Коломия До сайту

Після завершення опалювального сезону “Карпатнафтохім” працювати не зможе

Підприємство досі тримається на електроенергії, яку отримує через Калуську ТЕЦ. Але так зможе тривати ще максимум місяць.

Про це в ефірі на каналі РАІ повідомив голова Калуської громади Андрій Найда, пише Інформатор.

За його словами, коли закінчиться опалювальний період, ТЕЦ зупиниться і “ниточка”, на якій усе це тримається, буде розірвана. Тоді зупинка очисних споруд буде вже невідворотною. А часу на прийняття рішення і перепідключення до іншого джерела живлення буде кілька годин.

“Якщо відбудеться вимирання бактерій і доведеться вичерпували увесь той мул і закуповувати нові бактерії, то це — мільйони доларів і, можливо, роки часу”, — зазначив міський голова.

До теми: Як виглядають калуські очисні, які стали загрозою для міста | ВІДЕО

Він також додав, що на підприємстві люди від вересня не отримують заробітної плати. І це також велика проблема, бо людям потрібно годувати сім’ї, а замінити цих фахівців на інших буде неможливо.

“Їм заблокували зараз рахунки — і пенсійний фонд , і податкова… Біда чорна на тому підприємстві”, — резюмував Андрій Найда.

Нагадаємо, питання “Карпатнафтохіму” висить загрозою над Калушем ще з грудня. І якщо якийсь час на звернення міста на вищих рівнях влади просто не зважали, то після звернення громади до президента Зеленського з проханням особисто втрутитися у питання та залучення нардепа Едуарда Прощука і навіть поїздок у Київ, почали з’являтися певні рішення. На рівні ОДА, наприклад, порадили виокремити комплекс очисних споруд і забрати їх в Калуську громаду.

Крім того, на рівні області Калушу доручили погасити всі борги перед ТОВ “Карпатнафтохім” та переглянути тарифи на послуги з водовідведення для бізнесу. Це — результат засідання Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій, яке відбулося наприкінці січня  У Калуші такі вказівки назвали хибними. У протокол, каже міський голова Андрій Найда, було внесено не зовсім те, про що йшлося на засіданні.

Читайте також —

“Карпатнафтохімом” бере електроенергію несанкціоновано. Який план дій у Калуші?
6 загроз від “Карпатнафтохіму” | Чи готовий Калуш до можливої біди?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08