Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

ТОП-20 цікавих інтерв’ю з Інформатором у 2022 році

Минулий рік попри труднощі й тривоги став дуже потужним стартом для багатьох змін та переосмислення важливих речей. Звісно, не малу роль в цьому зіграли й “лідери думок”. У цьому ж, 2022 році, нам вдалося поспілкуватися з такими калушанами (і не тільки) на багато нагальних тем. Що з цього вийшло?

Підсумовує Інформатор.

Торік аж двічі геройкою інтерв’ю Інформатор обирав голову Калуського “Союзу Українок” та режисерку аматорського театру “ЛюбАрт” Любов Липовську.

Перша наша розмова зачепила теми Незалежності України, народний менталітет. Також розмовляли про калушан, війну і комплекс малоросів.

Любов Липовська про незалежність, комплекс меншовартості і силу українців | Інтерв’ю

Наступна наша розмова була сфокусована довкола теми фемінізму в Українці, патріархату, Стамбульської конвенції та багатьох інших пов’язаних з цим тем.

“Сучасна українка — вона в формі”: інтерв’ю про фемінізм і жінок з Любов’ю Липовською

Навесні 2022 року Інформатор також поспілкувався з відомою киянкою родом з Калуша — Наталією Заверухою, засновницею та керівницею консалтингової компанії “Manageable – агенція з опису та оптимізації бізнес-процесів”. За її спиною понад 14 років досвіду у сфері консалтингу та бізнес трансформацій і понад 100 реалізованих консалтингових проєктів в Україні. З нею було про що поговорити й пороздумувати про те, що чекає Україну після війни.

“Сміливість може бути різна”. Інтерв’ю з Наталею Заверухою

Ще однією доволі цікавою розмовою стало інтерв’ю з Мар’яною та Діаною Сурмей, засновницями творчого простору розвитку для дітей та підлітків “Creative Club”.

Інтерв’ю із засновницями “CreativeClub” у Калуші

Спеціально до дня філолога минулого року нам вдалося поспілкуватися з українською філологинею, редакторкою харківського видавництва “Відкриття” й дівчиною, для якої Калуш став місцем сили й прихистку в перші місяці війни — Олександрою Ломакою.

Все сталося так, як мало бути. Інтерв’ю з філологинею Олександрою Ломакою 

А з цього ми починали. Першим мініінтерв’ю на нашому ютуб-каналі стала розмова з Прикарпатським коміком Васею Харизмою. Зараз блогер і комік активно займається волонтерством. Завдяки своїй аудиторії в соціальних мережах Василь підтримує благодійні збори, а нещодавно перейшов до організування благодійних гумористичних заходів.

“Треба жартувати про орків і путіна” | Інтерв’ю з Васею Харізмою

Пісня “Доброго вечора, ми з України” стала надзвичайно популярною. Один з авторів розповів всю історію створення цієї композиції, свої переживання з приводу війни, а також майбутні творчі плани у матеріалі:

Артем PROBASS Ткаченко про війну, трек “Доброго вечора, ми з України” та послання до DakhaBrakha | Інтерв’ю

Доволі відвертою та заспокійливою виявилась розмова з Калуським міським головою Андрієм Найдою. Він розповів як живе місто під час війни, які плани після перемоги і які несподіванки чекають калушан згодом.

Інтерв’ю з Калуським мером Андрієм Найдою | ЕКСКЛЮЗИВ

Також навесні 2022 року актуальним стало питання опалення міста в цей сезон. Ми поспілкувалися з директором “Калуської енергетичної компанії” Петром Шевчуком і дізналися багато цікавого.

У наступному опалювальному сезоні у Калуші працюватиме тільки чотири котельні | Інтерв’ю з Петром Шевчуком

Рік, що минув став роком не тільки болю і втрат, але і любові та віри. Дуже цікавою стала розмова з директоркою Парку культури й відпочинку, а також кураторки проєкту “Шлюб за добу” — Наталією Паламар.

Кохайте — а про документи подбаємо ми: інтерв’ю з Наталією Паламар

Наш земляк Віталій Ажнов від початку інтерв’ю встиг не тільки завершити свій четвертий театральний сезон, але й знятися у фільмі про Казимира Малевича і розповісти як творчій людині пережити війну та де шукати натхнення.

Актор театру та кіно Віталій Ажнов про мобілізацію та театр під час війни | ІНТЕРВ’Ю

Творчі розмови на цьому не завершились, адже ще однією героїнею наших інтерв’ю стала калуська художниця, яка сьогодні викладає в Школі мистецтв у Англії — Христина Музичин.

Художниця та її мистецькі таргани: інтерв’ю з Христиною Музичин

Війна змусила сотні тисяч українців покинути рідні домівки. Когось доля закинула в більш безпечні регіони України, а хтось опинився дуже далеко від свого дому. Наша сьогоднішня героїня родом з Калуша, проте фактично усе своє життя прожила у Харкові. До війни вона працювала в одному з найбільших видавництв країни, займалася розробкою інклюзивної літератури для дітей. А потім настало 24 лютого. І волею випадку вона опинилась у Франції.

Інформатор поспілкувався зі Світланою Коваль про війну, французьку ментальність і відчуття безпеки.

Харків, Калуш, Ла-Тюрбаль: дорога українки до Франції | Інтерв’ю зі Світланою Коваль

Під час війни важко залишатись людиною. Жахи, що нас оточують, міцно прив’язуються до нас, інколи не залишаючи місця для проявів доброти. Однак ті, кому вдається зберегти в собі емпатію, заслуговують називатись людьми з великої букви. Це стосується і ставлення до тваринок, наших улюбленців, що, як і ми, переживають непрості дні.
Інформатор поспілкувався з Дариною — людиною, що з перших місяців допомагає собачкам, які опинились у скруті, та знаходить для них нову домівку.

Друзі наші менші та війна | Інтерв’ю з Дариною Мосуновою

Восени у Німеччині відбулася найпотужніша і найстаріша книжкова подія у світі — Франкфуртський книжковий ярмарок. Україна, попри війну, також була представлена як повноцінний учасник фестивалю. І за всі роки відвідин цього ярмарку чи не з найпотужнішою делегацією.

Інформатору вдалося попри щільний графік та мандрівку з Франкфурта, через Париж в Україну поспілкуватися з начальницею відділу міжнародної співпраці “Українського інституту книги”, співзасновницею першої літературної агенції в Україні й затятою книгоманкою  — Оленою Одинокою.

“Ми маємо говорити зараз голосно і всюди, використовувати всі засоби, щоб нас чули й бачили” | Інтерв’ю з Оленою Одинокою про українську літературу у світі

Вбити ворога — грішно? А бажати смерті? Війна це кара чи випробування від Бога? Розбирали найтяжчі питання війни та віри з настоятелем калуського храму Зіслання Святого Духу Ігорем Пришляком.

Вбивство росіян — це гріх? | Інтерв’ю з отцем Ігорем Пришляком

Також восени прикарпатська команда з футзалу “Ураган” брала участь в Лізі Чемпіонів. Нам вдалося поспілкуватися з головним тренером команди Максимом Михайловичем Павленком.

Максим Павленко про сезон, Лігу чемпіонів та війну для НФК “Ураган” | Інтерв’ю

Для неї війна розпочалася ще в 2014 році і щомісяць вона присвячувала свою роботу популяризації української культури в Німеччині. Вона народилась у російськомовній родині в Донецьку, де святкували Новий Рік за московським часом, але зараз вона одна з видатних представниць української літератури. Вона – феміністка, яка написала книгу про чоловіків. Вона щира і дуже розумна. Вона – Ксенія Фукс.

Інформатор особисто поспілкувався про наболіле та нову книгу з письменницею.

Це інтерв‘ю буде корисне для всіх, хто цікавиться українською літературою, фемінізмом, війною і думкою світу про нашу країну.

“12 годин чоловіка”, Донецьк і Берлін: інтерв‘ю з Ксенією Фукс

А на сам кінець цієї добірки ми залишили розмову з гірським рятувальником Василем Фіцаком. Надзвичайно сильною духом та тілом людиною. Якщо ви любите гори, то розмова з нашим героєм вам допоможе підготуватися до першої мандрівки, а якщо ви вже впевнений мандрівник, то теж знайдете кілька корисних порад.

Про роботу рятувальником, джипінг та кумедні і не дуже трафунки у горах з Василем Фіцаком | Інтерв’ю

Ще більше цікавих інтерв’ю чекайте незабаром.

Остап Микитюк

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com

Нагору