Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Місяць важливих перемог | Підсумки травня від редакторки Інформатора

Підсумки травня

Травень завершено. Отже, час підсумовувати роботу. Цього разу хочеться нагадати не лише про найголовніші теми місяця, а і розповісти про найважливіше з того, що пережила команда. По-перше, ми виграли перший у своєму інформаторському житті грант. По-друге, вимушено попрощалися з двома найпрацьовитішими дівчатами з команди, що було дуже болісно для всіх. По-третє, залучили на своє підсилення дуже перспективного журналіста, який знає історію, любить футбол і обіцяє писати про політику… В контенті було багато тем про успіх та перемогу. Тож, давайте згадувати.

Інформатор, опираючись на суб’єктивні враження команди та результати взаємодії з читачами, ділиться підсумками місяця.

МІСЯЦЬ — У ЦИФРАХ

У травні сайт Інформатора відвідали трошки менше 100 тисяч нових читачів, а загалом наші новини прочитали 445 тисяч разів. Загальна кількість новин на сайті — 645. У соцмережі до нас прийшло під 2000 нових підписників. Дякуємо, що долучаєтесь!

МІСЯЦЬ — У ТЕМАХ

Найбільш читабельною у квіті стала публікація про хмару, що обірвалася у Боднарові на Великдень у 1929 році. Це — історична стаття від нового журналіста в команді Інформатора — Ярослава Куція. Так, ось такого класного історичного контенту в нас тепер буде більше. А ще (постійні наші читачі це вже могли помітити) — будемо більше писати про спорт, зокрема, про місцевий футбол.

На другому місці опинилася стаття, у якій ми розповідали, що на московській церкві у Калуші замайорів український стяг. Невідомі повісили на фасаді церкви не лише синьо-жовтий,а і червоно-чорний прапори. Це також було на Великдень, до речі.

А на третьому — феєрична перемога директора Студінської гімназії Юрія Лилака у турнірі з армрестлінгу у Калуші. Аматорські змагання були організовані до Дня міста наприкінці травня. І хто сподівався, що 50-річний чоловік кине виклик навіть професійним спортсменам? Це було справді захоплююче! Якщо пропустили — читайте в нашому репортажі, там є цікаві деталі.

Долинські новини: читають, бо ексклюзивно

Не втомлюємось нагадувати, що наша команда регулярно працює в Долині. Тож, якщо маєте пропозиції щодо тем або скарги/зауваження, хочете чимось або кимось похвалитись — не соромтеся, пишіть нам, дзвоніть, запрошуйте!

І в травні ми мали багато ексклюзивів із Долинського краю. Наприклад, про лелек, які оселились на пам’ятнику.

Проїжджаючи повз село Тростянець, наш журналіст помітив гніздо лелек, збудоване на меморіалі воїнам “великої вітчизняної війни”, який, ймовірно, є радянським надбанням села… А їхали ми тоді у Велику Тур’ю на відкриття стели. Мешканці цього села на Калущині три роки збирали склотару, щоб встановити новий знак при в’їзді в населений пункт.

З долинського сегменту новин були ще такі:

Наші читачі люблять природу

Щомісяця спостерігаємо, що новини про собак і котів, що шукають чи знайшли дім, пташок, плазунів, якісь рослини й подібне, інформаторське ком’юніті читає, поширює і коментує дуже активно. Цього місяця “статистику” нам зробила новина про нову мешканку у калуському парку. Йдеться про нутрію, що вільно плаває у водоймі. Гризуна, вочевидь, увага перехожих, які знімають його на відео, не дуже тривожить. Тож, нутрія спершу “позувала” на колоді, а далі — спокійно поплила озером. Як це було, можна переглянути у нашому телеграмі.

Шалено читали про вартість хрону на калуських ринках (це було дуже актуально перед Великоднем) і про полуницю, що цьогоріч — значно дешевша, аніж була торік, і про цуценя, яке знайшли у смітнику

Пильні та невтомні

Це я — про творчу команду Інформаторів. Судіть самі:

Наш журналіст зайшов по каву до магазину, а знайшов там справжній скарб — легендарні пачки солі, яку видобували у місті Соледар Бахмутського району Донецької області. На упаковках — дата: 31 січня 2022 року. Це — за 25 днів до повномасштабного вторгнення. Детальніше про це у матеріалі В одному з магазинів Калуша продають сіль з окупованого Соледару.

Чи не першими знайшли підтвердження про повернення з полону воїна з Калущини.

Йдеться про військовослужбовця Руслана Чернія з Брошнів-Осадської громади, який майже два роки перебував у російському полоні. 31 травня він був серед 71 звільненого військового та 4 цивільних, що поверталися додому!

А ще — ми не спали у ніч “Євробачення”, щоб в числі перших показати фантастичний виступ українок. І ніч бою Олександра Усика за титул абсолютного чемпіона світу також була безсонною для команди. Але, підсумовуючи місяць, бачимо, що це було недаремно: адже бути на хвилі з читачами сайту, які читали, підтримували вподобайками, коментували і репостили — дуже цінно для нас усіх.

А Калуш — будується!

У травні на Інформаторі було багато новин щодо забудови Калуша у різноманітних формах. І ці теми — у читацькому топі. Нагадуємо кілька з них:

Але найбільш дискусійною в цій рубриці була тема про чотири МАФи в районі майдану Шептицького. Йшлось про те, що місцевий підприємець Володимир Свирид хоче встановити два павільйони площею по 25 кв. метрів та ще два — по 24 кв. метри. Відомо, що на цьому місці раніше розташовувались шість кіосків, але через неприбутковість їх закрили та демонтували. В управлінні архітектури пояснювали, що кіоски можуть бути встановлені квадратом. А сам підприємець розповів Інформатору, що планує розташувати там кафетерій з кавою, випічкою та піцою. Додатково навколо планував зробити естетичний благоустрій та поставити столики під парасольками. Втім, наразі по цьому проєкту — відбій: виконком не дав дозволу на встановлення МАФів.

ВИБІР РЕДАКЦІЇ

У травні, як у жодному попередньому місяці, те, що найбільше подобалось із зробленого нашій команді, припало до серця і читачам. Тому цього місяця цей розділ підсумків — особливий: в травні ми почали щоденно поіменно згадувати наших загиблих захисників. Рівно о 9:00 на сайті та соцмережах видання виходить публікація-спомин, присвячена одному з воїнів Калущини, життя якого обірвала війна. Ми переконані: імена кожного, хто віддав життя за Україну, за нас з вами, за наших дітей, мають бути навіки закарбовані в пам’яті нашого нескореного народу. Тому не забуваймо про загальнонаціональну хвилину мовчання…

Ще одна тема, до якої хочеться привернути увагу: Інформатор досліджує тему куріння серед молоді в Калуші. Наша команда у травні отримала свій перший грант і тепер ми працюємо над серією публікацій, у яких з’ясуємо, коли підлітки починають курити і чи доступними є цигарки в нашій громаді для молоді; покажемо, як наочно на всіх нас “насідає” реклама і як “непомітно” вона проводжає дитину зі школи додому…

Перші матеріали із серії уже доступні до перегляду і прочитання:

“Можна і на уроці”. Чому підлітки курять і як сигарети стають привабливими? 

Дивіться також опитування дорослих калушан щодо їхнього досвіду куріння:

І тема, якою хвалимось: серія із вишиванками. Інформатор виходив у місто спільно з магазином “Вишиванка” для того, щоб за правильні відповіді на (не)складні питання подарувати знижки на вишиванки, екоторбу, сорочки й футболки з крутою вишивкою!

Що з цього вийшло — дивіться у нашому відео. А бізнес Калуша (й не тільки) принагідно запрошуємо до подібного партнерства.

 

ЩО БУДЕ У ЧЕРВНІ

У силу того, що в нас відбувалися трансформаційні зміни в команді (нас покинули журналістка Віталіна Костів, яка переїхала до Львова, та SMM-ниця Олександра Нагарнюк, яка тепер на Донеччині), не встигли виконати дещо з обіцяного в попередні місяці. Це був непростий період і для тих, хто нас покидав, і для всієї команди загалом, бо дівчата працювали шалено й так, як вони, інші точно не будуть… Але команда вже підсилена, тому будемо шукати нові формати і йти вперед.

А з нових планів — більше інтерв’ю та експедиційних поїздок у села регіону. Буде традиційно багато репортажів і цікавого контенту з усієї Калущини.

Читайте нас, бо це — найкраща винагорода!

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору