Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Баскетбольні новини” — про що говорили на спеціальній нараді?

У п’ятницю, 19 травня, відбулась нарада з приводу подальшого розвитку баскетболу у Калуші. Прозвучало кілька цінних пропозицій.

Розповідає Інформатор.

У засіданні взяли участь представники Молодіжної ради м. Калуш, заступниця міського голови Надія Гуш, начальник управління молоді Михайло Клим, начальниця управління освіти Ірина Люклян, керівниця ДЮСШ “Манеж” Мар’яна Квятковська, керівник ДЮСШ “Сокіл” Микола Пукіш, а також спортсмен та активіст Валентин Марусяк.

Зустрілись громадські діячі та посадовці, аби спільними силами розробили загальне бачення та стратегію розвитку баскетболу в Калуській громаді. Стояло питання розвитку стрітболу, або гри у баскетбол 3 на 3.

“У сучасному світі розвиваються два напрямки баскетболу: гра 5 на 5 та 3 на 3. В нашій державі, на жаль, не створено повноцінної громадської організації, яка б представляла баскетбол 3 на 3. Однак ця дисципліна входить до олімпійської програми всіх літніх ігор”, — зазначив Михайло Клим, розповідаючи про справи з баскетболом у громаді.

Наразі відомо, що заняття для баскетболу 5 на 5 проводяться у спортивному залі ліцею №5 та на базі спортивної школи “Сокіл”. Проте має місце проблема тренерських кадрів. Оскільки критерії прийняття на роботу передбачають необхідність вищої педагогічної освіти з пройденими курсами по тренерству з баскетболу, варіантів на місце тренера небагато. Михайло Клим стверджує, що й наявні фахівці не погодяться на роботу через низьку заробітну плату. В рамках наради присутні висловили думку, що резонним є пошук професійного тренера за межами Калуша.

“Дійсно потрібен тренер, який буде для дітей взірцем, який буде формувати команду. Більшість таких в Івано-Франківську”, — каже Мар’яна Квятковська.

Валентин Марусяк зі свого боку запропонував запустити та розвинути професійний стрітбол у Калуші. Спортсмен погодився, що з тренерськими кадрами є проблема, при чому і в обласних межах, та що важко зібрати учасників навіть на 3 команди. Також існує проблема вуличних спортивних майданчиків для гри в баскетбол. Наразі існує новий майданчик позаду ліцею №3 та майданчик на вул. Грушевського (не надто зручний через наявність футбольних воріт). Також Валентин розповів про досвід івано-франківських та львівських команд із залученням не місцевого тренера.

“Я все ж таки вважаю, що з 1 вересня нам треба приймати в ДЮСШ нового тренера, який буде піднімати баскетбол. Також я бачу сенс у започаткуванні турніру, який проводитиметься у нашому місті. Це мотивуватиме спортсменів та вчителів фізкультури до розвитку спорту в місті”, — підсумувала Ірина Люклян.

Представники Молодіжної ради своєю чергою запропонували провести комплексне опитування, аби дізнатись думку молоді щодо баскетболу та бажання калушан стосовно розвитку цього виду спорту в громаді.

Цікаво, що, згідно зі словами посадовців, у міському бюджеті на 2023 рік передбачено 100 тис. грн для розвитку баскетболу у Калуші.

До теми: У Калуші вбивають професійний баскетбол?

Остап Лагойда

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору