Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

На калуських очисних не залишилося жодного працівника. Завтра вони можуть зупинитися

На калуських очисних не залишилося жодного працівника. Завтра вони можуть зупинитися

Люди обіцяли звільнитися ще з 1 липня, але протягнули ще місяць. Нині 28 працівників на роботі — останній день. Тобто вже завтра обслуговувати очисні споруди буде нікому. Якщо вони зупиняться, катастрофа, про яку говорять уже пів року, стане реальністю.

Повідомляє Інформатор.

Ситуація зараз дуже загрозлива, кажуть у Калуській міській раді. Там відбулося позачергове засідання комісії ТЕБ та НС. Як повідомив міський голова Андрій Найда, у нього сьогодні була особиста зустріч з людьми. Місто робить усе можливе для того, щоб працівники завтра вийшли на роботу.

“Калуська міська рада наразі не має боргів перед ТОВ “Карпатнафтохім”. Є борг “Калуської енергетичної компанії” за очистку стоків, але він утворився тому, що нас змусили оплачувати за очистку дощових стоків… Уже 18 мільйонів гривень ми оплатили”, — зазначив очільник громади.

Водночас підприємство боргує містові вже близько 70 мільйонів гривень.

Також міський голова каже, що питання з персоналом — це питання керівництва “Карпатнафтохіму” і виплата зарплат людям — це відповідальність саме підприємства. Воно могло продавати сировину, використовувати кошти, які отримувало від міста…, щоб хоч якось виплачувати працівникам зарплати.

“Чому вони цього не роблять, для нас незрозуміло”, — каже Андрій Найда.

За словами начальника управління забезпечення виробництва ТОВ “Карпатнафтохім” Володимира Шевчука, на сьогодні в Цеху нейтралізації й очистки промислових стічних вод в штаті залишається 38 працівників (було 67). 28 із них звільняються, але тих 10, які начебто залишаються, це люди, які у відпустках чи в іншому статусі, тобто фізично на очисних їх немає.

Наразі місто планує скликати позачергове засідання сесії та виділити близько 2 мільйонів гривень (в рахунок боргу, який має КЕК), сподіваючись, що ці кошти підуть на часткове погашення заробітної плати працівникам очисних споруд. Міський голова каже, що кожен працівник мав би отримати в межах 30 тисяч гривень. За таких умов вони залишаться ще на якийсь час працювати.

Втім, гарантії, що перераховані містом кошти підуть на виплату зарплат працівникам окремого цеху, немає. Адже загалом на підприємстві працює близько півтори тисячі людей, які також чекають на виплату боргів по зарплаті…

За словами Андрія Найди, місто готове взяти очисні споруди у господарське відання. Це — величезне навантаження на бюджет, але такий крок дав би змогу вийти громаді з заручників цієї ситуації. Втім, передавати Калушу очисні ніхто не поспішає, хоча на рівні ОДА таку рекомендацію давали ще у січні.

Детальніше — У “Карпатнафтохіму” хочуть забрати очисні споруди і передати їх Калуській громаді

У Калуші назвали хибними вказівки ОДА щодо “Карпатнафтохіму” та заявили про 518 млн гривень боргу

Нагадаємо, раніше працівники Цеху нейтралізації й очистки промислових стічних вод ТОВ “Карпатнафтохім” звернулися до міської ради з заявою про те, що вони планують масово звільнятися. Для громади це — чергова величезна загроза, адже місто може залишитися без водовідведення. А це, у свою чергу, призведе до зупинки водопостачання.

Детальніше: “Ми протягнули 9 місяців, більше — не можемо”, — працівники очисних у Калуші прийшли до влади

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору