Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Хто і коли представляв Калущину на Олімпійських Іграх

Вже за декілька годин розпочнеться офіційна церемонія відкриття Олімпійських Ігор у Парижі. Пригадуємо спортсменів із Калуша та району, які у свій час виступали на Олімпійських Іграх.

Ділиться Інформатор.

Сьогодні, 26 липня о 20:00 у Парижі відбудеться офіційне відкриття Олімпійських Ігор 2024 р. До складу олімпійської збірної увійшли четверо спортсменок із Прикарпаття:

  • Аліна Шевчук виступатиме у легкій атлетиці
  • Оксана Лівач боротиметься у категорії вільної боротьби
  • Анна Лащевська виступатиме у спортивній гімназії
  • Людмила Лузан у веслуванні на байдарках і каное.

Двоє з них — Аліна Шевчук та Оксана Лівач з Калущини. Однак, додамо, що попри те, що усі народилися на Івано-Франківщині, лише Анна Лащевська та Аліна Шевчук представлятимуть у Франції наше Прикарпаття, бо Людмила Лузан із Івано-Франківська на Олімпіаді представлятиме Полтавщину, а борчиня Оксана Лівач з Долини представлятиме Львівщину.

Чи був Калуш представлений на Олімпійських Іграх?

Без сумніву, ТАК. Спортсмени із Калуша виступали в тих чи інших видах спорту на Олімпіаді та навіть здобували медалі.

 

Першим калушанином, який виступив на Олімпіаді був легкоатлет Євген Аржанов. Це сталося двічі – на Олімпіаді 1972 р. у Мехіко (Мексика) та Олімпіаді у Мюнхені, що пройшли у 1972 р. Калушанин на перших для себе Олімпійських іграх у 1968 р. гучно заявив про себе та здобув бронзу у бігу на 800 м. Вже через 4 роки, у 1972 р. калушанин міг здобути золото на тій ж дистанції. Однак, він фінішував на рівні із американцем Дейвом Уоттлом. Проте,  фотофіксація показала, що американець на 0,001 секунди випередив українця. Це був насправді дуже драматичний фінал, що ввійшов у історію. В підсумку, калушанин зайняв другу сходинку та привіз до України та Калуша срібну олімпійську медаль.

Про відчайдушний стрибок із надією здобути золото та зустріч Аржанова у Калуші ми писали у матеріалі — Відчайдушний стрибок: як калушанин Євген Аржанов здобув одну з перемог на Олімпійських іграх у Мюнхені

Третім спортсменом із Калуша, якому випала честь виступати на Олімпіаді був борець Андрій Квятковський. Вперше виступив на Олімпіаді у Лондоні 2012 р. Тож, 12 років тому, на Олімпійських іграх у Великобританії змагалися двоє калушан. Свою ліцензію у категорії 65 кг отримав на кваліфікаційному турнірі у Сербії. Однак, боротьба за неї продовжилася після кваліфікації, адже МОК забрав ліцензію через нібито допінг.
Сама участь  Андрія у Лондоні не обійшлася без скандалів. Головний тренер зробив ставку на калушанина, який зайняв місце досвідченого Андрія Стадника. Після такого неоднозначеого рішення головного тренера збірної з вільної боротьби, учасники-борці, і сам Василь Федоришин надсилали листа із вимогою відставки тренера.  Андрію Квятковському все ж вдалося вибороти право на виступи в Лондоні, однак вони нічим не запам’яталися. Борець з Калуша в першій сутичці програв казахстанцю Акжуреку Танатарову й покинув турнір.
Калушанин отримав ліцензію на виступи у Ріо, що пройшли через 4 роки після Олімпіади у Лондоні. У 2016 р. йому теж не вдалося здобути нагород. Як і у Лондоні, у 2016 р. він теж вибув із турніру у своїй першій сутичці.
На ХХХІІ Олімпійських Іграх у Токіо виступали Наталія Стребкова із Студінки та Мар’ян Закальницький з Верхньої. Останній фінішував 25-им у спортивній ходьбі на 50 км.  Наталія Стребкова із Студінки була єдиною українкою, яка виступила у бігу на 3000 метрів із перешкодами й показала 35-й підсумковий результат із 41-ї учасниці.
Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору