Інформатор Калуш

ТРЕШ

Припинення договору оренди землі з церквою УПЦ МП

На сайті Калуської міської ради оприлюднили рішення про намір розірвати договір з релігійною організацією Свято-Николаївської парафії Івано-Франківської Єпархії УПЦ.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на Калуську міську раду.

Можна визначити, що цьому рішенню передувало спочатку звернення з передової бійців Калуської ТРО про те, щоб перетворити церкву п’ятої колони на гарнізонний храм та рекреаційний центр для військових. Власне цю пропозицію на пленарному засіданні міської ради 11 квітня 2023 року озвучив депутат Калуської міської ради, отець Федір Мороз. Також він запропонував розірвати договір оренди та вжити заходів щодо скасування статуту і держреєстрації громади церкви в Калуші.

Тоді на основі цих пропозицій міський голова дав доручення управлінню комунальної власності почати роботу над питанням розірвання договору, а управлінню культури зайнятись підготовкою документів про анулювання.

20 квітня на сайті Калуської міської ради було оприлюднено рішення про припинення договору оренди з релігійною громадою на землю, що знаходиться за адресою: м. Калуш, вул. Грушевського, 119. Також у документі йдеться про те, що:

  • управління земельних відносин повинно направити лист-повідомлення про припинення оренди за 2 місяці до введення рішення в дію;
  • потрібно внести зміни в земельно-кадастрові документи та Державний реєстр речових прав;
  • контроль на виконання покладається на першого заступника мера Мирослава Тихого та постійної комісії з питань будівництва та землеустрою, питань власності, житлово-комунального господарства та екології.

Дані рішення пояснюють тим, що керівництво громади знаходиться в державі, котра визнана законом, як така, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України й створює пряму і безпосередню загрозу для національної безпеки країни, використовуючи політичний вплив на Україну та дестабілізацію ситуацій.

Варто зазначити, що рішення набирає чинності з 1 липня 2023 року. Після розірвання договору церква не сплачуватиме кошти до міського бюджету, а її приміщення далі перебуватиме у власності громади.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору