Інформатор Калуш

ВЛАДА

У Долині громада висловила міському голові Івану Диріву недовіру?

У Долині громада висловила міському голові недовіру?

Іван Дирів вислухав претензії мовчки і лише після завершення “народного голосування” покинув зал, не коментуючи ситуацію. Згодом він назвав події “безладом, який влаштували окремі депутати” та порадив “організаторам шабашу” читати законодавство.

Розповідає Інформатор.

Про недовіру міському голові напередодні зайшло на сесії Долинської міської ради. Вона одразу розпочалася зі сварки: депутати й очільник громади не могли зійтися на порядку денному. А далі було багато емоційних виступів і від представників депутатського корпусу, і від мешканців міста, які теж прийшли на сесію.

До темиЛюди скаржаться на “депутатську” прибудову в Долині, мер доручив розвалити.

Найбільш палко дискутували щодо градирні, яку днями почали зводити на вулиці Грушевського. Мешканці громади висловилися проти, а кілька депутатів міської ради заявили, що за такий проєкт не голосували і фінансування під нього не погоджували. Поки висловлювали то одні, то інші, депутатські ряди у залі порідшали і міський голова Іван Дирів заявив, що змушений оголосити перерву, бо для прийняття рішень бракує кворуму.

“Шановна громадо, ми порадилися з депутатами і, щоб вас не тримати заручниками, Закон нам дозволяє далі продовжувати роботу через збори громадян”, — запропонувала депутатка Алли Шевченко.

Далі швидко призначили головою зборів одну з громадських активісток, яку представили як депутатку з багаторічним стажем, Євгенію Квецко. Проголосували. Визначили секретаря зборів та порядок денний:

  1. Затвердження зборами громадян звіту тимчасової контрольно-ревізійної комісії.
  2. Направлення коштів, які передбачені на градирню, на ЗСУ.
  3. Недовіра Долинському міському голові Диріву Івану.

“У зв’язку з підривом довіри до органів місцевого самоврядування висловити зборами громадян недовіру міському голові”, — зачитала останній проєкт рішення Алла Шевченко.

“І я би додала ще — депутатам. Як так — залишити сесійну залу у такий відповідальний момент? Це нонсенс!” — заявила Євгенія Квецко.

За всі ці питання (і навіть додаткові щодо мораторію на МАФи і призупинення рішення про оптимізацію навчальних закладів) присутні у залі голосували, підіймаючи руки. А далі склали поіменний список тих, хто брав участь у зборах і голосував.

Іван Дирів за всім цим процесом спостерігав незворушно. А відтак запропонував жителям громади та головуючій на зборах прийти на розмову у його кабінет.

“Ви перше зареєструйтеся ідіть, щоб було швидше, і я чекаю вас”, — підсумував очільник громади.

Згодом на своїй сторінці у соцмережі Facebook Іван Дирів ці події назвав безладом, який влаштували окремі депутати:

“Такі дії свідчать не лише про зацікавленість окремих осіб в дестабілізації ситуації та поваленні інституту місцевого самоврядування, а в основному про те, що ці персонажі намагаються руками довірливих людей заробити собі певні політичні дивіденди.

Блокування дверей, залякування, нецензурні перекрикування, маніпуляції і відверта брехня, і, зрештою, якесь незрозуміле голосування штучно створеного “народного” органу з прийняттям якихось рішень, які не мають жодної юридичної сили, а є лише популістськими кривляннями – це, шановні громадяни, тепер, на жаль, наша реальність.

Завершились ці “голосування” тим, що “народні збори” вирішили взяти на себе функцію міської ради і припинити повноваження міського голови. Організаторам цього шабашу хочу порадити почитати Закон України “Про місцеве самоврядування”, а особливо ч. 3 ст. 79, де чітко написано, що повноваження міського голови можуть бути припинені достроково за рішенням місцевого референдуму або за рішенням міської ради, прийнятим шляхом таємного голосування, не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради. Жодні “народні” збори таких повноважень не мають. Як і не мають повноважень приймати будь-які інші рішення”.

Також міський голова порадив усім активним та небайдужі мешканцям, які бажають змінити рідне місто та громаду на краще, висловити свою позицію під час голосування на виборах, або особистого балотування в депутати чи на посаду міського голови.

Читайте такожМешканці Долини хочуть зупинити будівництво градирні. Депутати не знають, коли дали на це дозвіл.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору