Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші вимагають скасувати результати обласного конкурсу “Серцем єдиним, ми — Україна”

Учнівський конкурс — скандал

Скандал через учнівський конкурс у Калуші: команда, яка набрала найменшу кількість балів, вважає, що її несправедливо засудили та вимагає скасувати результати конкурсу.

Подробицями ділиться Інформатор.

Йдеться про обласний конкурс “Серцем єдиним, ми — Україна”, який ініціювала голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук. Проводять його серед закладів загальної середньої освіти області: команди, що складаються з учнів 8-11 класів, змагаються у вокальному та хореографічному мистецтві, пишуть  твори про подвиги захисників, які пізніше організатори обіцяють опублікувати у збірнику. Метою проєкту є посилення національно-патріотичного виховання, підтримка талановитих дітей та сприяння психоемоційному розвантаженню.

Конкурс проводиться у три етапи. Перший — на рівні територіальних громад. У Калуші він відбувся наприкінці минулого тижня. А далі мав би відбутися районний етап, після якого — гала-концерт в Івано-Франківській обласній філармонії. Командам-переможцям пообіцяли подарунки та призи за кошти міжнародних донорів.

Світлини зі сторінки Калуської міської ради

У Калуші, за інформацією міської ради, конкурс відбувся на базі Калуського ліцею ім. Дмитра Бахматюка. Учасниками стали команди із 12 шкіл: ліцеїв №№ 2, 3, 5, 6, 7, 10, ім. Дмитра Бахматюка, Пійлівського та Голинського, а також — гімназій №9, Студінки та Сівки-Калуської.

“За умовами учнівські команди підготували проекти про українських Захисників та Захисниць всіх поколінь, дотримуючись творчого підходу. Кожен якомога креативніше підійшов до представлення свого доробку. Танці, пісні, художнє читання, неймовірні мистецькі композиції – всі ці засоби по-особливому передавали емоції наших дітей, які з трепетом, хвилюванням, небайдужістю проживають події сьогодення. Кожен із проектів — це життєвий шлях та героїчна боротьба наших незламних Воїнів! Окрім композицій на патріотичну тематику, команди представили й свій логотип — зображувальний знак, що виготовлений власноруч. Після тривалих роздумів та перемовин члени журі, серед яких були освітяни та військові, обрали переможців І етапу”, — йдеться в офіційній інформації.

А відтак зазначено, що команда із Сівки-Калуської посіла третє місце конкурсу, Калуського ліцею №5 — друге, а ліцею ім. Дмитра Бахматюка — переможне перше місце.

Як оцінювали? 

Утім сьогодні стало відомо, що від ліцею №6, команда якого отримала найменшу кількість балів, подано апеляційну заяву. Директорка ліцею Віра 
Притуляк офіційно звернулася до начальниці управління освіти Ірини Люклян з проханням переглянути результати, оскільки під час оцінювання виступів не було прозорості та об’єктивності.

В коментарі Інформатору Віра Притуляк зазначила, що до конкурсу команда ретельно готувалася і це було затратно не лише в часі, але й загалом ресурсно. Діти писали разом із педагогами патріотичний проєкт “Свіча пам’яті”, кінцевим результатом якого були випущені друковані матеріали: брошура про подвиги полеглих Героїв-випускників, збірка поезій та газета ліцею з рубрикою “Шануємо наших Героїв”.

“Наш проєкт — про 16 полеглих Героїв, випускників закладу. Діти реально телефонували до родичів, збирали інформацію та біографію… Була випущена брошура про кожного з цих воїнів. Далі діти зібрали у єдину збірку вірші і самих воїнів, і педагогів та учнів. Цю збірку також було випущено під назвою “Вони хотіли лиш ковток свободи”. Усе це — гарно і правильно оформлено, вичитано… І за все це нам дали 15 балів. Це — найменша кількість балів, якщо дивитися по результатах усього конкурсу. В переможців, щоб ви розуміли, були просто реферати. Переважно — без додатків, на чорно-білих листках”, — каже директорка ліцею.

Вона твердить, що члени журі оцінювали роботи учасників суб’єктивно. А що це ніяким чином не фільмувалося, то зараз і встановити істину доволі важко.

“Не можна назвати проєктом реферат чи навпаки, бо це абсурд. Також у мене є питання, чому до складу журі входили педагоги з тих шкіл, учні яких приймали участь?” — наголошує Віта Притуляк, додаючи, що в багатьох командах і кількість учасників була більшою, аніж мала бути, і по часу перебирали й інші порушення, за які компетентне журі повинно було знімати бали, але не зробило цього.

Заступниця директорки з виховної роботи ліцею №6 Оксана Безрука додає: є нюанс у тих критеріях, які прописала область. Завдання було — зробити проєкт, але структура прописана як до реферату. Втім, це ж не означає, що має бути ось таке буквоїдство.

“Проєкт не може закінчитися патріотичним виступом на сцені. Ми свій проєкт, наприклад, розрахували на два роки… А загалом таке враження, що члени журі не розуміли, що таке проєкт, що це значно складніше, ніж якийсь реферат написати, використовуючи дані з Інтернету”, — пояснює вона.

Результати конкурсу керівництво ліцею №6 називає принизливими.

“Нам дали найнижчі бали і за виступи, і за проєктну роботу, і за всі ті роздруківки… Як можна так суб’єктивно оцінювати? І чи захочуть діти в майбутньому приймати участь в подібних конкурсах, якщо вони відбуваються ось так?” — обурюється Віра Притуляк.

На її думку, результати конкурсу мають бути скасовані, а сам конкурс потрібно проводити повторно.

Начальниця управління освіти Ірина Люклян повідомила, що ситуацію розглянуть. Орієнтовно рішення щодо задоволення чи відмови апелянтам буде прийнято у середу.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору