Інформатор Калуш

РОЗСЛІДУВАННЯ

Машини — одна за одною. Репортаж із аварійного моста у Рожнятові | ВІДЕО

Міст у Рожнятові працює

Опори похилені, у бетоні — тріщини… Якщо зазирнути під міст через річку Дуба у селищі Рожнятів, стає реально страшно. Але зверху добряче присипало снігом — і картинка вже не така небезпечна. Тож, місцеві опришки взяли і розблокували міст. Тепер ним одна за одною курсують автівки.

Інформатор побував на аварійному мості та поспілкувався з місцевими мешканцями і водіями.

Інформація, що міст відкрили, з’явилася у соцмережах у суботу ввечері. У неділю ми побували на місці та пересвідчилися, що це правда.

На в’їзді на міст — жодних обмежень. Найближчий бетонний блок — за кілька метрів. Рухові транспорту він не перешкоджає. Зі знаків — лише один: попереджає про аварійність моста і забороняє проїзд вантажного транспорту. Легковим, виходить, можна?

Місцеві розповідають, що ці знаки були встановлені й раніше — ще до того, як восени міст перекрили. 

З протилежного боку моста — ситуація аналогічна. Бетонні брили, якими був загороджений в’їзд на міст, розтягнені доволі далеко. При цьому, очевидно, що робили це з використанням техніки: на снігу залишились сліди коліс, а самі  конструкції настільки далеко, що вручну їх відтягнути було наврядчи можливо.

Мостом одна за одною їдуть машини. При цьому заздалегідь вмикають попереджувальні сигнали про поворот, що свідчить: водії добре знають, що міст уже “працює”. На запитання, чи не страшно, — або відмахуються, або скаржаться, що в об’їзд довго і там погана дорога… Лише одна компанія молодих людей, під’їхавши до моста, залишає машину і починає переходити пішки. Інформатору кажуть, що за мостом їх уже чекає інше авто.

Нагадаємо, міст через річку Дуба на автодорозі загального користування місцевого значення Рожнятів — Вербівка заборонили використовувати ще в жовтні. Відтоді увесь транспортний потік пішов іншими дорогами. Місцеві депутати звернулися до Кабміну. Адже міст настільки зруйнований, що перспективи його відновлення практично немає. У планах — будівництво нового. Але на це потрібні кошти.

Балансоутримувачем моста є ДП “Дороги Прикарпаття”. 1 листопада був оголошений тендер на понад 76,8 млн гривень із терміном виконання робіт — до 31 грудня 2024 року. Тендерна документація займає понад 80 сторінок.

Біля моста уже видно зрізані гілки та дерева, що вірогідно свідчить про підготовку до ремонту моста.

Хто і коли розблокував міст? Місцеві в один голос запевняють, що не знають і не бачили. Десь уночі, але звуку техніки або не чули, або просто не звернули уваги.

Голова селищної ради Василь Рибчак у коментарі Інформатору зазначив, що ситуація, яка  склалася — не його відповідальність.

“Це питання до ДП “Дороги Прикарпаття”. Міст не належить до громади”, — зазначив посадовець, намагаючись взагалі відмовитися від коментаря.

Утім, на уточнення, що міст на території громади і користуються ним мешканці громади, і постраждати можуть теж мешканці громади Василь Рибчак додав:

“Я доповів. І офіційно зараз направляю лист на “Дороги Прикарпаття” про цю ситуацію”.

У поліцію, каже, теж має дзвонити не він, а дорожники або підрядник, який обслуговує цю дорогу. Кожен має відповідати за свої обов’язки.

Тетяна Кіндюх
Олег Кіндрацький
Богдана Луців

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору