Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Вілла Фельчинських та неоготичний костел: добірка архітектурної окраси Калуша

Калуш — місто із славетною та давньою історією. Зокрема, історія транслюється через архітектуру, яка відбиває ту чи іншу добу. Ділимося з вами архітектурною гордістю Калуша. 

Ділиться Інформатор.

Раніше сьогодні, ми писали про архітектурні “факапи” Калуша “Відродження”, корабель та червоний автобус: добірка архітектурних “перлин” Калуша

. Їх є вдосталь, але водночас в нашому місті є багато красивих та відомих місць. Зараз вам про них розкажемо.

Римо-Католицький костел святого Валентина

Римо-Католицький костел святого Валентина

Нашу добірку красивих архітектурних пам’яток без вагань відкриває візитівка Калушаримо-католицький костел св. Валентина. Вважається, що костел є першою мурованою будівлею в місті, що дійшла до сьогодення. Особливістю храму є те, що він чи не єдиний в Україні присвячений покровителю закоханих – св. Валентинові. Калуський костел має свій аналог у с. Глинна Наварія, що на Львівщині.

До слова, перший костел у місті було збудовано ще у ХV ст. Чинний костел святого Валентина було зведено у неоготичному стилі у 1845 р і є пам’яткою місцевого значення.

До теми: “Блискавичне” вбивство у калуському костелі святого Валентина у 1896 р.: блеф чи реальність?
Повернути не можна залишити: як калуська ікона Божої Матері опинилась у Польщі в 1945-му?
Архівні і сучасні знімки Калуша: Костел Святого Валентина сотню років тому і сьогодні | ФОТО

Український Народний дім (Районний будинок культури)

Ми обрали досить незвичний ракурс, щоб привернути вашу увагу до ще однієї красивої будівлі у Калуші – українського Народного Дому. Зараз більш відомий як районний будинок культури. Довгий час, Народний Дім був центром культурно-просвітницького життя Калуша. Саме тут збиралася калуська інтелігенція, відбувалися урочисті події та навіть скандали.

Будівля споруджена у ранньомодерному стилі у 1907 р., про що свідчить напис на флюгері куполу, але добудова тривала до 1914 р. Втім, будівля простояла недовго, адже була знищена у лихоліття Першої світової війни у 1917 р. Народний Дім, зусиллями калушан було відбудовано вже наступного, 1918 року.

Зруйнований Народний Дім. Калуш, липень 1917 р.

Народний дім знаходить поруч костелу св. Валентина, що створює цілісний архітектурний ансамбль. Все виглядає досить органічним.

Читайте також: Народний дім “є вільний від всяких реквізицій”: карна експедиція польського війська 1922 р. в Калуші
Архівні і сучасні знімки Калуша: Народний дім сотню років тому і сьогодні | ФОТО

Будинок товариства “Сокіл” (Концертний зал)

Будинок товариства “Сокіл”

Великої уваги прохожих привертає будівля колишнього польського товариства “Сокіл”. Осередок “Сокола” у Калуші з’явився у 1891 р.  Проєкт будівлі розробили інженери Мечислав Рибчинський та Мечислав Лянгер, котрі й керували будівництвом, а комітеток керував Адольф Вурст – посол до галицького сейму.

Під час Першої світової війни, у будинку товариства “Сокіл” працював перший у місті кінотеатр, відкритий у 1909 р. та казино. Наріжний камінь будівлі встановлено у 1906 р., а вже 8 вересня 1907 р. її було урочисто відкрито та освячено. Подейкують, що будівництво обійшлося у більш ніж 75 тисяч корон.

Будівля збудована у стилі ренесансу. Повертаючись до питання кінотеатру, то протягом Другої світової війни, у кіно у цій будівлі подавалося під назвою “Гльорія”, тобто “Слава”, а після війни, кінотеатр був знаний як “Колос” та кінотеатр ім. Т. Шевченка.

Тут варто згадати про вулицю Шевченка і площу перед пам’ятником Кобзарю. Місце є улюбленим серед калушан, особливо пар. Чудове місце для вечірньої прогулянки.

Вілла родини Фельчинських

По вулиці Ковжуна знаходиться ще одна важлива, красива та історична будівля. Здається непримітна собі вілла, але саме вона приховує у собі цілі пласти історії родини Фельчинських. Саме тут розміщувалося родинне гніздечко Фельчинських. Усі без винятку калушани знають славетну родину дзвоноливарів. Саме дзвоноливарня Фельчинських прославила Калуш не тільки по всій тодішній Польщі, але й далеко закордоном.

До теми: Фальш по Станіславівськи: як було вкрадено ім’я калуської дзвоноливарні Фельчинських
Продовжує справу братів Фельчинських: Коваль з Кадобни кує незвичайні дзвони
У династії Фельчинських із Калуша були не тільки дзвоноливарі, але й актори

До слова, дзвони братів Фельчинських у свій час благословляв Папа Римський. Доволі така цікава будівля. Сьогодні, ми обійшли історичний центр Калуша і покалаи “архітектурні славні” нашого міста. Однак, у Калуші є ще багато цікавих та гарних будівель, які вартують окремих статей, бо теж маю свою унікальну історію будівництва та розвитку.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору