Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Архівні і сучасні знімки Калуша: Площа Героїв сотню років тому і сьогодні | ФОТО

Час невпинно летить уперед: змінюються формати, йде прогрес і закарбовується історія. І так не тільки із комунікаціями й постатями: “ростуть” цілі міста. Як виглядала центральна площа міста близько ста років тому, та як, у порівнянні, вона виглядає сьогодні?

Пише Інформатор.

Читайте також:

Ратуша сотню років тому і сьогодні

Народний дім сотню років тому і сьогодні

Костел Святого Валентина сотню років тому і сьогодні

За описом початку ХІХ століття, у центрі, “за винятком кількох мурованих”, у місті були виключно дерев’яні будинки. А забудова мурованими будинками почалася у середині ХІХ століття, пише краєзнавець Андрій Костишин.

“Представники” такої архітектури — 2-3-поверхові будинки на площі Героїв. Ці будинки утворювали квадрат, на якому знаходився ринок, у зв’язку з чим до приходу радянської влади площа називалася Ринковою. Сьогодні залишилося тільки декілька з цих споруд.

Найдавнішою з них вважається будинок за адресою: Площа Героїв, 22. Він датується кінцем XVIII століття, і є найдавнішим будинком міста Калуша. Решта будівель комплексу були знесені у 1960-1970-х роках. В 2005 році почалася ще одна реконструкція площі Героїв (архітектор — Петро Пострильоний). Сучасне будівництво на площі не є реконструкцією.

А от у будинку №3 у другій половині XIX століття відкрилась перша у Калуші аптека. Перша згадка про неї датується 1877 роком. Її історія закінчується на межі 2006-2007 років. Також в аптеці до останнього зберігалися окремі екземпляри меблів та посуду першої половини ХХ століття.

Також на площі Героїв біля будинку під №5 4 листопада 1993 року був встановлений пам’ятний знак членам ОУН, розстріляних у цей день 1943 року німецькими військовими.

Це була перша частина добірки світлин із площі Героїв. Очікуйте наступної!

А також — надсилайте нам старі світлини міста у фейсбук.

Віталіна Костів

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору