Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Через старий кабель на “Карпатнафтохімі” сталась аварійна ситуація

На "Карпатнафтохімі" сталась аварійна ситуація

Питання “Карпатнафтохіму” знову стало причиною скликання засідання комісії ТЕБ та НС у Калуші. Цього разу мова йшла про аварійну ситуацію, яка виникла днями на підприємстві, та нереальну вимогу щодо зменшення споживання електроенергії.

Інформатор розповідає подробиці.

Як повідомив заступник генерального директора ТОВ “Карпатнафтохім” Ярема Рудик,у зв’язку з обмеженнями на використання електроенергії та відключеннями для промислових об’єктів доводять зменшення навантаження.

“Остання телефонограма, яку ми отримали, — зменшити споживання до одного мегавата. Для нас це рівноцінно нулю. Самі лише очисні споруди на сьогодні споживають два мегавати мінімум. А є ще ізотермія, де споживання — 1,6-1,8 мегавати постійно. Якщо щось відключати, то зупиниться все”, — зазначив він.

Також додав, що на сьогодні “Карпатнафтохім” довів споживання електроенергії до мінімуму, але виконати вимогу щодо ще більшої економії не може.

Крім того, стало відомо про аварійну ситуацію, яка сталася на підприємстві минулого тижня. Справа в тому, що кабель, який забезпечує живлення “Карпатнафтохіму” від Калуської ТЕЦ, є дуже старим і стався розрив. Наразі живлення йде від такого ж старого резервного кабелю і ситуація  така, що можуть бути нові пошкодження у будь-який момент.

“Наразі місце пошкодження ще шукаємо. У нас і працівників відповідних уже немає. Чоловік, який відповідав за цю роботу, мобілізований”, — додав Ярема Рудик.

Найняти підрядника компанія також не може, адже рахунки підприємства арештовані й не буде змоги оплатити послугу. Заступник генерального директора каже, що ремонтуватимуть спеціалісти безоплатно. Але питання в тому, що потрібно відновлювати постачання від підстанції, яку відключили ще в грудні 2023 року, бо отримувати електроенергію через ТЕЦ є ненадійним.

За підсумками засідання вирішили інформацію взяти до відома та направити звернення до НЕК “Укренерго” щодо можливості незастосування до ТОВ “Карпатнафтохім” граничних величин споживання електроенергії, а також відновлення постачання живлення підприємства через іншу підстанцію. Також звернення адресували голові Івано-Франківської ОВА щодо сприяння у вирішенні ситуації.

Нагадаємо, питання “Карпатнафтохіму” нависає загрозою над Калушем ще з грудня минулого року. Відтоді підприємство, на якому “зав’язані” калуські очисні, живиться електроенергією від калуської ТЕЦ. Для міста це — велика біда. Адже може бути колапс: від зупинки водопостачання — до хімічної загрози, повеней та техногенної катастрофи. На рівні держави увага до ситуації млява. А в ОДА радили виокремити комплекс очисних споруд і забрати їх в Калуську громаду.

Крім того, на рівні області Калушу доручили погасити всі борги перед ТОВ “Карпатнафтохім” та переглянути тарифи на послуги з водовідведення для бізнесу. Це був результат засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яке відбулося наприкінці січня. У Калуші тоді такі вказівки назвали хибними. 

Нагадаємо також, що очисні споруди у Калуші це 32 га промислових площ і складний комплекс біологічного і фізико-хімічного процесу очищення промислових та господарсько-побутових стічних вод.

Читайте також — 

За сьогодні — 22 заяви. З “Карпатнафтохіму” масово звільняються люди
Світло буде, але бракує людей. У “Карпатнафтохіму” — нові проблеми

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору