Інформатор Калуш

ДОЛИНА

Місяць кохання і болючих втрат | Підсумки лютого від редакторки Інформатора

Позаду — лютий 2024 року. Аномально теплий, якщо аналізувати по погоді, та дуже холодний, коли орієнтуватися на спогади про всі події, з якими історично пов’язаний цей місяць в Україні. У Калуші та Долині минулі 29 днів були доволі насиченими на різні події: від “пригод” із посилкою — до передпротестних настроїв у громадах. 

Інформатор, опираючись на суб’єктивні враження команди та результати взаємодії з читачами, ділиться підсумками місяця.

МІСЯЦЬ — У ЦИФРАХ

У січні сайт Інформатора відвідали близько 70 тисяч нових читачів, а загалом наші новини прочитали близько пів мільйона разів. Загальна кількість новин на сайті — трохи більше 600. У соцмережі до нас прийшло понад 1500 підписників. Дякуємо!

МІСЯЦЬ — У ТЕМАХ

Війна: 10 років і сьогодення

За кількістю переглядів найбільш читабельним був матеріал про зафіксовані над Прикарпаттям крилаті ракети. Це було 7 лютого — в день чергової масованої атаки росії на Україну. За тиждень була ще одна подібна атака на область. Тоді уламки збитої ракети впали на житлові будинки на Рогатинщині.

Наші читачі читають усі сповіщення про загибель захисників на фронті та їхнє останнє повернення додому… Тисячі переглядів цих новин і чимало слів вдячності — у соцмережах. Дякуємо за свідомість і вічна пам’ять кожному Герою!

Посилка, яка “заблукала” у Калуші

З нетиповим проханням до Інформатора звернулася працівниця Укрпошти у Калуші: просила допомогти знайти жінку, якій із США прийшла посилка. На коробці було зазначено ім’я людини, якій вона адресована, але не вказано номеру її телефону. Також неправильно була вказана адреса одержувачки, бо листоноша її там не знайшла.

Калушанку, здається, розшукувала вся громада: інформація мала сотні поширень у соцмережах. І жінка таки знайшлася. Вже наступного дня одержувачка забрала свою посилку.

Долина: влада і громада

Прихильниками Інформатора стає дедалі більше читачів із Долини. Ми цьому дуже радіємо та працюватимемо й надалі, щоб місто не було в інформаційному вакуумі, а мешканці громади знали: з березня ми один раз на тиждень увесь день працюємо у вашому місті, в усі інші дні — також поруч.

Серед новин, які стосуються життя Долини, найбільше у лютому читали про: Калуську районну раду, яка виставила на аукціон приміщення у середмісті; рейдерство з дозволу влади; висловлення недовіри міському голові під час засідання сесії та про будівництво “солярні” та вимогу людей зупинити цей проєкт.

Йдеться, нагадаємо, про споруду, яку місцева влада називає об’єктом реабілітації. Скільки вона достеменно коштує невідомо, бо закупівлю провели на великий комплекс робіт, у якому градирня є лише одним із елементів. Загальна сума договору — понад 4 мільйони гривень.

Нещодавно місцеві повідомили, що на місце позаду кінотеатру на вулиці Грушевського, де починається будова, вже завезли труби і встановили паркан. Одна з долинянок припустила, що градирня — це “чергова діра для списування грошей”, а депутати міської ради ніяк не могли зрозуміти, коли ж вони за це проголосували.  Детальніше про все це — у статті “Мешканці Долини хочуть зупинити будівництво градирні. Депутати не знають, коли дали на це дозвіл”.

Лютий — місяць, у якому найбільше кохання?

Мабуть, ні. Але так вже склалося, що День Святого Валентина надихає на відповідну тематику та контент. Адже навіть попри війну, хочеться кохати і бути коханими, відчувати цінність справжньої любові і — ділитися нею. Тож, цього місяця ми питали у перехожих, які подарунки вони отримували на День закоханих.

Також наш журналіст шукав, що подарувати половинці на Валентинів день, але за умови, що аванс буде тільки 15 лютого. А потім вирушив на пошуки найдорожчого букета. І знайшов! Не лише його, а і, наприклад, сині тюльпани та троянди.

А ще нашим читачам у цій тематиці сподобався матеріал про квест до Дня святого Валентина, який організовували місцеві пластуни. То було справді цікаво!

Не як в усіх

Наша команда — у постійному пошуку цікавих та креативних тем. Помітили? У лютому ми звернули увагу на будинки, які вже ніколи не стануть чиїмось домом.

Виявляється, у Калуші є закинуті будинки, у яких ніхто не живе. Що більше, вони й для життя вже давно непридатні. Але попри все продовжують створювати для заїжджих туристів і місцевих мешканців певну картинку…

А, погулявши берегами річки Сівки, вирішили не відмовляти собі у бажанні покреативити та звернулися за допомогою до штучного інтелекту. Він нам нагенерував ідей щодо того, якою могла би бути річка та її узбережжя.

Ось так, до прикладу, футуристично виглядає вулиця з відпочинковою зоною й доволі цікавою інфраструктурою. Уяві немає меж.

Новини, які надихають

У Калуші провалюється асфальт і пробиваються каналізаційні стоки. З таким заголовком новина навряд чи може стати мотиваційною. Але: суть у тому,  що “провалля” поблизу будинку на вулиці Грушевського, 53, з якого стирчало гілля і в яке міг потрапити будь-хто із перехожих, після статті на Інформаторі і нашого звернення в управління ЖКГ було оперативно ліквідоване. До кінця того ж дня комунальники ліквідували небезпеку: зірвали верхній шар асфальту, усе засипали та спресували землею. Також встановили огороджувальні стрічки.

Тож, бачите, що в місті щось не так? Пишіть нам і будемо спільно змінювати наше місто!

Студент із Калуша виготовляє екоторби з мішків, у яких в Україну привозять каву

Денисові — 17 років. Він є студентом-першокурсником і в майбутньому буде фахівцем з міжнародної економіки. Але поза навчанням уже кілька років цікавиться апсайклінгом. Це — не просто про переробку старих речей, а про виготовлення із них нових. Нещодавно хлопець започаткував екологічно-кавовий бренд з переробки використаних мішків з-під кави.

Волонтери з Калуша запустили донорський флешмоб — 10 калуських волонтерів здали кров на порятунок життів.

До Дня Героїв Небесної сотні волонтери ГО “Чисті серця Калуш” зібрались у КНП “Прикарпатський обласний центр служби крові” задля донорства. Своїм прикладом вони хочуть долучити якомога більше людей до благодійної справи. Тому запустили флешмоб “Здай кров для захисника” в рамках якого передали естафету Молодіжній раді при Івано-Франківській ОВА.

Корисні новини

Наші підбірки з аналізом актуальних цін на різні продукти — знову в топі. Цього місяця ми розповідали, скільки калушанам доведеться віддати за кілограм цибулі, моркви та буряка. Також дізнавалися, скільки вартують печериці цього тижня, бо, кажуть, що вони подешевшали. А ще були ціни на сметану та олію: і соняшникову, й оливкову…

Нагадуємо, що на Інформаторі завжди є свіжі вакансії, щоденні прогнози погоди й завжди актуальна інформація про вимкнення у Калуші та сусідніх громадах; пишемо про курси валют і зміну вартості пального на автозаправках Калуша…

А ще — ми щотижня робимо для вас музичні добірки. Це — публікації найсвіжіших кліпів та синглів.

ВИБІР РЕДАКЦІЇ

За підсумками лютого хвалимося нашим YouTube та закликаємо підписатися. Ми оновили стратегію розвитку каналу та регулярно наповнюємо його свіжим контентом. Тут уже є опитування, репортажі, інтерв’ю та інші матеріали. Буде більше!

Ось кілька прикладів:

ЩО БУДЕ У БЕРЕЗНІ

Ще більше цікавого контенту та репортажів. Незабаром ми розповімо вам про те, де в Калуші можна набрати березового соку і як ним смакувати правильно, чому в Підгірках не варто набирати воду з джерела і де шукати альтернативу, чи буде в Калуші новий мікрорайон із багатоповерхівками і чи загрожують педагогам скорочення… По Долині очікуйте репортажів та розслідувань.

Спойлерити всі теми — не можемо. Але що працюватимемо з завзяттям, любов’ю та відповідальністю — так! Тож, читайте нас, бо це — найкраща винагорода!

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору