Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Гепатит А, протести, суди й історія — підсумки тижня на Інформаторі

Гепатит, протести, суди й історія — підсумки тижня на Інформаторі

Традиційно у неділю підбиваємо підсумки тижня, що минув, та розповідаємо, які матеріали найчастіше відкривали на сторінках видання наші читачі.

Отож, найбільш читабельним матеріалом третього тижня листопада стала публікація про гепатит А у Калуші.

Гепатит А у Калуші: жінка, яка захворіла, працює в людній установі

Випадок гепатиту А  в Калуші наразі лише один. Медики зафіксували його вперше за три роки. Хворобу виявлено у мешканки села Вістова Калуської громади. Захворіла жінка пенсійного віку. Вона працює прибиральницею в установі, через яку проходить багато людей. Тому контактних осіб може бути багато. Адже хвороба має тривалий інкубаційний період.

Гепатит А у Калуші: подробиці

Військова частина не підтвердила мобілізацію калуського “волонтера” Хемича

Після того, як у Калуші “заморозили” кримінальну справу щодо Віталія Хемича, а його самого застали за вечірньою прогулянкою по Києву, Інформатор надіслав запити у військову частину та навчальний центр. З дотриманням законодавчих термінів не відповів ніхто. Нагадаємо, що відповідно до законодавства, відповіді мали би надати у п’ятиденний термін або ж повідомити про продовження терміну розгляду. Але станом на сьогодні від навчального центру — жодної інформації, а у військовій частині — відповіли лаконічно.

ВІйськова частина не підтвердила мобілізацію Хемича

Біля гуртожитка у Калуші — гора сміття

Допис зі скаргою на сміття опублікувала одна із місцевих мешканок. Каже, сміття викидають другий день поспіль. Сміття тут і справді чимало. Не тільки одягу — ще й різноманітних пляшок, картонних коробок та навіть фіранок…

Біля гуртожитка на Молодіжній, що у Калуші — гора сміття | ФОТО

Калушани вийшли на мирний пікет “Гроші на ЗСУ”

Жителі міста вийшли під стіни міської ради на пікет проти “кривавої бруківки”. Вони висловили обурення стосовно необґрунтованих витрат, бруківки, премій влади, виділення коштів на армію, лікування поранених, а також — виплат й допомог родичам полеглих та зниклих безвісти захисників.

Згодом до них вийшли представники влади — міський голова з заступником та секретар ради. Громадяни зустріли їх криками “ганьба” “злодії” та “владу до людей”. Згодом емоції трішки вщухли і сторони перейшли до обговорення ситуації щодо розподілення коштів міського бюджету та підтримки військових і їх родин.

ДТП в центрі Калуша: автомобіль заїхав в стоматкабінет | ВІДЕО

13 листопада на роздоріжжі Дзвонарської, Шептицького, Ковжуна та площі Героїв автомобіль “Kia Sportage” зніс огорожу та в’їхав у будівлю стоматкабінету. В цей момент з клініки виходила жінка, котра чудом не потрапила під колеса цього автомобіля. Вона відбулася шоком.

100-літня хата у Грабівці стала музеєм, але її глиняна піч — досі працює | РЕПОРТАЖ

Господиня випікає у ній хліб, паски та печиво. А до великих свят — варить у печі біґус, голубці та інші смаколики. Стравами частує не лише гостей, а і українських захисників, серед яких — і її син.

Інформатор навідався до музею та познайомився з його засновницею.

Надія Тимків із села Грабівки Новицької громади працює завідувачкою у місцевому клубі, співає у фольклорному колективі та долучається до всіх заходів, які відбуваються у громаді. Чимало заходів тепер відбувається й у приміщенні її хати-музею.

100-літня хата у Грабівці стала музеєм, але її глиняна піч — досі «працює»

У судді — самовідвід. Справа про загиблих у ДТП калушан знову у глухому куті

Ще в серпні минулого року на Тернопільщині сталася смертельна аварія, в якій загинули двоє молодих калушан — Марта Гриців і Василь Пупко. Водієві, якого слідство вважає винуватцем аварії, було оголошено підозру. Почалися судові розгляди, але майже рік справа мало що просувалася. На попередніх етапах було завершено підготовче судове засідання. Таким чином, 10 листопада почався розгляд справи по суті.

У Польщі відкопали дзвін із калуської ливарні братів Фельчинських

Дзвін, ймовірно, був захований мешканцями Манюва (ґміна Команьча, повіт Сяноцький) у роки Другої світової війни або в роки проведення операції “Вісла”. Знайшли його глибоко в землі всередині дзвіниці костелу.

Дзвін гарний, багато оздоблений, відлитий у відомій дзвоноливарні братів Фельчинських. На опуклому рельєфі зображено фігури святих Петра, Павла, Якова та Йосипа. Його діаметр становить 83 см, а вага приблизно 350 кг.

Стартував сезон хурми. Яка ціна на ягоду в Калуші?

Солодка чи терпка, м’яка або хрустка… Яскраво-помаранчева ягода, багата на вітаміни, вже починає з’являтися у калуських супермаркетах та на ринку. Скільки вартує кілограм хурми — розповідає Інформатор.

Стартував сезон хурми: яка ціна на ягоду в Калуші?

Калуська міська рада закупила цукерок на понад 40 000 гривень

Виконавчий комітет Калуської міської ради уклав договір на закупівлю 267 подарункових наборів. У документації йдеться про 250 та 17 окремих наборів. Чим вони відрізняються між собою та їх різниця у вартості не зазначена. За словами начальниці відділу закупівель та комунікацій, 17 наборів коштували по 166 гривень кожний та вже подаровані дітям з Попасної, котрі прибули до Калуша на екскурсію. Решта 250 наборів по 150 гривень за кожний планують роздати дітям на Миколая та Різдвяні свята.

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору