Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Водій, якого судять за смерть двох калушан, уже волонтерить і просить більше свободи

У Бережанському районному суді відбулося ще одне засідання у справі про загибель двох молодих калушан. Розгляд тривав увесь день, адже справа перебуває на етапі дослідження письмових доказів. Це — доводі тривалий і скрупульозний процес, адже матеріалів загалом — кілька томів. Розглянули також питання щодо продовження дії запобіжного заходу обвинуваченому і ймовірність його пом’якшення.

Інформатор повернувся із Бережанського суду з новими подробицями.

На попередньому судовому засіданні батьки загиблих калушан Марти Гриців та Василя Пупка були без адвоката. Цього разу вони приїхали з новим представником — Володимиром Бульбою.

Загалом справа перебуває на етапі дослідження письмових доказів. Візуально це виглядає так: прокурор передає судді один документ, його зачитують та обговорюють. До написаного можуть мати запитання чи уточнення як захисники обвинуваченого чи сама суддя, так і будь-хто інший з учасників процесу. Наприклад, у ситуації, коли в протоколі огляду місцевості побачили двічі написане слово “довжина” замість “довжина і ширина”, а у фотоілюстраціях не знайшли опису, було вирішено на наступне судове засідання викликати фахівців, які ці документи складали й підписували, щоб отримати чітку інформацію. Подібних нюансів — чимало, але всі вони мають значення для сторін процесу. Тому загалом розгляд тривав увесь день і наразі — далекий до завершення відповідного етапу.

Наприкінці дня суддя розглянула клопотання прокурора щодо продовження дії запобіжного заходу обвинуваченому Віталію Карповичу, термін якого мав би спливати цього тижня. Наразі з-поміж іншого йому заборонено виїжджати за межі Києва, де він живе, без спеціального на те дозволу. Адвокат просив цю норму трохи розширити географічно.

Зокрема, як з’ясувалося, обвинувачений відновлює в місті Ірпінь будинок матері, який був пошкоджений під час бойових дій у регіоні. А відтак — має потребу туди їздити. Крім того, через своїх захисників він надав суду довідку з місця роботи, яка вказує на необхідність короткострокових відряджень, зокрема у Житомирську та Хмельницьку області. Ще один аргумент — волонтерська діяльність чоловіка.

“Обвинувачений на даний час є волонтером благодійного фонду Святої Ольги, який на даний час допомагає Збройним силам України”,— оголосив його захисник.

На підтвердження слів і щодо житла, і роботи, і волонтерства була надана низка документів, з врахуванням яких захисники й клопотали про часткову зміну запобіжного заходу. Прокурор, потерпілі та їх представник висловилися проти цього. Зокрема, серед їхньої аргументації — побоювання, що отримавши простір для більш вільного пересування, обвинувачений потенційно може отримати можливість впливати на свідків, які ще не допитані.

Після дискусії суддя вийшла до нарадчої кімнати. А повернувшись, зачитала ухвалу: задовольнити клопотання захисника обвинуваченого частково. Зокрема, тепер йому дозволено вільно пересуватися в межах Києва та Київської області. Щодо інших областей суддя відмовила.

Термін цієї ухвали — два місяці.

Наступні судові засідання наразі призначені на травень і червень. Інформатор продовжує стежити за справою.

Нагадаємо, йдеться про ДТП, що трапилася 7 серпня 2022 року між селами Шибалин та Комарівка Бережанської громади, що на Тернопільщині. Того фатального ранку на дорозі зіткнулися два легкові автомобілі — “Mercedes-Benz” та “Skoda Octavia”. Двоє молодих людей з Калуша, які знаходились у другому авто, отримали  травми не сумісні з життям, а водієві, який вірогідно став причиною аварії згодом було оголошено підозру. Йому загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на термін від п’яти до десяти років із позбавленням права керувати транспортними засобами на термін до трьох років.

На одному з попередніх засідань суддя Василь Крамар оголосив про самовідвід. До того, справу неодноразово відкладали з найрізноманітніших причин. Від моменту скоєння ДТП рік минув ще у серпні, а судовий процес розпочався навесні 2023 року. Але станом на листопад лише було завершено підготовче судове засідання. Новою суддею у справі стала Наталія Німко — голова Бережанського районного суду.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору