Інформатор Калуш

ЖИТТЯ

Місяць репортажів і несподіваних відкриттів | Підсумки березня від редакторки Інформатора

Місяць репортажів і несподіваних відкриттів | Підсумки березня від редакторки Інформатора

Березень 2024 року пішов у минуле. В інформаційному полі він був дуже різноплановим та насиченим. Настільки, що навіть зібрати найбільш цікаві теми в якісь рубрики сьогодні складно. Цього разу залишимо поза рейтингами ракети над областю, звістки з фронту про смерть захисників та усі події, пов’язані з вшануванням їхньої пам’яті. Так, це — невід’ємна частина нашого щоденного життя і новин, але визначати конкурентність цих публікацій не будемо… 

Інформатор, опираючись на суб’єктивні враження команди та результати взаємодії з читачами, ділиться підсумками місяця.

МІСЯЦЬ — У ЦИФРАХ

У березні сайт Інформатора відвідали майже 135 тисяч нових читачів, а загалом наші новини прочитали близько 750 тисяч разів. Порівняно з показниками попереднього місяця, ці цифри зросли наполовину, що дуже мотивує всю команду. Загальна кількість новин на сайті — понад 650. У соцмережі до нас прийшло приблизно 1200 підписників. Дякуємо, що ви з нами!

МІСЯЦЬ — У ТЕМАХ

“Пробудження”

Тут і буквально, і символічно: весняне сонечко розбурхує не лише природу, а і людей. А читачів Інформатора розворушила… змія. Опублікована всього кілька днів тому новина про те, що біля озера в Рожнятові в сухій траві місцева мешканка побачила плазуна, побила рекорди переглядів і перекрила всі інші новини за місяць. Цікаво, скільки ще триватиме дискусія серед наших читачів щодо того, варто чіпати змію чи краще триматися від неї подалі?

Із цієї ж так би мовити серії — про повернення бузьків. Першими їх помітили у селі Бабині-Зарічному, а потім ми питали перехожих, чи бачили вони вже цьогоріч цих птахів і чи вірять у пов’язані із ними “знаки”:

Також нещодавно писали, як правильного збирати цілющий березовий сік. Усіма “секретами” поділився дуже досвідчений калушанин Олександр Куліш.

А 30 березня вийшов матеріал “Воз’єднання з природою…” — до Дня прогулянки в парку, який відзначають цього дня у світі, ми зробили репортаж у формі світлин та відео, який всього за два дні також проглянула чимала кількість читачів.

До слова, послухати місто часто можна й на наших соцмережах. Наприклад, у таких коротких відео:

Від кохання — до криміналу

Про кохання було багато тем у лютому. А у березні — новина про виконавицю Alyona Alyona, яка переїхала з Києва у селище на Калущині, де проживає разом зі своїм хлопцем і тішиться меншою увагою до неї від журналістів.

Щоправда, калушанам, схоже, ближчими є новини про місцевих закоханих (навіть, якщо їхні імена є геть невідомими). Як підтвердження цих слів — “У Калуші неповнолітня одружиться з військовим — суд надав право на шлюб”. Ця новина у загальномісячному рейтингу за кількістю переглядів — на другому місці.

Що може бути цікавішим за любовні історії? Тільки кримінальні. Їх на сайті впродовж місяця назбирується багатенько. Читачам подобаються не всі. Наприклад, різні шахрайські схеми, про які попереджають правоохоронці, чи поради, як не стати жертвами домашнього насильства, — менш привертають увагу.

А от що читали: про тракториста з підробленими документами, який кілька років їздив із купленими правами аж поки не порушив ПДР; про військовослужбовицю із Калущини, яка перебувала на посаді старшого бойового медика роти охорони й виписала фальшиву довідку про стан здоров’я призовника, чим допомогла своєму начальнику отримати 2000 доларів хабаря; про п’ятьох дітей із Долинщини, які три місяці були без мами

Життя довкола: багато руїн, проблем і навіть російських слідів

“На Калущині руйнується міст, який збудували за понад 10 мільйонів гривень”. Мова йде про переїзд через річку Сівку у селі Креховичі. Його будівництво завершили у 2020 році, а кінцева вартість становила понад 10 мільйонів гривень. Проте, минулого року люди почали помічати, що міст руйнується. Зараз на пішохідних ділянках видно великі вирви та тріщини в конструкціях.

Також у березні Інформатор розбирався (а ви гарно читали), чи загрожує штраф підприємцеві, який за власний кошт облаштував пішохідну доріжку у Калуші; розповідали про експеримент, до якого готова вдатися влада у Калуші, щоб підремонтувати дороги: шукатимуть підрядника, який виконає робіт на 10 мільйонів у цьому році, а плату отримає — в наступному; продовжували інформувати про ситуацію на “Карпатнафтохімі”, який не зможе працювати після завершення опалювального сезону…

Загалом — від пильних очей нашої команди не сховається навіть найменша дрібниця:

Ну і нагадую, що у нас є щоденні прогнози погоди й інформація про вимкнення світла у Калуші та сусідніх громадах, щотижня виходять підбірки з актуальними вакансіями, курсом валют і вартістю палива на автозаправках міста, для меломанів — музичні добірки… Ось одна із найсвіжіших — Українська музика тижня: Бумбокс, Кажанна, lely45.

А ще — актуальні підбірки з аналізом цін на різні продукти і не тільки. У березні, наприклад, були здивовані, що в Україні продовжують працювати виробники російського чаю, а їхня продукція є і в Калуші. Якщо орієнтуватися на показники читання цієї новини, то вас вона теж здивувала.

Окрім російського чаю, російська музика… Так, як свідчить статистика із стримінгових музичних платформ — українці продовжують слухати музику окупантів. Без слів…

Карколомні ДТП

Їх у березні було багато. Не порівнювала статистичну кількість з попередніми місяцями, але таких автотрощ, які журналісти Інформатора фіксували в нашому регіоні, точно не було у попередніх підсумках. На жаль — і зі смертельними наслідками. Не переповідатиму обставин цих подій, але нагадаю про важливість безпечної та акуратної їзди кількома світлинами:

Долина: зі своїм шармом і… проблемами

З новин цього міста люди найбільшу кількість разів прочитали про готель “Карпати”. Його хочуть перетворити у житловий будинок з магазинами. Приміщення, яке багато років пустує та занепадає, вже викуплено. Тож тепер до Долинської міської ради інвестор звернувся за дозволом на розробку детального плану території. Це — перший крок до майбутньої реконструкцію колишнього готелю.

“Культ” джерельної води у Долині: в міському парку люди активно набирають воду з місцевого джерела. Навіть у погану погоду можна бачити, як практично щохвилини із бутлями та іншою тарою підходять нові й нові люди. Що це: традиція така чи щось інше? Нашим журналістам стало цікаво — цікаво і читачам.

До речі, чи приходило вам колись у голову бажання порахувати кроки довкола озера у парку? Інформатор зробив це! І саме у Долині.

А в інтерв’ю Інформатору голова Долинської громади Іван Дирів відповів на питання, які турбують мешканців: про вуличне освітлення, стан доріг, зарплати чиновників… А також — на питання, які були найбільш дискусійними впродовж кількох останніх місяців: МАФи на Січових Стрільців, початок будівництва градирні, висловлення недовіри під час позачергової сесії…

Повне  інтерв’ю — дивіться у відео:

ВИБІР РЕДАКЦІЇ

Повернення крінжових новин на Інформаторі!

Нагадаю, що крінж — це почуття легкого дискомфорту й сорому, що можуть виникати від власних чи чужих дій, незручних ситуацій, дивних чи смішних подій. Деякі новини, які трапляються в інформаційному просторі, викликають посмішки та кумедні асоціації. Посміхайтесь і ви, переглядаючи випуск:

Радимо також фоторепортаж із Брошнева-Осади про підземний перехід, який дуже потрібний, але не працює.

Підземних переходів на Прикарпатті лише два. І от один із них — у Брошневі-Осаді. А там — вода по кісточки, сміття та намул. Місцеві мешканці розповідають, що цей перехід підземного типу був побудований уже давно. Розташований біля Брошнів-Осадського ліцею для того, щоб діти могли безпечно переходити через трасу H-10, котра проходить через селище. Проте користуватись ним проблемно, бо часто він просто затоплений водою.

І наостанок — креативний відеоматеріал про Лімницю, який завершує серію “екскурсій” річками Калуша, і доповнений історією та цікавими фактами.

ЩО БУДЕ У КВІТНІ

Беремося за створення “кавового” Калуша і шукаємо партнерів для створення серії відео з подарунками. Поки що — без деталей.

Квітень, швидше за все, стане місяцем аналізу декларацій і витрат бюджетів громад. Буде традиційно багато репортажів і цікавого контенту — не лише з Калуша, Долини та довколишніх сіл і селищ, а й з Болехова. Чекайте на нову вкладку “Болехів” на нашому сайті!

Окрім того, помітили зацікавлення читачів духовною тематикою, тому будемо більше розповідати про церковні свята, події, які відбуваються при храмах. Розклади богослужінь уже регулярно з’являються на нашому сайті!

Читайте нас, бо це — найкраща винагорода!

Тетяна Кіндюх

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegramTikTok та Instagram.
Надсилайте свої новини на пошту kalush.informator@gmail.com
Мобільний номер редакції +380 67 266 02 08

Нагору