Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

100 днів війни: як змінився Калуш

Для багатьох з нас сьогодні на календарі 123 лютого. Багато втрат, багато суму і болю. Війна розкидала рідних і друзів по усьому світу. Але ми проявляємо неймовірну силу, стримуючи навалу російської орди на сході, допомагаючи українським військовим, неймовірну силу в допомозі волонтерам. Нам є чим пишатися. Україна вистояла і продовжує героїчно триматися. Війна змінила нас усіх… І тут у тилу – у Калуші. 

Сьогодні Інформатор аналізує.

Сьогодні рівно 100 днів війни. Кожен день минав, як рік. І щодня калушани, як і всі українці, прокидались із надією, що от-от закінчиться війна. Поки цього не сталося. Але щодня всі в Калуші роблять усе можливе, щоб мрія стала реальністю.

Калуш став прихистком для 9 тисяч 785 українців, які втекли від бойових дій. Наразі офіційно повернулися у свої міста 2548 осіб, за даними ЦНАПу.

Містяни привітно зустрічали вимушених переселенців та ділили своє житло з ними. На цей час 170 калушан подали заявку на отримання матеріальної допомоги за наданий прихисток. І ще мають 2 дні, щоб подати заяви. Держава фінансово компенсує комунальні витратити.

 

Понад 100 культурних подій було організовано в Калуші. Вистави, екскурсії, перформанси, казкотерапія, відкриття виставок, спортивні змагання, пожежний інструктаж, ярмарки, концерти — сотня заходів, які давали відчути калушанам, що вони живі й можуть бути щасливими.

85% з цих подій мали благодійний характер. Їхньою метою було зібрати кошти на допомогу ЗСУ. І понад 300 тисяч грн калушани відправили на потребу армії.

Визначною подією стало нагородження званням “Почесного громадянина Калуша” музиканта Олега Псюка та тренерів Ігоря Барну та Омеляна Куцука.

Найбільша перемога за ці 3 місяці — це 1 перше місця на Євробаченні 2022, яке зайняв калуський гурт Kalush Orchestra з піснею “Stefania”. Після цієї перемоги, містяни ще більше повірили в український успіх у війні з росією.

З початком війни на полиці калуських супермаркетів трохи спорожніли. Причина була в штучному ажіотажі та складності транспортування продуктів зі складів до магазинів. Зараз вже все працює нормально.

Ціни піднялись практично на кожен товар, проте несуттєво. Весняне подорожчання імпортних овочів та фруктів зараз зникає. Єдине, що турбує Калуш – це сіль. Але не варто хвилюватись. Бо вона зникла з полиць через паніку людей, а не тому що це дефіцит. Зараз ціна на сіль 30-35 грн за 1 упаковку, що у 2 рази дорожче, ніж було.

Повна заборона спиртного протрималась у Калуші 3 тижні, зараз існують лише обмеження в часі. Алкоголь у магазинах продається з 12:00 до 16:00, у закладах харчування можна пити пиво до 22:00.

Розваги у Калуші від 24 лютого частково поставлені на паузу. Льодова арена, кінотеатр, державний басейн закриті до вересня, або до перемоги України. Проте бібліотеки та Музейно-виставковий центр завжди раді побачити відвідувачів у своїх стінах. До них приєднується і Парк культури імені Івана Франка. Щонеділі там відбуваються інтерактивні заходи для дітей.

З позитивних новин — за даними Калуського міськрайонного відділу ДРАЦСу за сто днів війни у Калуші було зареєстровано 201 нову сім’ю. З них 59 пар зі статусом ВПО. Як, наприклад, харків’яни Марина та Сергій, з якими ми поспілкувались в інтерв’ю Коти, пташки, два рюкзаки: втекти від війни з Харкова, аби одружитися в Калуші.

А діточок на Калущині народилось аж 209, зі значною перевагою хлопчиків проти дівчаток. Завдяки чудовому персоналу Калуського пологового будинку допомогу отримали не тільки мешканці Калуша та району, але й жінки, які змушені були рятуватися з Ірпеня, Бучі, Одеси, Луганщини та інших міст, що постраждали від російської військової агресії.

Дуже актуальним питанням для мешканців міста стало наявність пального для автомобілів. За цей час ситуації змінювалася від критичної до терпимої. За 100 днів ціни на бензин та дизпаливо виросли на 20 грн. Якщо до повномасштабного вторгнення росії середня вартість за літр палива становила 30-35 грн, то станом на сьогодні на стелах АЗС космічні 52-58 грн. Така ж історія  свого часу була з найекономнішим газом. Проте зараз спостерігається ледь помітне покращення. Мережі АЗС завдяки західним партнерам поступово наповнюють резерви й навіть збільшують ліміти на заправку, які коливались від 10 до 20 літрів на автомобіль. Тепер за новими тарифами можна і всі 40. Про це ми розповідали у статті про пошук пального за допомогою телеграм-боту.

Продовжуючи тему, позитивних змін зазнали й калуські дороги. Калушавтодор провів низку ямкових ремонтів, замінив частину дороги по вулиці Євшана, а також після успішного тендеру у Калуші з’явилась нова розмітка доріг та паркувальних місць.

Загалом, місто пережило колосальні трансформації. Попри війну Калуш залишається живим і активним. Мешканці показують шалену єдність та підтримку одне одному. Місто вкотре переконало, що його є за що любити і цінувати.

Віримо у перемогу!

Віримо у ЗСУ!

Віримо в Україну!

Анна Сірик

Остап Микитюк

Нагору