Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Зі знайденою карткою — на шопінг. У Калуші судили чоловіка, якому “пощастило” на автобусній зупинці

Зі знайденою карткою — на шопінг. У Калуші судили чоловіка, якому "пощастило" на автобусній зупинці

Калуський міськрайонний суд виніс вирок місцевому мешканцю, який у січні цього року на автобусній зупинці в районі вулиці Богдана Хмельницького знайшов банківську картку. Чоловік навіть не намагався повернути згубу власникові. Натомість — пішов на закупи.

Інформатор розповідає подробиці.

Про чоловіка відомо, що він є уродженцем Калуша з неповною вищою освітою, розлучений, ніде не працює. Проблем із законом раніше він не мав. А на лаву підсудних потрапив, привласнивши офіційний документ та вчинивши умисне знищення приватного документа.

В матеріалах справи зазначено, що 22 січня 2024 року близько о 16:20 чоловік на землі побачив банківську картку. Роздивившись її, зрозумів, що “пластик” робочий і знахідку можна використати для проведення розрахунків за товари чи послуги за допомогою функції безконтактної технології оплати. Відтак уже через 15 хвилин чоловік зайшов до найближчого супермаркету та придбав товарів на 1872 гривні. Далі впродовж двох годин він походив ще кількома магазинами, проїхався у таксі та навідався до аптеки. Усюди він розраховувався знайденою карткою, витративши загалом 4093,60 гривень.

Далі чоловік картку зламав та викинув. У суді він свою провину визнав та просив суворо не карати. Його дії було кваліфіковано за двома статтями Кримінального кодексу України: за ч. 1 ст. 357 КК України, як вчинення умисних дій, які виразились у привласненні офіційних документів та в умисному знищенні приватного документа та за ч. 4 ст. 185 КК України як вчинення таємного викрадення чужого майна (крадіжку), в умовах воєнного стану.

Власницею картки виявилася жінка, яка в судовому засіданні вказала: збитки їй відшкодовано частково (600 гривень), а щодо призначення міри покарання покладається на розсуд суду.

Суд ухвалив визнати калушанина винуватим у вчиненні двох кримінальних правопорушень, та призначити покарання:

  • за ч. 4 ст. 185 КК України — 5 років позбавлення волі;
  • за ч. 1 ст. 357 КК України — 3 років обмеженням волі;

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначити покарання у виді 5 років позбавлення волі. А на підставі ст. 75 КК України звільнити від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк тривалістю 2 роки 6 місяців.

Це означає, що до в’язниці чоловік наразі не потрапить. Але буде змушений періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти про зміну місця проживання, роботи, не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Вирок ще може бути оскаржено в апеляційному суді.

ФОТО ілюстративне

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору