Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Калушанка хоче в окупацію або в росію: проситься на обмін

Колаборантка Ванда Покорна з Калуша була засуджена за виправдовування російської агресії на 5 років. Втім, тепер у рамках державного проєкту “Хочу к своим” просить включити її до обміну як військовополонену та обміняти на громадянина України, що знаходиться у російському полоні. 

Ділиться Інформатор.

Ванда Покорна у березні 2022 року у соціальній мережі Facebook публікувала дописи, у яких виправдовувала російську агресію. Як відомо жінка, “виготовляла, поширювала матеріали у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України”. За колабораціонізм її було засуджено за ч. 3 ст. 436-2 КК України на 5 років. Заяву про згоду на обмін Ванда Покорна (Дутчак) написала у червні 2024 року.

У заяві від 19 червня 2024 року, 51-річна калушанка просить переправити її на територію росії чи тимчасово окупованої території України як військовополонену. Натомість замість себе пропонує повернути громадянина України, що перебуває у російському полоні:

“Прошу вас включити мене до обміну та передати для обміну як військовополоненого. Також прошу вас передати мене з України на територію росії (російської федерації або на тимчасово окуповану частину України) як військовополоненого для обміну на громадянина України, що перебуває в полоні рф. ” 

Колаборантка заявила, що заява була “написана добровільно, без фізичного примусу та психологічного тиску”.

До теми — “Могла б це і не робити” — калуська колаборантка готова відсидіти в російські тюрмі, якщо її обміняють | Розбір інтерв’ю

“Хочу к своим” — проєкт Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, який реалізується за підтримки ГУР, СБУ та Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 183 дня ув’язнення.

Також згоду на обмін надав інший колаборант з Прикарпаття Петро Грисько. Житель села Тязів публікував у забороненій соцмережі “Однокласники” дописи, у яких виправдовував агресії росії проти України. 65-річний чоловік теж був засуджений за ст. 436-2 на 5 років.

Ярослав Куцій

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору