Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Аномально низької ціни не буде? У Калуші не можуть знайти підрядника для ремонту доріг у борг

За закупівлю фактично бореться лише один учасник — фірма з Тернопільщини, але до підписання договору з нею справа не доходить. Схоже, підрядник передував.

Інформатор ділиться подробицями.

Йдеться про закупівлю послуги з поточного ремонту вулиць та доріг міста і старостинських округів. Її було оголошено після того, як депутати міської ради схвалили “експериментальне” рішення про ремонт доріг у борг. Ідея, нагадаємо, така: підрядник до кінця поточного року виконує робіт до 10 мільйонів гривень, цьогоріч йому оплачують мільйон, а решту, тобто 9 мільйонів гривень, гарантовано передбачать у бюджеті 2025 року. Рішення зумовлене обмеженим бюджетом громади, який маємо цьогоріч.

Тож, отримавши відповідний дозвіл міської ради, калуські комунальники оголосили закупівлю. Щоправда, не на всю анонсовану суму, а на 3 мільйони 330 тисяч гривень. На торги “прийшло” два учасники. Один із них запропонував аномально низьку цілу — 2 мільйони 220 тисяч гривень. Це було ТзОВ “Автомагістраль-Захід”, зареєстроване у Чортківському районі Тернопільської області. Замовник запросив обгрунтування такої низької ціни й потенційний підрядник її надав.

У документі було зазначено, що запропонована вартість робіт була розрахована відповідно до чинного законодавства та — з досвіду виконання робіт на аналогічних об’єктах.

“… запропоновані нами практики ведення господарської діяльності дають можливість знижувати ціну не впливаючи на якість виконання робіт (надання послуг). ТОВ “АВТОМАГІСТРАЛЬ-ЗАХІД” ефективно використовує автоматизовані та оптимізовані бізнес-процеси, що в своїй сукупності зменшує витрати на ведення господарської діяльності”, — зазначено в поясненнях.

З повним текстом можна ознайомитися на світлині:

Гарантуючи виконання своїх зобов’язань, учасник торгів надав також кошторисні розрахунки.

Але вже за кілька днів замовник оприлюднив вимогу про усунення невідповідностей, у якій вказав, що учасник торгів на підтвердження досвіду виконання аналогічного за предметом закупівлі договору надав договір субпідряду. Управління ЖКГ натомість просило фірму підтвердити наявність власного досвіду. “АВТОМВГІСТРАЛЬ-ЗАХІД” таку вимогу назвало дискримінаційною та заявило, що надані ними документи в повній мірі відповідають умовам тендеру.

Ти не менш 16 квітня замовник прийняв рішення про відміну цих відкритих торгів.  Причина, на яку послалися: неможливість усунення виявлених порушень законодавства у сфері публічних закупівель.

Далі були оголошені нові торги — на ту саму суму від замовника. На них тернопільська фірма прийшла знову, але свою ціну цього разу запропонувала вищу — 2 мільйони 900 тисяч 100 гривень. Цього разу конкуренції не було. Але днями торги були визнані такими, що не відбулися.

У протокольному рішенні УЖКГ йдеться про відхилення тендерної пропозиції. Зазначено, що 25 квітня ТОВ “АВТОМВГІСТРАЛЬ-ЗАХІД” було визначено як переможця закупівлі та визначено намір укласти з ним договір. Це мало бути зроблено не пізніше ніж через 15 днів. Але у визначений термін “учасник-переможець не надав підписаного договору, отже, відмовився від підписання договору про закупівлю…, тому замовник відхиляє тендерну пропозицію”.

Нагадаємо, що бюджет Калуської громади у поточному році обмежений. Порівняно з минулим роком, коштів на ремонт доріг заклали в рази менше. Детальніше про це: Бюджет-2024 у Калуші: на дороги — у 6 разів менше, на тротуари — нуль
ФОТО вулиць міста — з архіву Інформатора

Читайте також — Дорожню розмітку в Калуші оновлюватимуть львів’яни. Ціна “впала” на понад 800 тисяч гривень

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору