Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

З підприємцем, який почав відбудову моста у Рожнятові, зараз хочуть розірвати договір

З підприємцем, який почав відбудову моста у Рожнятові, зараз хочуть розірвати договір

Питання зведення нового моста у Рожнятові набрало нових деталей. Тепер з підрядником, який виграв тендер та розпочав відповідні роботи хочуть розірвати договір.

Повідомляє Інформатор.

У жовтні минулого року через міст заборонили рух трансорту. Все через його аварійність та можливість обвалитися.

Відтоді пішла мова про будівництво нового моста та вже у листопаді був оголошений тендер на такі роботи. Загальна вартість робіт 72 990 906 гривень із терміном виконання робіт — до 31 грудня 2024 року. Тендер виграло СП “Будучність” з яким підписали договір 8 грудня 2023 року.

Підрядник встановив на мості спеціальні обмежувачі та відкрив рух для малогабаритного транспорту, а також збудував збоку безпечний переїзд. Додатково закладено палі для виносу газо- й електропроводу з під моста.

За словами керівника підприємства Романа Павліва на ці роботи вони витратили понад 3 мільйони своїх власний, обігових і кредитних коштів. Також він ділиться, що для зведення нового моста вже закупив будматеріалів на понад 5 мільйонів гривень.

“Проплати ніякої немає, 108 тисяч мені заплатили в грудні, що вистачає тільки на три труби на переїзді, а там поставлено 27 таких”, — каже керівник.

У лютому 2024 року управління Західного офісу Держаудитслужби в Івано-Франківській області розпочало перевірку документів тендерної закупівлі та 14 березня опублікував висновок про результати моніторингу з двома виявленими порушеннями:

  • Тендерна документація складена не у відповідності до вимог закону;
  • Не відхилення тендерних пропозицій, які підлягали відхиленню відповідно до закону.

З огляду на це та припис від Держаудитслужби, ДП “Дороги Прикарпаття” виступило з ініціативою розірвати договір з підрядником. Роман ділиться, що скоріш за все угода буде розірвана, але при умові фіксації вкладених ним коштів та їх виплату до певної назначеної дати.

“ДП “Дороги Прикарпаття” листом №01-05/150 від 20.03.2024 року направило Додаткову угоду №3 про розірвання договору №24 від 08.12.2024 року між ДП “Дороги Прикарпаття” та ТОВ “СП “Будучність” з дотриманням положень Господарського та Цивільного кодексів України. Також повідомляємо, що з уповноваженою особою проведено роз’яснювальну роботу з питань посилення дотримання норм чинного законодавства у сфері публічних закупівель, з метою запобігання порушень законодавства в частині складання тендерних документацій та перевірки пропозицій учасників закупівель”, — йдеться в інформації про усунення виявлених порушень.

Зателефонувавши за деталями та офіційною позицією до ДП “Дороги Прикарпаття” нам відповіли, що дадуть відповідь після офіційного листа до підприємства. Інформатор направив журналістський запит в якому запросив пояснити:

  • причину розірвання угоди та роз’яснення її деталей;
  • офіційну позицію підприємства стосовно ситуації;
  • орієнтовний алгоритм дій після двостороннього розірвання угоди та орієнтовний план подальшого капітального ремонту мосту.

Нагадаємо: 

Міст через річку Дуба на автодорозі загального користування місцевого значення Рожнятів — Вербівка заборонили використовувати ще в жовтні. Відтоді увесь транспортний потік пішов іншими дорогами. Місцеві депутати звернулися до Кабміну. Адже міст настільки зруйнований, що перспективи його відновлення практично немає. У планах — будівництво нового. Але на це потрібні кошти.

1 листопада був оголошений тендер на понад 76,8 млн гривень із терміном виконання робіт — до 31 грудня 2024 року. Тендерна документація займає понад 80 сторінок. Тендер виграло СП “Будучність”.

На початку грудня місцеві жителі самовільно відкрили рух транспорту по мості, згодом проїзд закрили. Єдиним шляхом для транспорту залишилась обʼїзна, проте вона знаходиться у жахливому стані.

Згодом рух мостом знову відкрили, але вже з урахуванням безпеки. Вже наприкінці грудня через річку Дуба відкрили безпечний переїзд на час будівництва нового мосту.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору