Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Де служить Віталій Карпович, якого судять за фактом смертельної ДТП під Бережанами?

Де служить Віталій Карпович, якого судять за фактом смертельної ДТП під Бережанами?

Захисник обвинуваченого подав до суду клопотання про зупинення кримінального провадження у зв’язку з мобілізацією його клієнта. У суді це питання розглядатимуть у вересні.  

Інформатор повернувся з чергового судового засідання, яке відбулося у Бережанському районному суді.

Минулого разу, нагадаємо, під час засідання було виявлено низку розбіжностей у документах про мобілізацію Віталія Карповича. Не сходились, зокрема, деякі дати. Крім того, учасники процесу звернули увагу, що від моменту мобілізації чоловіка вже кілька разів переводили з частини у частину, через що на той момент було неможливо встановити, де саме обвинувачений перебуває фізично.

Під час учорашнього засідання ситуація дещо прояснилася: суд отримав відповіді на запити, з яких стало відомо, що Віталій Карпович таки був мобілізований 16 травня цього року. Далі він був зарахований як курсант до спеціального навчального центру в Чернігівській області, де 30 діб проходив загальну підготовку. Стало відомо навіть, на яку посаду він зарахований: механік-водій взводу забезпечення навчального процесу батареї забезпечення навчального процесу дивізіону забезпечення навчального процесу військової частини.

Після завершення навчального періоду Віталія Карповича, як засвідчують документи, 2 липня 2024 року було відправлено до військової частини на постійне місце проходження служби. Йдеться про Чернігівську область.

“Є низка наказів, які свідчать про мобілізацію обвинуваченого, але на стадії його навчання та проходження базової військової підготовки. Проте, відсутній документ, який підтверджує факт перебування особи на військовій службі… Тобто на сьогодні відсутні відомості, чи проходить обвинувачений військову службу і, якщо так, то в якій військовій частині”, — зазначив прокурор Дмитро Подворний.

Представник потерпілих, адвокат Володимир Бульба звернув також увагу на часовий проміжок між 16 травня та 2 липня. Це — значно більше, аніж 30 діб, тому незрозуміло, де і на яких умовах перебував Віталій Карпович “зайві” дні.

Окрім цього, адвокат також наполягає, що потрібно встановити фактичне та постійне місце несення військової служби Віталієм Карповичем. Тож, він подав клопотання, щоб суд направив відповідний запит у військову частину.

Натомість захисник обвинуваченого Віктор Карчевський, керуючись статтею 335 Кримінального процесуального кодексу України, подав клопотання про зупинення кримінального провадження у зв’язку з мобілізацією його клієнта. Вказана стаття передбачає, що у разі, якщо обвинувачений був призваний для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, суд зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого до його звільнення з військової служби.

“Вважаю що достатньо є інформації про те, що він дійсно мобілізований і перебуває на службі. Тому є всі підстави для зупинення. Клопотання підтримую”, — резюмував захисник.

Суд наразі ухвалив задовільнити клопотання представника потерпілих та звернутися із запитом до військової частини. Це, зазначила суддя Наталія Німко, сприятиме повноті та всебічності здобуття інформації про дійсне проходження служби обвинуваченого. Відтак клопотання про зупинення кримінального провадження буде розглянуто після отримання відомостей з військової частини. Наступне судове засідання призначили на кінець вересня.

Нагадаємо, йдеться про ДТП, що трапилася 7 серпня 2022 року між селами Шибалин та Комарівка Бережанської громади, що на Тернопільщині. Того фатального ранку на дорозі зіткнулися два легкові автомобілі — “Mercedes-Benz” та “Skoda Octavia”. Двоє молодих людей з Калуша, які знаходились у другому авто, отримали травми не сумісні з життям, а водієві, який вірогідно став причиною аварії, згодом було оголошено підозру. Йому загрожує покарання у вигляді позбавленням волі на термін від п’яти до десяти років із позбавленням права керувати транспортними засобами на термін до трьох років.

Від моменту скоєння ДТП минуло вже два роки. Судовий процес розпочався навесні 2023-го. Але за цей час справу неодноразово відкладали з найрізноманітніших причин. Суддя, який починав слухання, оголосив про самовідвід. Після цього новою суддею у справі стала Наталія Німко — голова Бережанського районного суду. Почалось нове коло…

У квітні стало відомо, що Віталій Карпович — волонтерить, а крім того відновлює в місті Ірпінь будинок матері, який був пошкоджений під час бойових дій у регіоні. На підтвердження цих слів суду була надана низка документів, з врахуванням яких захисники навіть клопотали про часткову зміну запобіжного заходу обвинуваченому. А вже у травні стало відомо про мобілізацію обвинуваченого.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

 

Нагору