Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

У Рожнятові відкрили безпечний переїзд через річку Дуба | РЕПОРТАЖ

Біля аварійного моста збудували тимчасову переправу. Поки що легкові автівки можуть їхати і мостом, і переправою. Проте з початком будівельних робіт такої можливості вже не буде: міст повністю закриють і знесуть.

Повідомляє Інформатор.

Підрядна компанія СП “Будучність” закінчила спорудження тимчасової переправи за 50 метрів від мосту, вище по течії. Також облаштовано заїзди на переправу з центральної дороги. Будівельники зазначають, що для забезпечення безпеки руху по тимчасовому переїзду зробили більший обсяг робіт, ніж було заплановано.

“Переїзд також розрахований на Прикарпатські повені. Якщо прийде повінь, то основа переїзду залишиться. Вода змиє тільки насип, який після сходження води можна поновити за 2-3 дні”, — ділиться керівник підприємства Роман Павлів.

Аварійним мостом продовжують курсувати легкові автомобілі. При вʼїзді встановлені обмежувачі висоти у 1,7 метра та знак про обмеження ваги транспорту. Також підрядник щоденно проводить моніторинг стану мосту.

“Якщо у моста 5 категорія аварійності, то у певних випадках рух може бути дозволено. Як, наприклад, міст Патона у Києві, який на день пропускає до 20 000 машин в день. Відповідно, я взяв на себе відповідальність як підрядна організація”, — розповідає керівник.

Загалом цей міст планують не ремонтувати, а зводити новий. За проєктом, він буде мати на 1 метр ширшу проїжджу частину й ширші на 0,5 метра бічні тротуари, ніж зараз. Демонтажні роботи планують розпочинати орієнтовно з лютого 2024 року теж без очікування на проплату. Подальші роботи вже виконуватимуть після перерахування державою коштів за вже виконані й майбутні роботи.

Згідно з тендерною документацією, такі роботи коштуватимуть державі 72 мільйони 990 тисяч гривень. За словами підрядника, наразі вони отримали тільки 108 тисяч 577 гривень. Цього недостатньо навіть на спорудження переправи, якою вже курсують автівки, тому поки що виконують роботи власним коштом.

Нагадаємо: 

Міст через річку Дуба на автодорозі загального користування місцевого значення Рожнятів — Вербівка заборонили використовувати ще в жовтні. Відтоді увесь транспортний потік пішов іншими дорогами. Місцеві депутати звернулися до Кабміну. Адже міст настільки зруйнований, що перспективи його відновлення практично немає. У планах — будівництво нового. Але на це потрібні кошти.

1 листопада був оголошений тендер на понад 76,8 млн гривень із терміном виконання робіт — до 31 грудня 2024 року. Тендерна документація займає понад 80 сторінок. Тендер виграло СП “Будучність”.

На початку грудня місцеві жителі самовільно відкрили рух транспорту по мості, згодом проїзд закрили. Єдиним шляхом для транспорту залишилась обʼїзна, проте вона знаходиться у жахливому стані.

Згодом рух мостом знову відкрили, але вже з урахуванням безпеки.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору