Інформатор Калуш

ГРОШІ

За дозвіл на користування надрами у Підмихайлі змагались компанії Прикарпаття та Києва

За дозвіл на користування надрами у Підмихайлі змагались компанії Прикарпаття та Києва

Серед учасників аукціону були два депутати Калуської міської ради.

Повідомляє Інформатор.

За дозвіл на видобування корисних копалин з ділянки “Підмихайле” Калуського родовища боролись семеро підприємців. Вартість стартувала з 887 549,21 грн. Проте в першому ж раунді вона виросла в понад 12 разів й становила 11 млн грн. В результаті підвищення ставок перемогу здобуло ТОВ “Будтрансоіл”, котре запропонувало 16 120 000 гривень.

Про те, як проходив аукціон можна прочитати у матеріалі: Спецдозвіл продано за 16 млн гривень. Аукціон щодо Підмихайля відбувся.

Серед перших, хто подав свою пропозицію було ТОВ “Хімресурс-Прикарпаття”, котре зареєстроване у селі Вістова на вулиці Санаторній у 2017 році. Керівником та засновником компанії є Овчар Олександр Михайлович, котрий проживає у Калуші. Основним видом діяльності компанії є оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. На початку аукціону пропонувало — 2 100 000 грн, остання пропозиція — 3 300 000 грн.

Другим, хто взяв участь в аукціоні було ТОВ “Будтрансоіл”, котре в результаті стало переможцем. За інформацією YouControl, воно зареєстроване в Києві на провулку Лабораторному у 2021 році. Керівником є Кошель Олег Михайлович, а засновником та кінцевим бенефіціаром є житель Черкаської області Медведенко Володимир Сергійович. Основним видом діяльності компанії є виробництво виробів з деревини. На початку аукціону пропонувало — 9 100 000 грн, остання пропозиція — 16 120 000 грн.

Третім, заявку подало ТОВ “Меш Інвест”, котре зареєстроване у Калуші на вулиці Пекарській. Керівником та засновником є Віблий Ігор Володимирович, котрий проживає у Калуші. Основним видом діяльності є будівництво житлових і нежитлових будівель. На початку аукціону компанія пропонувала — 4 000 000 грн, остання пропозиція — 16 100 000 грн.

Далі свою заявку на участь в аукціону зареєструвало ТОВ “Європейські Будівельні Технології”, котре зареєстроване в Івано-Франківську на вулиці Кобилянської. Засновником та керівником підприємства є Заріцький Віталій Богданович, який проживає в Івано-Франківську. Компанія займається будівництвом житлових і нежитлових будівель. На початку аукціону компанія пропонувала — 2 100 000 грн, остання пропозиція — 3 020 000 грн.

Серед учасників також був й ФОП “Рисей Тарас Миколайович”, котрий зареєстрований у Калуші на вулиці Молодіжній. Основним видом діяльності підприємця є вантажний автомобільний транспорт. Також в додаткових видах діяльності зазначено добування піску, гравію, глин і каоліну. На початку аукціону він пропонував — 2 050 000 грн, остання пропозиція — 13 000 000 грн.

Найменшу цінову пропозицію на початку торгів подало ТОВ “Іс-Транс”, яке зареєстроване у Калуші на вулиці Богомольця. Засновником та кінцевим бенефіціаром підприємства є депутат Калуської міської ради Шийко Сергій Іванович. Основним видом діяльності є підготовчі роботи на будівельному майданчику. Також зазначено, що компанія займається добуванням піску, гравію, глин і каоліну та добування інших корисних копалин й розроблення кар’єрів. На початку аукціону компанія пропонувала — 980 000 грн, остання пропозиція — 12 550 000 грн.

Останньою свою заявку на участь в аукціоні зареєструвало ТОВ “Вуд Трейд +”, яке зареєстроване у Калуші на вулиці Підвальній. Керівником та засновником є депутат Калуської міської ради Чепіль Петро Михайлович. Основний вид діяльності компанії лісопильне та стругальне виробництво. На початку аукціону компанія пропонувала — 3 620 000 грн, остання пропозиція — 16 000 888 грн.

На думку джерела Інформатора в бізнес колах, пропоновані суми на купівлю спецдозволу були переоцінені.

По факту територія на котрій можна буде проводити видобування є набагато меншою за загальну. На це повпливало розташування річки Лімниця на території родовища, котра визначена, як ландшафтний заказник місцевого значення. Відповідно, на території у 200 метрів від берегів річки не можна буде проводити видобування.

Також ризиків додає супротив місцевого населення. Не знаю, як переможцю вдасться почати роботи, час покаже”, — ділиться власник одного зі схожих родовищ.

Також додає, що така діяльність громаді не буде вигідна, адже піщано-гравійна суміш віднесена до копалин загальнодержавного значення, а не місцевого. Відповідно податок від видобування надходитиме в більшості в державний бюджет, а не у місцевий.

Нагадаємо, що у мешканців села Підмихайля до новини про ймовірний видобуток корисних копалин на території їхнього села — багато запитань. Люди ініціювали збори. Кажуть, частина родовища може знаходитися у руслі Лімниці, а також — на присадибних ділянках біля самого населеного пункту. Кар’єр, імовірно, межуватиме із житловими будинками та навіть заходитиме на приватизовані земельні ділянки.

Також згодом з’ясувалося, що у власності села — лише третина родовища, решта — належить Калуській міській громаді, якій початок видобутку корисних копалин може бути доволі вигідним.

Олег Кіндрацький

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору