Інформатор Калуш

ВЛАДА

Новий мікрорайон у Підгірках переплановують: у висоту — побільше і без стадіону

Забудова у Підгірках: дев'ятиповерхівки

Житлових будинків має бути більше, а самі вони — більшими. У Калуші містобудівна рада пропонує перекроїти проєкт детального планування нового мікрорайону в Підгірках: стадіон — забрати взагалі, а поверховість будинків підняти вдвічі і навіть вище.

Детальніше розповідає Інформатор.

Йдеться, нагадаємо, про земельну ділянку, площею 22 гектари, яка межує з приватною садибною забудовою та індустріальним парком і простягається у напрямку підгорецької школи. Ділянка наразі — чисте поле . Тож, її давно розглядають як перспективну для забудови.

На територію вже розроблений проєкт детального планування, який наприкінці січня пройшов етап громадських слухань. Зауважень від громади на той момент не надходило жодних. Не було їх і в фахівців управління архітектури.

Наразі передбачено можливість будівництва 35 багатоквартирних житлових будинків (переважно — чотириповерхових і в меншій кількості — п’ятиповерхових), дошкільного навчального закладу та школи, а також — автомобільні стоянки, стадіон, очисні споруди.

Детальніше — у статті “Школа, дитсадок і 35 житлових будинків. У Калуші розпланували під забудову 22 гектари землі”

Утім, минулого тижня відбулось засідання архітектурно-містобудівної ради, на якому від посадовців Калуської міської ради прозвучала пропозиція щодо збільшення висотності будинків до дев’яти поверхів та вилучення з плану футбольного поля, замість якого — звести ще кілька житлових будинків.

Щодо футбольного поля: згідно з розробленим проєктом, його розмір визначено як 75 на 50 метрів, що є меншим за стандартне. Це означає, що якби у Калуші, наприклад, хотіли провести турнір УЄФА, то таке поле би не підійшло.

Тож, на містобудівній раді спершу заговорили про збільшення розміру поля до стандартних (та це, найімовірніше, грозило би мінусом трьох будинків), а тоді подумали, що краще вилучити його з плану зовсім. А замість футбольного поля передбачити додаткову групу багатоквартирних житлових будинків.

На користь цього аргументу може бути той факт, що новим генеральним планом міста (який, проте, ще не затверджений) великий стадіон у мікрорайоні мав би бути — за кільцем. І це — стадіон з правильними параметрами… З іншого боку, що поганого в тому, щоб менше поле було в дворі між багатоповерхівками? Якщо промоніторити, наскільки завантаженими є подібні майданчики в межах міста, то очевидно, що запит на них у громаді дуже великий.

Щодо збільшення висотності: пропозиція у дев’ять поверхів відверто суперечить державним будівельним нормам, відповідно до яких на території, де вже є садибна забудова не може бути будинків вище 4-5 поверхів. І посадовці міської ради не можуть цього не знати.

“Оскільки детальним планом запроєктовано влаштування очисних споруд глибокого біологічного очищення конкретно на цій ділянці проєктного масиву, постало питання у відводі стічних очищених вод: якою мережею і в яку каналізаційну насосну станцію. Представникам КП “Калуська енергетична компанія” доручили надати інформацію щодо перспективи каналізування та водопостачання даного житлового масиву. Враховуючи ситуацію з регулярним підтопленням мікрорайону Підгірки та високим рівнем грунтових вод необхідно передбачити можливість відведення дощових вод”, — йдеться на сайті Калуської міської ради в інформації про проведену містобудівну раду.

Крім того, більша висотність будинків означає, що мешканців мікрорайону потенційно буде в рази більше, аніж наразі обраховано. Чи на таку кількість запроєктовані очисні споруди? Чи достатньо буде дитячих майданчиків, зелених зон, місць для паркування та іншої інфраструктури? Зрештою — чи вистачатиме школи і дитсадка? Наразі виглядає так, що “незначна” пропозиція чиновників ламає увесь попередній проєкт детального планування.

Замовником містобудівної документації є управління архітектури та містобудування Калуської міської ради, розробником – ТзОВ “УКРЗАХІДУРБАНІЗАЦІЯ” (вартість договору — 230 тисяч гривень). Тож, за коментарями Інформатор звернувся до Людмили Семеняк, яка виконує обов’язки начальника управління архітектури. Вона каже: комісія справді рекомендувала внести зміни у детальний план території та подати на затвердження сесії уже проєкт зі змінами.

“З проєктантами ми уже зв’язувалися. Їхня робота над цими змінами не передбачає додаткових фінансових витрат для бюджету громади. Але те, що суперечить державним будівельним нормам, ми запроєктувати не зможемо. Є питання, насамперед, до поверховості”, — каже вона.

На думку керівниці управління архітектури, з забиранням з проєкту стадіону проблем менше. Щоправда, скільки натомість будинків там можна буде ще вмістити, наразі не знає. Потрібно рахувати, опираючись в тому числі і на висотність.

“Якщо ставимо 9 поверхів, то площа забудови під будинком має мати тільки 35%, а решта — зелені зони й інша інфраструктура. Тоді як 4-5 поверхів дає змогу забудовувати 40-45% території”, — каже Людмила Семеняк.

Також вона додала, що, вірогідно, незмінними залишаться параметри школи і дитсадка, оскільки їх одразу проєктували на увесь мікрорайон, а не лише потенційні новобудови.

Уже уточнений проєкт детального планування мікрорайону в Підгірках має бути винесений на сесію міської ради. Найближче планове засідання  — наприкінці березня.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору