Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Реабілітаційний центр, гроші та поїздки за кордон. Мер Долини відповів на звернення волонтерки

Реабілітаційний центр, гроші та поїздки за кордон. Мер Долини відповів на звернення волонтерки

19 січня у Долинській міській раді, буквально на початку засідання, до мікрофону підійшла жінка, яка звинуватила владу у продукуванні проектів. Вона закликала більше працювати для потреб фронту, щоб після перемоги нікому не довелося ховати очі від сорому перед ветеранами. Нещодавно мер Долини відповів на питання, які не вдалося розглянути через “зірвану сесію”.

Пише Інформатор.

“Перед початком сесії взяли слово представники нашої волонтерської спільноти — з кінотеатру. Там було поставлено ряд таких запитань — ну, можливо, це був більше крик душі — на які незручно було відразу відповідати. Але я пообіцяв, що неодмінно, в якійсь формі, в спокійній обстановці, я зможу дати відповідь на ці питання. І, можливо, вирішити якісь із них”, — розпочав мер Долини Іван Дирів.

Каже, цей ефір присвятив чотирнадцятьом питанням із сесії Долинської міської ради.

“Ну ряд запитань… є такі риторичні, на які важко буде відповісти, але, все ж так спробуємо”, — додає мер міста.

Кілька з них і розглянемо.

Серед запитань, зокрема — благоустрій скверу.

Більше тут: Благоустрій скверу — лише назва. Мер Долини сварить журналістів і пояснює закупівлю на 4 мільйони гривень

Чому розповсюджують чутки про 4 мільйони?

“Якось я вже відповідав частково на це питання, що там планується. Дійсно — це чутки, які не відповідають дійсності. Навіщо це розповсюджують? Це робота на розкол суспільства і робота на ворога. Можливо навіть несвідомо. Чи є якісь інші причини? Напевне є. Це може бути внутрішньо-політична боротьба і так далі. Тут, навіть в депутатському корпусі чи виконавчому апараті є люди, яким голова не подобається. Ну, так буває. Так чи інакше, цей голова став головою і ним буде певний термін. Подобається їм це, чи не подобається. Люди ведуть війну. Є такі люди, які узагалі вірили, що із приходом нового голови усе розвалиться. Ну а воно не розвалилося. Навіть більше того — громада живе, працює й показує результати, ну, напевне, найкращі в області”, — каже Іван Дирів і закликає користуватися офіційними джерелами.

Розглядав очільник громади і питання про оплату світла у кінотеатрі.

Каже, замість того, щоб надіслати у раду листа із проханням допомогти — у соцмережах “несуться” коментарі про те, що “міська рада вимагає якихось листів, не може помогти просто так”.

“Не може помогти просто так. Тому що вся допомога яка приходить до нас від міст-побратимів, від партнерських організацій чи від інших меценатів — облікується та проходить через бухгалтерію”, — каже мер Долини.

Щодо “допоможіть грошима” каже:

“Хочу аби зрозуміли, що ті гроші, які є в міській раді — вони не є в кишенях голови, в шафі, в сейфі. Вони знаходяться на Єдиному державному казначейському рахунку. І порядок розрахунків, і порядок використання хоч одної копійки контролюється казначейством. Тому, якщо будь-яка організація, волонтерський центр, будь-хто, хто хоче отримати бюджетні кошти для здійснення якоїсь діяльності — святої, потрібної і так далі — вони мають відкрити рахунки в казначействі, вони мають вести бухгалтерію, бути отримувачем бюджетних коштів і так далі”.

Коли влада почне працювати на фронт?

Очільник Долинської громади каже, що питання трішки риторичне:

“Влада працює на фронт. Ми, як орган місцевого самоврядування, за конституцією, за законом покликані вирішувати питання місцевого значення. Але час такий, що ми маємо вирішувати всі питання, які зараз постають. І з основних — перемога і мир”.

Коли мер напише проєкт, що в Долині буде реалізовано реабілітаційний центр для військових?

Каже, сумнівається, що у кожному населеному пункті буде реабілітаційний центр і не знає, чи є в цьому потреба. Додає, що в  Долинській багатопрофільній лікарні функціонує відділення реабілітації, яке повністю забезпечене обладнанням.

Заявку по пріоритету здоров’я подали на програму “Україна-Польща” і за інформацією програми — є одними із переможців. Надалі проводитимуть ремонти й закуповувати обладнання у дитячій лікарні.

У висновку відповідь на питання мер дав таку:

“Грантодавці самі визначають, на що вони будуть давати кошти. І під ті цілі тільки пишуться проєкти”.

Дев’яте за порядком питання знову виявилось “риторичним” — “Коли ми почнемо гордитися нашими депутатами?”

Каже, кого обрали — тими і маємо гордитися. Або маємо робити якісь висновки та обирати таких, якими б ми гордилися. Іншої відповіді на питання у нього немає.

Чи готові депутати йти в окопи?

“Ну я думаю, що може прийти час, що підуть всі, — каже Іван Дирів. — Голова готовий, то я думаю, що і депутати готові”.

Чому ви їздите за кордон і що ви звідти привезли?

“Ну і відповідно до закону, і так логіка підказує й здоровий глузд, що голова — це та посадова особа, яка представляє громаду у відносинах з усіма іншими. Чи всередині країни, чи за кордоном. Відповідно і голова їздить за кордон і багато, впродовж цих двох років їздив і дуже багато доброго зробили”, — поділився голова.

Каже, важко буде пригадати усі поїздки та усі деталі. Але, можливо, створить з цією метою допис чи репортаж.

Повне відео етеру:

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору