Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Калуші назвали хибними вказівки ОДА щодо “Карпатнафтохіму” та заявили про 518 млн гривень боргу

Рішення ОДА щодо "Карпатнафтохіму" у Калуші назвали хибним

На рівні області Калушу доручили погасити всі борги перед ТОВ “Карпатнафтохім” та переглянути тарифи на послуги з водовідведення для бізнесу. Це — результат засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яке відбулося напередодні. У протокол, каже міський голова Андрій Найда, внесено не зовсім те, про що йшлося на засіданні.

Детальніше розповідає Інформатор.

Питання “Карпатнафтохіму” висить загрозою над Калушем уже понад місяць. І якщо якийсь час на звернення міста на вищих рівнях влади просто не зважали, то після звернення громади до президента Зеленського з проханням особисто втрутитися у питання та залучення нардепа Едуарда Прощука почали з’являтися певні рішення. На рівні ОДА днями порадили виокремити комплекс очисних споруд і забрати їх в Калуську громаду.

Учора, 31 січня відбулося засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. З протоколу заходу стало відомо, що заслухавши інформацію міського голови Калуша Андрія Найди та начальника управління промислової безпеки, охорони праці та екології ТОВ “Карпатнафтохім” Василя Кучера, комісія визнала: Калуш знаходиться під загрозою виникнення надзвичайної ситуації регіонального рівня.

Заборгованість підприємства за електроенергію складає понад 63 млн гривень.

“При цьому, рахунки підприємства не заблоковані, що дає змогу отримати кошти за надані послуги, в тому числі водопостачання і водовідведення. Водночас є підтверджена значна заборгованість філії “Калуська ТЕЦ” ТОВ “Костанза” перед ТОВ “Карпатнафтохім”, а Калуської міської ради перед ТОВ “Костанза”, — зазначено у протоколі.

Враховуючи результати доповідей і обговорення, комісія вирішила, що Калуська міська рада має негайно:

  • вжити заходи щодо погашення заборгованості місцевого бюджету, комунальних підприємств, а також підприємств, установ та організацій всіх форм власності перед ТОВ “Карпатнафтохім” з метою стабілізації фінансового стану товариства і можливості укладення договору на постачання електроенергії.
  • ініціювати питання щодо перегляду тарифів на послуги, що надаються ТОВ “Карпатнафтохім”, підприємствам, установам та організаціям (окрім населення) та приведення їх до ринкового рівня.

Окрім цього, до 25 лютого поточного року Калуш має розробити План дій та першочергових заходів щодо зменшення залежностей життєдіяльності міста від ТОВ “Карпатнафтохім”.

Ще кілька вказівок стосувалися “Карпатнафтохіму” — щодо укладення договору реструктуризації заборгованості за спожиту електроенергію з Постачальником “останньої надії”, формування переліку боржників та вжиття заходів щодо стягнення з них існуючої заборгованості, проведення розрахунків та впровадження нових тарифів для бізнесу та ін.

Сьогодні під вечір Андрій Найда повідомив, що “є деякі дані, які треба уточнити”, бо медіа роблять неправильні висновки, коли аналізують протокол.

“Калуська міська рада не має повноважень, щоб піднімати тариф для промислових підприємств, оскільки промислові підприємства мають договори з “Карпатнафтохімом” і очисні споруди знаходяться не на балансі Калуської міської ради, а “Карпатнафтохіму”. Тому лише вони можуть піднімати тариф, якщо на це є законні підстави”, — пояснює голова громади.

Підняття тарифу ситуацію не вирішить, переконаний він, бо відсоток господарських стоків у всій їх сукупності дуже мізерний. Підвищення тарифу на водовідведення для підприємств навіть у 20-30 разів нічого не дасть, хіба призведе до зупинки тих підприємств, але порятунку “Карпатнафтохіму” не відбудеться.

“Це точно хибний шлях”, — резюмував Андрій Найда, додавши, що розмежувати стоки також нереально.

Щодо заборгованостей: ідея, каже міський голова, цілком добра. Але де взяти кошти, щоб погасити? Адже боргує не лише Калуш — а і Калушу:

“Наша “Калуська енергетична компанія” винна “Карпатнафтохіму” 21 мільйон 915 тисяч гривень. Вони підписали договір реструктуризації до 2025 року. 8 мільйонів було оплачено у грудні 2023 року. І цей борг буде виплачений. Далі — борги “Водотеплосервісу”. Це борги ще попередніх років. Зокрема, 73 мільйони винні “Карпатнаітохіму”, ТЕЦу — 250 мільйонів, “Укренерго” — 51 мільйон, “Лукору” —  20,5 мільйонів. Тобто загалом 416 мільйонів гривень.

А тепер — скільки нам винні: “Карпатнафтохім” — 14,5 мільйонів за оренду землі. Держава — 128,5 мільйонів гривень компенсації за різницю в тарифах; “Оріана, яка залишається державним підприємством, винна за оренду землі і податки на землю 257,7 млн гривень; через “Оріану-Еко” держава винна нам 117,3 млн гривень. Тобто загалом нам винні 518 мільйонів гривень.

Якщо держава поверне те, що нам боргує, то ми теж з усіма розрахуємося і всім буде добре. Але це нереально. Нема таких коштів ні в кого, щоб ми по колу запустили ці кошти. Цей напрямок хибний і це — замилювання очей”.

Глава міста закликав не перекладати проблему на орган місцевого самоврядування, а провести засідання державної комісії ТЕБ та НС і винести питання на рівень РНБО, щоб вирішити, яким чином надалі будуть функціонувати очисні споруди у Калуші.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору