Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У пошуках балансу | Підсумки квітня від редакторки Інформатора

Квітень — уже в минулому. В інформаційному плані він був полярно різним: від новин, над якими хотілося плакати, і до посмішок та креативів. Ми традиційно були уважними до найменших дрібниць, які могли помітити у місті й за його межами, і скрупульозно вникали у проблемні питання… Із внутрішнього (неновинного)— ввійшли в етап змін у команді, що також дає відбиток на нашу роботу…

Інформатор, опираючись на суб’єктивні враження команди та результати взаємодії з читачами, ділиться підсумками місяця.

МІСЯЦЬ — У ЦИФРАХ

У квітні сайт Інформатора відвідали близько 75 тисяч нових читачів, а загалом наші новини прочитали близько 500 тисяч разів. Загальна кількість новин на сайті — понад 650. У соцмережі до нас прийшло приблизно 1500 підписників. Дякуємо, що ви з нами!

МІСЯЦЬ — У ТЕМАХ

Найбільш читабельною у квіті стала публікація про малюнок на вікні у Грабові, що на Рожнятівщині. Одні — бачили в ньому образ Богородиці, інші — бурхливу уяву перших. Відтак — сперечалися в коментарях і, мабуть, наживо.

А далі — місяць трешу

Одразу за цією новиною у наших підсумках опинилося кілька трагічних новин. Зокрема, про підтвердження факту загибелі військовослужбовця  Олександра Вітковського — брата нашого колеги, колишнього редактора Інформатора Олега Вітковського. Від червня 2023 року військовий вважався зниклим безвісти. Йому було 26 років. Провести в останню дорогу Героя зібралася численна громада… Вічна пам’ять.

Днями на трасі біля Калуша перекинулась “швидка”. Ця новина швидко злетіла на третю сходинку нашого підсумкового рейтингу місяця. В ДТП, нагадаю, постраждав увесь екіпаж спецавтомобіля та керманич іншої автівки — мешканець Калуша 1994 року народження. Усі подробиці цих подій також можна знайти на сайті Інформатора.

І якщо ви думаєте, що далі переважали більш позитивні новини, то ні. У квітні до нас і дрони летіли, і ракетні атаки були на енергетичний об’єкт неподалік, і навіть землетрус… Нашу картину реальності доповнювали ще й інші автопригоди, кримінальні новини та події.

Неспокійним було і громадське середовище міста. Ліцей №6 збунтував через результати обласного конкурсу та вимагав їх скасувати. Скандал, щоправда, закінчився мирно, а результати переглянули.

А представники громадськості минулого місяця домагалися звільнення керівника Калуської енергетичної компанії Петра Шевчука: зареєстрували петицію, яка в рекордні терміни набрала необхідний мінімум голосів і мала йти на розгляд міського голови. Натомість — пішла на розгляд сесії. Депутати ідею не підтримали.

Яке майбутнє?

Помітно, що в квітні наших читачів цікавила інформація щодо майбутнього громади. Зокрема, місцевих шкіл.

Йдеться про те, що в громаді, найімовірніше, з 2027 року залишиться один академічний ліцей і, можливо, один — науковий. Решта навчальних закладів будуть мати статус гімназій. Нагадаємо, що у 2027 році має відбутися перехід на 12-річну систему шкільної освіти. У Калуській громаді до цього готуються та напрацьовують плани. А деякі, пов’язані з цим рішення, будуть впроваджені вже з вересня поточного року. У Калуші кілька ліцеїв громади вже не набиратимуть десятикласників. Це робиться для того, щоб нововведення відбувалися поступово і були менш болючими для дітей та підлітків, які зазвичай “прив’язуються” до колективів і будь-яке розформування потім викликає спротив.

А детальніше про академічний ліцей та вимоги до нього, яка доля Калуської гімназії імені Дмитра Бахматюка і чи поглинуть опорні школи інші заклади освіти — у публікації “У Калуші планують залишити один-два ліцеї. В них навчатимуться і діти з сусідніх громад”.

Хиткими є економічні перспективи кількох громад на Калущині. Про це йшлося в матеріалі “Три громади Калущини за рівнем спроможності є “критичними”.

Йдеться, нагадаю, про Верхнянську (доходи громади на одного мешканця — 3 110 грн, а видатки — майже 7 866 грн), Войнилівську (доходи громади на одного мешканця — 2 345 грн, а видатки — 6 879 грн) та Спаську (доходи громади на одного мешканця — 3 555 грн, а видатки — 9 555 грн) громади. Водночас низка громад Калущини — із низьким рівнем спроможності. Це — Рожнятівська, Болехівська, Дубівська, Новицька, Перегінська і Витвицька громади. У Калуша і Долини зі спроможністю все гаразд.

У Креховичах, як з’ясувалося, юридично не існує моста, на ремонт якого пішло 10 мільйонів гривень. А з підприємцем, який почав відбудову моста у Рожнятові, зараз хочуть розірвати договір.

А що там у Долині?

Новий заступник у міського голови та перший крок у відбудові колишнього готелю. 

Окрім цього, приймали й інші доленосні рішення. Наприклад, Долинська міська рада оприлюднила рішення, яким скасовано дозволи на встановлення тимчасових споруд на вулиці Січових Стрільців. Цей документ мав би поставити крапку у кількамісячній дискусії. Тож, люди чекають на демонтаж “чуда архітектури”.

Інформатор питав, скільки треба заробляти, щоб комфортно жити в Долині. І ось що відповіли люди:

Від смачного і доброго — до кумедного

У квітні Калуш отримав свою смачну візитівку — фірмовий торт. Інформатори одними із перших ним смакували. Радимо спробувати і вам.

Ми всі разом шукали дім для собаки, господар якої іде на війну, а також — для 12-ти цуценят, які виживають у занедбаній хатині біля Калуша; обговорювали рішення суду що ув’язнення “серійного” крадія кави; дискутували про доцільність продажу черемші, яка є червонокнижною рослиною… А ще Інформатор бачив і ділився світлинами розмальованої машини, яка чомусь припаркувалася у канаві:

Тема, яка виявилась варта серії публікацій — смерічка біля одного з будинків на вулиці Сівецькій. Її мають зрізати. Але проєкт рішення виконкому викликав жваву дискусію у громаді. А Інформатор з’ясував навіть “походження” дерева та написав, чи зріжуть її у підсумку.

ВИБІР РЕДАКЦІЇ

Ще донедавна це був гурток народного співу в якому художній керівник у КЗ “Центр культури і мистецтв”, Галина Курус разом з кількома дівчатами співали місцеві народні пісні й навідувались з ним на конкурси. Проте, зараз це 5 потужних голосів, які підсилюються віртуозами з акордеоном, скрипкою та тамбурином, і мають назву Етногурт “AFиNи”.

П’ятеро співачок — Галина Курус, Софія Набока, Тетяна Гірна, Анна Мельницька та юна представниця України на минулорічному Дитячому ЄвробаченніАнастасія Димид за допомогою Ігоря Лопуха (акордеон), Вікторії Коновальчук (скрипка) та Артема Живаєва (тамбурин), творять справжню магію. А від пісень у їхньому виконанні проступають сироти на шкірі.

Інформатору вдалося потрапити на репетицію до гурту, поспілкуватися і навіть записати кілька пісень. Усе це ви можете побачити у нашому свіжому репотратажі:

А у місті Болехові журналістка Інформатора провела сміливий експеримент та з’ясувала, чи справді тут рентген — лише для місцевих? Тепер ми знаємо (і читачі теж), навіщо у лікарні Болехова рахують пацієнтів та як керівництво планує оптимізувати роботу.

Радимо також насолодитися якісними музичними новинками тижня та подивитись “крізь століття” на світлини величного костелу святого Валентина.

ЩО БУДЕ У ТРАВНІ

Ми обіцяли створити “кавову” карту Калуша — працюємо над цим. А ще радимо підписатись на ТікТок Інформатора, бо там буде найближчим часом контент із подарунками та “закладками”.

Травень має стати для нас місяцем дослідження теми куріння серед підлітків і пошуку локацій для відпочинку у регіоні. Буде традиційно багато репортажів і цікавого контенту з усієї Калущини.

Читайте нас, бо це — найкраща винагорода!

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору