За харчовою цінністю гриби не поступаються м’ясу й багатьом овочам: містять білки, вуглеводи, амінокислоти, антиоксиданти, вітаміни B, C, E, PP, провітамін D, а також фосфор, калій, цинк, кальцій, залізо та йод. Але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті.
Пише Інформатор, посилаючись на Головне управління Держпродспоживслужби в області.
Минулого року на Івано-Франківщині зафіксовано п’ять випадків отруєння грибами, серед потерпілих — дитина, один дорослий помер. Фахівці Держпродспоживслужби нагадують головні правила безпечного збору та приготування лісових ласощів.
Жоден осінньо-літній сезон на Прикарпатті не минає без “тихого полювання”. Для місцевих мешканців страви з маслюків, білих чи опеньків — така ж традиція, як борщ і пампухи. Ці корисні речовини майже не зникають навіть після сушіння чи тривалого відварювання.
Статистика минулого року — п’ять випадків отруєнь (шість постраждалих, з них одна дитина й один летальний випадок) — нагадує: легковажність коштує дорого. Найчастіше люди отруювалися звичайними, на перший погляд, рожевими голубінками та сироїжками, невідомими дикоросами, а також — що особливо тривожно — сирими білими мухоморами, помилково прийнятими за печериці.
Як не покласти небезпеку до кошика
Купуйте гриби лише у спеціалізованих місцях, ніколи — на стихійних ринках.
Збирайте тільки види, у їстівності яких упевнені на 100 %. Сумніви — привід залишити гриб у лісі.
Оминайте узбіччя трас, промислові зони, колишні смітники та території з потенційною радіаційною чи хімічною небезпекою.
Ніколи не беріть пластинчасті гриби та екземпляри з бульбою у підніжжі ніжки — серед них ховаються смертельно отруйні.
Уникайте старих, в’ялих, червивих або ослизлих грибів.
Не куштуйте сирі гриби — ні дорослим, ні тим паче дітям.
Принесли кошик додому — переберіть його ще раз: усе сумнівне викиньте, решту ретельно очистьте й кілька разів промийте. Варіть гриби щонайменше тричі по 30 хвилин у новій підсоленій воді. Готувати їх слід протягом першої доби після збору; готові страви зберігайте тільки в емальованому посуді в холодильнику і не довше 24 годин.
Медики наполегливо не радять дегустувати грибні страви дітям до 12 років, вагітним, годуючим матерям та людям похилого віку — навіть абсолютно їстівні гриби важкі для травлення.
Тривожні симптоми — і миттєва реакція
Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ чи нігтів, галюцинації, розлад або втрата свідомості, проблеми з диханням і серцем можуть з’явитися через 30 хвилин-2 доби після споживання грибів.
Побачили бодай один із цих симптомів у себе чи близьких — негайно телефонуйте 103. Самолікування при грибному отруєнні категорично заборонене.
Пам’ятайте: краще залишити сумнівний гриб у лісі, ніж ризикувати здоров’ям і життям. Обережність — найцінніший трофей “тихого полювання”.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook, Telegram, TikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08