Інформатор Калуш

ВЛАДА

У Калуші та Боднарові проведуть дослідження місць захоронення радянських героїв для їх перепоховання

Невдовзі у Калуші проведуть дослідження місць захоронення радянських героїв для їх перепоховання

Дослідники планують перевірити землю біля пам’ятника Гусєвої й Клюєвої у Підгірках та Корякова у Боднарові.

Пише Інформатор.

Проведення робіт виконуватимуть пошуковці фахової групи з комунального підприємства “Пам’ять” Івано-Франківської обласної ради. Пошукову експедицію планують вже на початку травня.

“Їм потрібно встановити факт того, що біля пам’ятника у Боднарові та на меморіалі біля Калуської ЦРЛ реально поховані люди. Якщо вони підтвердять цю інформацію, то подадуть погодження в Київ для проведення ексгумації останків та їх перепоховання”, — каже заступниця начальника управління культури Ольга Яковина.

Тривалість усього процесу наразі не відома, бо робота фахівців залежить від погодних умов. Після проведення процедур виявлені останки тіл перепоховають, а пам’ятники зможуть остаточно демонтувати.

У березні 2022 року Виконавчий комітет Калуської міської ради дозволив здійснити демонтаж пам’ятника, ексгумації та перепоховання останків героя радянського союзу Олександра Корякова на кладовищі у Боднарові. Наразі пам’ятник закритий чорним поліетиленовою плівкою очікуючи на проведення пошукових робіт.

У липні 2022 року виконком також дозволив демонтувати окремі частини меморіального комплексу медсестер Клюєвої та Гусєвої, що знаходиться при в’їзді на територію Калуської ЦРЛ. Наразі демонтовано тільки барельєфи, а інші частини комплексу залишаються на місці. За словами Ольги Яковини перевірка на наявність поховань на цьому місці дозволить детальніше говорити про можливу майбутню реконструкцію пагорба.

 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору