Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

“Пам’ятати власну історію”: чи читають калушани книги про війну?

"Пам'ятати власну історію": чи читають калушани книги про війну?

Сьогодні, 20 лютого, всі ми вшановуємо пам’ять Героїв Небесної Сотні – українців, які під час Революції Гідності у 2014 році, віддали своє життя за вільне і світле майбутнє нашої країни. Тоді ж росія захопила Крим і значну частину територій Донецької та Луганської областей. І почалась війна… яка триває досі. Ось уже 10 років. За цей час з’явилось сотні книг, які закарбували на свої сторінках тисячі доказів не тільки російських звірств, але й про незламність духу і героїзм українських воїнів. Ці книги стали нагадуванням про ціну боротьби за незалежність України багатьом майбутнім поколінням. 

Сьогодні Інформатор дізнавався скільки таких книг є на полицях калуських бібліотек та книгарень і які з них є найбільш популярними.

У Центральній бібліотеці імені Тараса Шевченка нам розповіли, що історична література та книги про війну справді доволі популярні. Її в бібліотеці вдосталь. Але є й такі найменування, яких мало і вони є тільки в кількох примірниках, тож доводиться записувати людей в чергу на книгу. Дуже популярні книги сучасних українських авторів, наприклад, Іларіона Павлюка, письменника, який з початку повномасштабного вторгнення захищає Україну в складі ЗСУ. Також, читачі звертають увагу на поезію калуських авторів про війну.

“На таку літературу зараз постійно є попит. Беруть і з основної виставки, і на тематичній полиці на абонементі. Ці книги постійно в попиті. Особливо цікавляться такими книгами ВПО, вони хочуть читати й читати українською. Нашим також цікаво. Спостерігаємо, що у нас більш популярна література саме про період з 2014 року, про події повномасштабної беруть менше. Тут ще й той фактор грає роль, що у нас загалом менше книг про російсько-українську війну 2022 року, але незабаром, у березні, плануємо оновлювати фонд і вирішили замовити більше книг саме на цю тему”, — ділиться директорка бібліотеки Наталія Воробець.

Акцент на літературу пов’язану з сучасною війною проти росії дещо інша. За словами керуючої книгарні Алли Дзундзи серед відвідувачів зараз популярні книги з психології, але й на історичні книги є дуже великий попит.

“Найбільш популярна в нас історія України “від початків”. Її беруть найчастіше. Най-най топ продажів це у нас тритомник “Історії України від Діді Свирида”, наступна це “Брама Європи” Сергія Плохія і на подарунок часто беруть “Короткий курс історії України” Олександра Палія. Менше беруть сучасну історію України, книги Володимира В’ятровича.  Серед поезії влітку доволі популярними була збірка віршів військовослужбовця Павла Вишебаби “Тільки не пиши мені про війну”. Для діток ще беруть “Історію України” й “Історію Європи” Братів Капранових”, — розповіла вона.

Пані Алла також додає, що на книги про сучасну війну попит менший:

“Про повномасштабне вторгнення ще час від часу книги беруть. В основному репортажі про Бахмут, Сєверодонецьк, історії волонтерів і військових. А от про війну 2014 року майже ні”.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору