого Валентина і Матері Божої Цариці Корони Польської “Вшанування станами” (“Вшанування Пресвятої Діви Марії суспільними станами”) авторства львівського художника Станіслава Батовського (1931–1932). Старанням фірми братів Фельчинських у 1921 р. проведено реставрацію костелу, а у 1926 перед фасадом поклали нові сходи.

У 1939 році храм був закритий і перетворений на зерносховище, а пізніше — у спортзал середньої школи. У 1990 році костьол передали у тимчасове користування громаді УПЦ КП, а у лютому 1999 року — повернули римо-католикам Калуша. Його відремонтовано та відновлено шпиль. Із нагоди підняття хреста на верхівку костьолу у 2000 р. привітання надіслав Папа Римський Іван-Павло ІІ.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору