Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Миші, калуський ринок і лептоспіроз — фінал історії про гризуна

Наприкінці осені в Калуші активізувалась важка інфекція — лептоспіроз. Спершу був зафіксований випадок зараження мешканця Калущини, а пізніше, у ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ” повідомили, що серед представлених на дослідження екземплярів мишей з ринку по вул. Дзвонарська, 15 було виявлено один заражений екземпляр

Розповідає Інформатор.

Згодом адміністрація ринку відреагувала на інформацію про знайдену в них мишу. Про це ми детально розповіли у матеріалі: “Де вони тут миш знайшли?” — адміністрація калуського ринку про “знахідку” із лептоспірозом.

Опісля нам в редакцію написав чоловік й поділився власним досвідом перебігу хвороби

Завершити серію цих матеріалів ми вирішили поспілкувавшись з завідувачем відділення епідеміологічного нагляду і профілактики інфекційних захворювань при Калуському районному відділі ДУ “Івано-Франківський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України” — Тетяною Чернієнко.

Чи є якийсь план дератизації та скільки було заражених тварин?

План моніторингу є. Бо мусимо досліджувати як воно є в природі. В цьому році це був один єдиний випадок. Загалом було доставлено понад 20 мишей, а також 4 щурі. На щастя, у всіх негативні показники

Як відбувається дослідження гризунів? До прикладу, саме на Ринку на Дзвонарській? Як часто?

Угода на Дзвонарській заключена між адміністрацією і ДУ всього на 750 квадратних метрів. Двічі на місяць спеціалісти ходять туди на дератизацію.І там де за вказівкою працівників ринку були помічені гризуни розкладаються принади з розрахунку на вищезгадану площу.

Загалом дератизаційні заходи завжди є у всіх програмах боротьби з особливо небезпечними інфекціями, оскільки  ті грузини, які живуть у населених пунктах, поряд з людьми, є природним осередком розповсюдження особливо небезпечних інфекцій: поліремія, ієрсеніоз, лептоспіроз, чума (але її у нас Слава Богу немає). На жаль, ці інфекції трапляються.

Як ми знаємо, гризуни можуть заражати своїми випорожненнями овочі, фрукти й інші продукти ходячи по них. І, наприклад, коли людина прийшла з ринку й погано помила такі продукти, на які потрапили екскременти, то є ймовірність заразитися. Цими інфекціями заражаються і тварини, і люди. Ймовірність заразитися людині від тварини дуже висока, а от людини від людини — неможлива. Можна “спіймати” лептоспіроз” навіть від корови, собаки чи кота.

Але в цьому випадку в населеному пункті, де як ми знаємо зберігаються й овочі й інші продукти, є ймовірність, що заражають саме гризуни.

Також ми поцікавилися, хто і як може здати на аналіз гризуна для перевірки:

Якщо миша жива, то її можна зловити, скажімо, в банку і закрити кришкою. Але це може бути й труп, їх ми також приймаємо.

Якщо це теплий період року, й ми можемо забезпечити доставку, то до 2-3 годин ми відправимо “зразок” у лабораторію. Якщо не можемо, наприклад, тому що немає транспорту, то ми ставимо у спеціальні заморожувальні бокси й протягом 12 годин доставляємо. Лабораторія знаходиться в Івано-Франківську. До речі, вона єдина в області, більше жодна лабораторія не проводить аналізів на такі небезпечні інфекції.

Там спеціалісти згідно з методиками проводять дослідження і дають нам результат. Все це відбувається приблизно до 3-х днів.

В межах нашого планового моніторингу це відбувається безкоштовно. А якби так людина по власному бажанню прийшла б і принесла, тоді платно.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору