Інформатор Калуш

ДОЛИНА

Забракло голосів чи волі? У Долині депутати не скасували скандальне рішення виконкому

У Долині депутати міської ради не змогли скасувати рішення виконавчого комітету, яким кілька місяців тому надали дозвіл на встановлення тимчасових споруд на вулиці Січових Стрільців. Вісім депутатів (включно з міським головою) при голосуванні — “утрималися”, а відтак для прийняття позитивного рішення забракло голосів.

Повідомляє Інформатор.

На початку лютого на вулиці Січових Стрільців у Долині почали встановлювати кіоск. Мешканці будинку виступили проти, адже споруда, фактично, “лізе” їм до вікон. Також мова йшла про знищення зеленої зони. Мешканці пішли до мерії та вимагали громадських слухань. Також — офіційно зареєстрували скаргу. У підсумку роботи були зупинені за рішенням суду.

Проте, епопея триває. Сьогодні під час засідання позачергової сесії міської ради у Долині на розгляд депутатського корпусу були винесені два проєкти рішень, якими, власне, запропоновано скасувати рішення виконавчого комітету Долинської міської ради від 19.12.2023 № 845 та №846 “Про встановлення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності” на майдані Січових Стрільців.

Запропонованим документом пропонували не лише скасувати рішення виконавчого комітету, а і зобов’язати відділ містобудування та архітектури до 01. 05. 2024 року розробити та подати на затвердження Долинській міській раді перспективний план розміщення малих архітектурних форм на території Долинської міської територіальної громади.

“У нас існує положення про встановлення тимчасових споруд на території міста Долини ще з 2012 року (з внесеними змінами 13-го року), яке пройшло погодження Антимонопольного комітету. Дуже дивно, що виконком проголосував за встановлення тимчасових споруд. Більше того — він перевищив повноваження свої, бо це — компетенція ради давати такі дозволи, а не виконкому”, — зазначила депутатка Алла Шевченко.

На сесії виступила також мешканка будинку, перед яким почали зводити кіоски, Вікторія Васильків. Вона ще раз нагадала, що мешканці будинку —  категорично проти тимчасових споруд перед вікнами.

“Нами було до вас адресовано декілька звернень. Звернення також були направлені у правоохоронні органи. Ми ще раз готуємо звернення до контролюючих органів для того, щоб довести незаконність розміщення даної тимчасової споруди”, — наголосила жінка.

Вона також зазначила, що в той час, коли всі зусилля мали би бути спрямовані на боротьбу з ворогом в Долині відбуваються такі дивні речі. І відбуваються вони “за сприяння місцевої влади, яка обрана відстоювати інтереси громадян, а не нехтувати ними, лобіюючи інтереси окремих підприємців”.

“Ми категорично проти тих потворних МАФів, які виростають, як гриби, по нашому місту. Воно перетворюється не на квітучу долину а на долину МАФів. І ті МАФи рано чи пізно перетворяться у постійні споруди”, — зазначила долинянка.

“Враховуючи резонанс даної справи, кількість звернень від мешканців, я прошу вас надати відповідь на запитання: “Чому досі ні відділом архітектури та будівництва, ні земельним відділом не було проведено перевірки щодо надання земельної ділянки в користування та не надано жодних документів, які підтверджують право користування даною земельною ділянкою для встановлення тимчасової споруди?” Я звертаюся до всіх депутатів: ми сподіваємося, що ви дослухаєтеся до думок громадськості і проголосуєте за це рішення про скасування одностайно. Громада цього чекає від вас”, — додала Вікторія Васильків.

Секретар ради Віктор Гошилик звернув увагу, що в громаді є затверджена Концепція встановлення тимчасових споруд, затверджена торік. І, згідно з цим документом, заборонено встановлювати тимчасові споруди на клумбах і пішохідних проходах.

Міський голова Іван Дирів повторив, що у випадку виявлення порушень законодавства чи ДБНів, рішення буде скасовано. Утім, під час самого голосування за запропоновані проєкти рішень він “утримався”. Так само зробили ще кілька депутатів міської ради. Тож, у підсумку рішення не пройшли.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору