Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Після завершення опалювального сезону “Карпатнафтохім” працювати не зможе

Після завершення опалювального сезону "Карпатнафтохім" працювати не зможе

Підприємство досі тримається на електроенергії, яку отримує через Калуську ТЕЦ. Але так зможе тривати ще максимум місяць.

Про це в ефірі на каналі РАІ повідомив голова Калуської громади Андрій Найда, пише Інформатор.

За його словами, коли закінчиться опалювальний період, ТЕЦ зупиниться і “ниточка”, на якій усе це тримається, буде розірвана. Тоді зупинка очисних споруд буде вже невідворотною. А часу на прийняття рішення і перепідключення до іншого джерела живлення буде кілька годин.

“Якщо відбудеться вимирання бактерій і доведеться вичерпували увесь той мул і закуповувати нові бактерії, то це — мільйони доларів і, можливо, роки часу”, — зазначив міський голова.

До теми: Як виглядають калуські очисні, які стали загрозою для міста | ВІДЕО

Він також додав, що на підприємстві люди від вересня не отримують заробітної плати. І це також велика проблема, бо людям потрібно годувати сім’ї, а замінити цих фахівців на інших буде неможливо.

“Їм заблокували зараз рахунки — і пенсійний фонд , і податкова… Біда чорна на тому підприємстві”, — резюмував Андрій Найда.

Нагадаємо, питання “Карпатнафтохіму” висить загрозою над Калушем ще з грудня. І якщо якийсь час на звернення міста на вищих рівнях влади просто не зважали, то після звернення громади до президента Зеленського з проханням особисто втрутитися у питання та залучення нардепа Едуарда Прощука і навіть поїздок у Київ, почали з’являтися певні рішення. На рівні ОДА, наприклад, порадили виокремити комплекс очисних споруд і забрати їх в Калуську громаду.

Крім того, на рівні області Калушу доручили погасити всі борги перед ТОВ “Карпатнафтохім” та переглянути тарифи на послуги з водовідведення для бізнесу. Це — результат засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яке відбулося наприкінці січня  У Калуші такі вказівки назвали хибними. У протокол, каже міський голова Андрій Найда, було внесено не зовсім те, про що йшлося на засіданні.

Читайте також —

“Карпатнафтохімом” бере електроенергію несанкціоновано. Який план дій у Калуші?
6 загроз від “Карпатнафтохіму” | Чи готовий Калуш до можливої біди?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору