Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“І кожна річка” має право на життя — у “Хабі” відбувся показ фільму

Екологія — це тема, яка в Україні стоїть гостро. Попри те, що її актуальність часто піддається сумніву і навіть посмішкам, стан природи в нашій державі це серйозна проблема, яка на часі повинна бути завжди. Київська режисерка Олеся Моргунець-Ісаєнко вирішила нагадати українцям про скрутну ситуацію з кровоносною системою країни — річками, про що йдеться у її новому фільмі.

Ділиться враженнями Інформатор.

В межах 19-го Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Показ фільму “І кожна річка” організувала у “Хабі 93” громадська організація “СТАН”, яка вже долучалась до культурних заходів у Калуші.

Документальний фільм присвячений проблемі забруднень українських водойм, передусім річок у різних областях України. Картина виявилась справді повчальною та напрочуд динамічною. На екрані поставали миловидні пейзажі рідної природи, на чию красу робиться замах. Монтаж плівки був професійним, кіно не кидало в сон чи нудьгу, а навпаки — міцно прикувало до себе увагу. Сприяли цьому і українські народні пісні, що грамотно вплітались у фільм.

Основний посил роботи був зрозумілим — українці дуже недбало ставляться до водойм, викидають у них сміття та в масі своїй не долучаються до екологічних ініціатив. Окремим аспектом у фільмі виступала радянська діяльність на наших теренах, яка, ганяючись за економічним прогресом, нищила природу України. Документальні кадри чудово резонували із сучасними зйомками.

В цілому фільм сподобався аудиторії, яку складала здебільшого молодь. Вона по новому зацікавилась темою та запалилась бажанням щось змінити.

“Кіно доволі гарне, показує нам проблему водних ресурсів у нашій країні. Видно, що і на сході, і на заході є одна й та сама проблема з річками. Що вони цвітуть, про їхнє забруднення людьми. Кіно добре показало цю загрозу, і що треба з цим щось зробити. Для мене це не було новою інформацією, але я не до кінця уявляв масштаби катастрофи. Можна сказати, що фільм мене засмутив”, — поділився враженнями Олександр — один з глядачів.

“Фільм чудовий, прекрасно розкриває проблему забруднення довкілля і дає поживу для роздумів. Почала думати про ці всі очисні системи і хочу сказати, що в мене з’явилась думка про необхідність реформування системи. Зокрема збільшити покарання за порушення екологічних стандартів”, — додала Софія.

Раніше у Калуші, в рамках цієї ж ініціативи, відбувся показ фільму “Терикони” про трагедії внутрішньо переміщених осіб.

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору