Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

З вересня два ліцеї Калуської громади будуть без десятикласників

З вересня ще два ліцеї Калуської громади будуть без десятикласників

У вересні 2024 року, коли починатиметься новий навчальний рік, в калуських закладах освіти буде впроваджено кілька нових правил. Зокрема, вірогідно, не будуть проводити набір у 10 класи в Боднарівському й Тужилівському ліцеях.

Які заклади освіти планують оптимізувати вже цього року, розповідає Інформатор.

Зазначимо, що саме рішення вже розроблено, його обговорюють і планують винести на розгляд депутатів міської ради наступного тижня. Але на сьогодні це — проєкт рішення.

Згідно з оприлюдненими даними, з 1 вересня 2024 року не планують проводити набір десятих класів у Боднарівському та Тужилівському ліцеях. Причина — замала кількість випускників 9 класів. З 2025-го така ж ситуація прогнозується у Пійлівському ліцеї, а також — ліцеях №1, 4 та 7 у Калуші. Це означає, що в недалекому майбутньому буде стояти питання щодо перепрофілювання цих ліцеїв у гімназії. Щодо Боднарова і Тужилова проведення громадських обговорень буде вже в найближчі місяці.

Раніше ми писали, що Ріп’янський ліцей реорганізовують у гімназію

У міських закладах освіти при формуванні двох і більше класів з вересня 2024 року хочуть встановити мінімальну кількість учнів (без врахування тих, що будуть здобувати освіту за індивідуальною та дистанційною формах навчання) — 23 учні (для першого класу),  24 учні (для 5, 10 класів). У закладах освіти сільської місцевості така мінімальна кількість може бути встановлена лише при формуванні 10 класів — 18 учнів пропонується.

Проєктом рішення пропонують також оптимізувати мережу перехідних 2-9 класів шляхом об’єднання їх:

  • якщо середня наповнюваність на паралелі з трьох класів 22 і менше учнів, то утворювати два класи;
  • якщо середня наповнюваність на паралелі з двох класів 16 і менше учнів, то утворювати один клас

Крім того, пропонується при укладанні навчального плану використовувати тільки мінімальну кількість додаткових годин варіативної частини, передбачених для фінансування задля виконання Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти.

Нагадаємо, освітня галузь у Калуші цьогоріч недоотримає від держави 50 мільйонів гривень. Дофінансувати таку суму коштів із бюджету громади також неможливо, бо грошей катма. Тому освітяни, насамперед, готуються до зменшення заробітних плат і навіть скорочень, а навчальні заклади — до оптимізації. Після так би мовити першої хвилі вжитих заходів недофінансування становить 34 мільйони гривень.

Читайте також — Депутати у Калуші напрацювали “пакет реформ” для освіти
Педагогів у Калуші не скорочуватимуть

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору