Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У “Карпатнафтохіму” хочуть забрати очисні споруди і передати їх Калуській громаді

У "Карпатнафтохіму" хочуть забрати очисні споруди і передати їх Калуській громаді

На рівні ОДА вже відбулося шість нарад щодо проблеми, пов’язаної зі знеструмленням калуського підприємства “Карпатнафтохім”. Підприємство має право здійснювати господарську діяльність, адже його рахунки не заблоковані, кажуть в області. 

Оприлюднено відео з засідання комітету Верховної Ради України з екологічної політики та природокористування від 26 січня 2024 року, на якому розглянули питання щодо недопущення виникнення надзвичайної ситуації техногенного характеру у зв’язку з припиненням електропостачання ТОВ “Карпатнафтохім”, пишуть Вікна.

“Що приводить до виникнення великої заборгованості (за електроенергію)? В районі 700 млн гривень “Костанза” винна ТОВ “Карпатнафтохім”, міська рада в особі комунальних підприємств винна в районі 30 млн, близько 8 млн погасили. Калуська міська рада в особі комунальних підприємств винна “Костанзі” — Калуській ТЕЦ 350 млн. Якби громада погасила борг, це б дало “Карпатнафтохіму” можливість укласти договори на постачання електроенергії. Треба найти рішення”, — зазначив заступник голови Івано-Франківської ОДА Вадим Созоник.

Будуть розбиратися з очисними спорудами, наскільки у відсотковому відношенні вони забезпечують бізнес і громаду, кажуть посадовці облдержадміністрації.

Як йшлося на засіданні, ОДА рекомендувала встановити для бізнесу ринкові тарифи за очищення стоків, щоб “витягнути” підприємство. За словами народного депутата Едуарда Прощука, за розрахунками їх потрібно підвищити у 22 рази.

Міський голова Калуша Андрій Найда зазначив, що підвищити тарифи лише з тих міркувань, що підприємство не має коштів на електроенергію, ніхто не дозволить. За його словами, 14 і 30 грудня у Калуші збирали комісії ТЕБ та НС, яка зверталася до обласної влади щодо розгляду питання на регіональній комісії. Однак лише 24 січня від ОДА прийшов лист надати матеріали.

Безплатно електроенергію “Карпатнафтохіму” ніхто давати не буде, кажуть в області. А виділити Калуській громаді з обласного бюджету субвенцію, щоб громада взяла на себе всі оплати, — нереально. Вільні залишки коштів обласного бюджету — максимум до 70 млн гривень. При цьому дефіцит по зарплаті освітянам, а це захищені видатки, становлять 35 млн гривень. Максимально, що може обласна адміністрація, — це клопотати перед обласною радою щодо виділення субвенції на Калуську громаду. І навіть якщо увесь вільний залишок спрямують на Калуш, це проблеми не вирішить і повністю розрахуватися за електроенергію не вийде. Крім того, незрозуміло, як виглядатиме виділення коштів з обласного бюджету на розв’язання проблем приватного підприємства, причому щодо якого є кримінальні справи.

Ще одна пропозиція обласної влади, про яку говорили на засіданні комітету, — виокремити комплекс очисних споруд і забрати їх в Калуську громаду.

Однак, яким чином в приватного підприємства можна забрати майно, незрозуміло. Як пояснив заступник генерального директора підприємства Ярема Рудик, очисні були побудовані саме для очищення промислових  стоків, а міські стоки — це всього 5% від їх потужності. Очищення міських і промислових стоків розділити неможливо, так само як і передати очисні споруди громаді, оскільки усе нерухоме майно підприємства під арештом.

У підсумку Едуард Прощук закликав обласну адміністрацію таки провести засідання регіональної комісії ТЕБ та НС, щоб активніше під’єднати центральні органи влади. Очікують, що проблему повноцінно розгляне орган влади з повноваженнями й буде винесене не декларативне, а рішення, яке підлягає виконанню.

До теми:

Калуш просить, щоб Зеленський особисто втрутився у питання “Карпатнафтохіму
На рівні держави — не реагують, а в Калуші наростають ризики
За біотуалети Калуш платитиме до 1,5 млн гривень щодня
Андрій Найда: місто підтримає “Карпатнафтохім” коштами, але не за рахунок населення

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору