Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Наглядові ради у Калуші наразі не створюватимуть. Питання пішло на доопрацювання

Наглядові ради у Калуші наразі не створюватимуть

На розгляд депутатського корпусу винесли два варіанти рішення, але жоден не набрав достатньої для затвердження кількості голосів.

Повідомляє Інформатор.

Депутати Калуської міської ради на засіданні у четвер, 28 березня, розглянули два проєкти рішень щодо наглядових рад. Їх, нагадаємо, представники громадськості хотіли би створити на комунальних підприємствах громади.

Детальніше про ідею можна прочитати в статті Навіщо комунальним підприємствам у Калуші наглядові ради?

Перед сесію проєкти рішень розглядали на депутатських комісіях. І зауваження до них мали, як депутати, так і ініціатори. Перші прискали, що наглядові ради навантажать комунальні підприємства, насамперед — фінансово, а членам цих рад бракуватиме компетенцій. Зауважували, що надто строгою є вимога щодо депутатського бекграунду тощо. А члени ініціативної групи, у свою чергу, критикували ідею закладання заробітних плат для членів наглядових рад. На думку активістів, це має бути безоплатна робота, яка не забиратиме у людини велику кількість часу і не потребуватиме її присутності на підприємстві як на робочому місці. Також були зауваження щодо критеріїв підприємств, на яких мають бути створені наглядові ради та самої назви консультативно-дорадчого органу.

Детальніше — Два варіанти і всі недобрі. У Калуші не дійшли консенсусу щодо наглядових рад

На сесії бурхливого обговорення не було. Начальник управління житлово-комунального господарства Тарас Фіцак нагадав історію питання, розповів про досвід інших міст у цій роботі, акцентував на відмінностях проєктів рішень:

“Ми дали вам два варіанти рішення. Відрізняються вони функціями, які можуть виконувати наглядові ради. Перший — вони отримують функції повного керування підприємством (призначати керівника, звільняти, визначати премії і господарську діяльність, з ким і як укладати договори…); другий — консультативно-дорадчі функції (наглядова рада розглядає діяльність підприємства, але має функції з консультування, тобто дорадчі для депутатів і міського голови)”.

Ще одним спірним моментом, зазначив доповідач, є оплата праці членів наглядових рад.

“Наша позиція — це мають бути посадові особи підприємства і працювати на платній основі, а отже, й нести таку саму відповідальність за прийняття рішень, як і керівник. Адже якщо наглядова рада не пропускає керівнику підприємства якесь рішення, то в кінцевому результаті може бути якась  відповідальність. І нести цю відповідальність має той, хто приймає кінцеве рішення”, — пояснив Тарас Фіцак.

Далі депутати міської ради озвучили кілька застережень щодо проєктів. Юрій Погинайко, до прикладу, зауважив, що, відповідно до розроблених положень, практично на кожному комунальному підприємстві доведеться створювати наглядову раду. А це — велика додаткова робота для всіх. Та і не факт, що є така доцільність. Крім того, додав депутат, “треба зважати на те, щоб ця наглядова рада не перетворилася на інструмент биття по голові керівника комунального підприємства”. Відтак — запропонував ще доопрацювати це питання.

Депутат обласної ради Ігор Очкур розповів, як питання вирішували на рівні обласної ради:

“Ми йдемо шляхом уніфікації усіх статутів наших комунальних підприємств і закладів комунальних (їх дуже багато — і медичних,  освітніх)… Парадедьно почали утворювати наглядові ради у кожному КП. Вважаю, що цей підхід правильний і наглядові ради потрібні… Але — законодавством чітко розподілено повноваження між органами влади, в тому числі і місцевого самоврядування. В даному випадку будь-який заклад комунальний є власністю громади, а представниками громади Калуша є законно обрана Калуська міська рада… І закон чітко передбачає повноваження стосовно управління цими підприємствами. Міська рада може ділитися своїми повноваженнями, але наглядати за майном має тільки обласна рада”.

Також він застеріг щодо оплати праці членів наглядових рад.

“Коли ідеться про те, що члени наглядової ради уже працюють на підприємстві, то це не наглядова рада, а трудові відносини, які регулюються зовсім іншим законодавством”. 

Зрештою обидва варіанти проєктів рішень поставили на голосування. Цього разу слова ініціативній групі не надавали, хоча вони були присутні в залі.

“Не пройшло. Доопрацьовуйте як консультативно-дорадчий орган і тоді ще раз розглянемо”, — резюмував міський голова Андрій Найда, звертаючись до начальника управління ЖКГ.

Тетяна Кіндюх

 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору