Інформатор Калуш

ТРЕШ

“Гроші не пахнуть” або “Кому війна, а кому замовлення” — чому “Карпатнафтохім” знову привертає увагу судів?

“Карпатнафтохім” водночас і чи не найбільша в західному регіоні нафтопереробна компанія, і місце в якому працює кілька тисяч калушан, що дуже добре для місцевої економіки. Та з іншого боку — найбільша “зрада” Калущини. Останні роки ТзОВ “Карпатнафтохім” все частіше з’являється в новинах в поганому світлі. Останні рішення Печерського районного суду остаточно ставлять під сумнів добросовісність компанії.

Про все по порядку розповідає Інформатор, опираючись на дані із системи моніторингу державних реєстрів Opendatabot.

Як відомо, раніше, а саме до 2017 року, основним власником “Карпатнафтохіму” була одна з найбільших російських нафтових компаній — “Лукойл”, кінцевим бенефіціарним власником якої був російський олігарх Вагіт Алекперов.

За його керівництва з 2012 по 2017 рік завод не працював через проблеми зі збутом. Перед тим як у лютому завод був проданий ТОВ “Виробнича група” Техінсервіс” він вже встиг опинитися під санкціями. Та вже у червні 2017 року завод відновив роботу. Проте й тут не обійшлося без зради — наступний власник “Карпатнафтохіму” нідерландська компанія Karpaty Chemical також мала російське коріння. Бенефіціаріями компанії були Ільхам Мамедов та Ігор Щуцький.

Перші проблеми у “Карпатнафтохіму” не забарились з’явитись. Вже у травні 2018 року було запроваджено національні санкції, які були пов’язані з торгівлею з росією. В той час їхній експорт сягав 30% всього експорту області. Найбільше до т. зв. російської федерації експортувалися пластмаса та полімерні матеріали.

А далі судовим справам щодо адміністративних, господарських і зрештою кримінальних не було чути кінця й краю. Найгучніші згадки у всеукраїнських ЗМІ з’явились з початком повномасштабного вторгення росії в Україну.

До прикладу, стало відомо, що протягом останніх 5 років підприємство не доплатило податків на суму понад 3 мільярди гривень. Тому корпоративні права підприємства на суму понад 2,3 млрд грн, а також 35 об’єктів його нерухомості було заарештовано в рамках кримінального провадження про відмивання грошей (ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України).

Більше деталей у матеріалі Зрада по-калуськи: “Карпатнафтохім” заарештовано.

Наприкінці жовтня 2022 року за клопотаннями прокурорів Офісу Генерального прокурора стало відомо, що “Карпатнафтохім” націоналізовують.

Детальніше про це у матеріалі — “Карпатнафтохім” передали державі.

Слідом за цим з’явилась інформація не тільки про заблоковані рахунки, а й про критичну ситуацію з виплатами зарплат калушанам, які працюють в “Карпатнафтохімі”. Проблема набрала таких масштабів, що у її вирішення довелося втрутитися нардепу Едуарду Прощуку й Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю.

Тоді 16 березня арешт рахунків ТОВ “Карпатнафтохім” скасували рішенням Київського апеляційного суду, оскільки блокування рахунків призвело б до неможливості сплати податків та виплати заробітної плати працівникам, здійснення розрахунків із контрагентами за чинними господарсько-правовими договорами, а також оплати електроенергії та забезпечення функціонування очисних споруд.

Зрештою, працівникам заводу виплатили всю заробітню плату за три місяці.

А вже 21 березня 2023 року до Офісу Генерального прокурора надійшов лист від Державної митної служби України про те, що на їхню адресу було отримано шість електронних митних декларацій від ТОВ “Карпатнафтохім”  щодо розмитнення продукції на загальну суму близько 25 мільйонів гривень.

“Відповідно до зазначених декларацій вказана продукція перебуває на території ТОВ “Карпатнафтохім” та відповідно до виявленої в ході проведення обшуку документації виготовлена з сировини, що ввезена на митну територію України іноземними компаніями, в обхід встановлених санкцій Державою України від постачальників, що зареєстровані та сплачують податки та збори на території Російської Федерації та Республіки Білорусь”, — зазначено в ухвалі.

Також у судовому документі щодо ухвали про арешт майна від 28 березня дізнаємося наступні деталі:

“В ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ «Карпатнафтохім” діючи з корисливих мотивів, за попередньою злочинною змовою, здійснюють фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу та/або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, а саме здійснюють господарсько-фінансову діяльність з підсанкційними суб’єктами господарювання, що зареєстровані та сплачують податки та збори на території Російської Федерації та Республіки Білорусь, а саме в період часу як з 2018 року, так і після 24.02.2022″.

Інформатор стежитиме за подальшою долею “Карпатнафтохіму” й обов’язково розповість про це вам.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору